Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Милен - майстор
Знам че таваните в баня са доста коментирани, но в случая но не намерих отговор на въпроса ми.
Как е най добре да се направи таван на баня, 2м/1.8м, като самия таван е гредоред. Като гредореда се състои от напречно валки, под тях наковани не плътно летви и измазани с накава странна смес от вар и калчишта. Нама никаква водоустойчивост.

В момента банята е в проект :) не е изградена още.
Чаро - Акълия
Аз преди 5-6 години правих баня в/у гредоред. Тавана пак беше гредоред и му сложих зелен гипсокартон. Шпакловка и автоемайллак.
Имах известни съмнения за конденз (подклаждани от близки и познати), които не се потвърдиха. И в най-големите студове, конденз на тавана не се получи, а банята не се отопляваше.
Задължително сложи вентилатор.
Стените какви са?
Милен - майстор
Бъдещата баня ще е върху терасата на която има покрив от гредоред. Двете стени са тухла външните две още се чудя от какво да ги правя. :?

Картона директно под гредореда ли го сложи? Мислех да има и някаква изолация например фибран. За автоемайл лака бъзикаш ли се :-D

И още едно уточнение не се предвиждат разни луни или други лампи във въпросния таван.
Чаро - Акълия
Милен написа:
...За автоемайл лака бъзикаш ли се :-D
...
Ъ-ъъ. Не се бъзикам. И тази е с емайллак - и тук няма конденз.
При всички случай ще трябва да хидроизолираш тавана, за да не бяга влагата по гредореда. Ти ще решиш с какво.
Картона сложих на конструкция с вата.

:)
Takezo Sensey - модератор
Става и така , и не ти пука какво остава отгоре.

Прикачен файл

IMG_3650а.jpg
IMG_3650а.jpg (10.51 KиБ) Видяна 8876 пъти

Прикачен файл

IMG_3648а.jpg
IMG_3648а.jpg (9.24 KиБ) Видяна 8876 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На никой не му прави впечатление, че запечатаните помещения имат конденз (акрили и латекси по стените). На никой не му прави впечатление влагата и мухъла в двойните тавани на картонените бани.

По гредоред влагата бяга надолу. Изпаренията нагоре си минават и заминават и толкоз. Както е в случая някаква кирпичена мазилка, да се вароса и това и необходимо и достатъчно. Варосване всяка година. За Великден. :wink: .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
...и не ти пука какво остава отгоре.
А отгоре Му гният гредите, защото това което е между това и онова не се проветрява достатъчно.
Чаро - Акълия
Идеята за конденза е, че се събира толкова, че чак капе на студени капки от тавана...
Аз мисля, че банята трябва да е почти херметизирана с принудително вентилиране. Мое мнение. :)
Takezo Sensey - модератор
n_a написа:
...и не ти пука какво остава отгоре.
А отгоре Му гният гредите, защото това което е между това и онова не се проветрява достатъчно.
Принципно е тъй ...и с картон + автоемайл лак ...същата работа .

Гредите на повечето гредореди са импрегнирани :!: и то с пъти по качествени масла и катрани от които и да било съвременни лакове.

Наскоро ползвах яхтен лак на 2 пласта , след потапяне във вода само за 15 мин. изделието започна да лепне все едно водата разтвори лака . :? Чудо невиждано - уж яхтен лак :|

Имахме стара къща от турско време ...взеха я .Аз съм бил дете почни нищо не помня . Знам само че беше на над 100 години и никъде не е имало изгнило.
:idea:
Милен - майстор
Така да го оставя не ми изглежда разумно. От влагата кирпича ще вземе да пада и ако изгният гредите ще пропадне целия таван след време. Гредите са 40 годишни обелени валки диаметър около 80мм, без абсолютно никаква допълнителна обработка. Изглеждат в добро състояние, без следи от вредители и други повреди.

Идеята ми беше да го запечатам с някаква изолация и картон плътно без допълнителна въздушна междина. Ако някой има по-добра идея ще се радвам да я чуя. А конденза е ясен - добро проветряване с вентилатор, прозорец.

Тема "Баня - таван - гредоред ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: