Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Предполагам, че помпата е центробежна, защото не успях да прочета никъде каква е, но пък нямаше и забележка да се пуска само при отворено изтичане.
пет ное 17, 2023 9:32 amtopsoft написа:
като я извадих и премерих със сондичка, се оказа, че има 12м. Пуснал съм на на точно 36м и 40см от върха и би трябвало да има около 3м до дъното още.
Въже + поплавък с тежест, така че да не потъва. На въжето може да отбележиш дълбочината в метри. Така ще следиш водното ниво спрямо повърхността при водочерпене, като гледаш въжето да е под лек опън.
Дебита може да мериш с хронометър и бидон с известен обем, като разделиш обема на засеченото време.
За СКМ100 по графиката:
Напор (м) Дебит (л/сек) Дебит (л/мин) Дебит (м3/час)
60 м 0,00 л/с 0,00 л/мин 0,00 м3/час
44 м 0,14 л/с 8,40 л/мин 0,50 м3/час
29 м 0,27 л/с 16,20 л/мин 1,00 м3/час
23,5 м 0,42 л/с 25,20 л/мин 1,50 м3/час
7,5 м 0,56 л/с 33,60 л/мин 2,00 м3/час

Щом сондажа ти е дълбок 40 м и си спуснал на 36,40 от повърхността то до дъното са 3,60 м.
topsoft написа:
премерих със сондичка, се оказа, че има 12м
12 метра от къде? Предполагам, че от дъното. Тогава от повърхността са 40-12=28 м.
Т.е. ако меренето е станало по време на водочерпене то помпата е работила с напор 28 м + загубите в маркуча, които за сега ще приемем за нула, поради липса на данни за маркуча. Изхода на помпата е един цол, но колко е маркуча? Маркуча приемаме, че излива в непосредствена близост до сондажа.
По горе в таблицата за 29 м напор помата трябва да има дебит 16,2 л/мин. Т.е. за една минута трябва да пълни две 8 литрови кофи.
topsoft написа:
Номинален напор: 22 m. Това означава ли че при ниво под 22м няма да работих като хората? Не се ориентирам…
Номинален напор, означава, че при този напор КПД е екстремално (най-голямо). Дебита при този напор ще е към 0,46 л/сек.

Обаче това табло, което е в препратката за помпата, по какъв начин я предпазва от работа на сухо :?
Дебит не следи. Най-вероятно следи тока на помпата. Е да ама като почне да засмуква въздух какъв е тока :? Нещо ме съмнява да изключи при засмукване на въздух. Аз съм ползвал табла с допълнителна електроника и спуснати електроди в сондажа, които следят минимално водно ниво и изключват помпата като спадне под това минимално ниво. По-вероятно е да има защита по ток при блокаж на работните колела.

В помпата има вграден възвратен клапан. Ако клапанът работи вода ще потича веднага след старта. Ако изпуска вода ще потича след като се напълни маркуча от нивото в сондажа до повърхността при изтичането. Клапанът има и отрицателни страни, примерно зимно време като задържа водата в тръбите на повърхността и там да се получи замръзване.
шоп - майстор
пет ное 17, 2023 11:24 amkozl написа:
Обаче това табло, което е в препратката за помпата, по какъв начин я предпазва от работа на сухо :?
Дебит не следи. Най-вероятно следи тока на помпата
Точно такъв е принципа на работа на контролното табло. Ако големината на тока намалее значи е глътнала въздух. Ако се увеличи прекомерно, значи блокира и пак се прекъсва веригата.
Тези табла им се прави една много лесна калибрация и бачкат безпроблемно.
topsoft - напреднал
Малко ъпдейт по темата. Сутринта пуснах помпата и източих около 100л. Тръгна мътна, след което доста избистри. Имам към таблото въпросните поплавъци. На края водата спря, маркуча взе да подскача, като при еърлифта, което на мен ми говори, че засмуква въздух. Спрях помпата и засякох един час. Включих я и с много мъка на тънка струйка изкара 10л кална вода и пак заподскача маркуча. Приемаме, че дебита е страшно малък, защо тогава тия поплавъци не сработват, а трябва ръчно да я изключа? В момента не мога да го направя, но съм почти сигурен, че ако извадя помпата след вторите 10л. в сондажа ще има между 10-12 м от дъното. Ще го пробвам при първа възможност, че заради терена ми трябва втори човек при ваденето. По сметките горе би следвало дори водата да е малко, помпата да може да я вади с нормална струя, а не както в случаят съвсем тънка или се бъркам? Маркуча е ф32
ivanovbg - майстор
За такъв малък дебит доста дебел маркуч си сложил. На моята помпа дето водата ми е неограничена съм сложил ф25. При теб в маркуча само имаш поне 20 литра дорде го напълни В метър тръба ф110 има около 7литра и нещо. Само като спре помпата нивото се качва с близо 3-4метра и те лъже.

Моя съвет е с еърлифта поне една две седмици яко ако можеш да увеличиш дебита на макс.
шоп - майстор
пет ное 17, 2023 1:16 pmivanovbg написа:
За такъв малък дебит доста дебел маркуч си сложил. На моята помпа дето водата ми е неограничена съм сложил ф25. При теб в маркуча само имаш поне 20 литра дорде го напълни В метър тръба ф110 има около 7литра и нещо. Само като спре помпата нивото се качва с близо 3-4метра и те лъже.

Моя съвет е с еърлифта поне една две седмици яко ако можеш да увеличиш дебита на макс.
Досега не съм виждал сондажна потопяема помпа без вграден възвратен клапан. Така, че диаметъра на маркуча едва ли е фактор.
topsoft - напреднал
Тъй, може би последно да споделя, ако някой изрази мнение. След като сутрин източа около 120л започва ето това: https://youtube.com/shorts/-6AwbXxqRSs? ... yVsrYNCzC1

Продължителността е неясна, до сега не съм нерви да изчакам повече от 15 мин, за да разбера дали ще спре. Моите размишления са в посока, че помпата изкарва каквото може и след като нивото падне да някакъв минимум това, което църцори е възстановеното от дебита на сондажа…и така планът ми е следният. Ще си купя многостъпана помпа хубава, която евентуално ще ми позволи да източа цялото налично количество и съответно да придобия реална представа за дебита. Планът ми е следващите 2-3 дни да изпомпвам каквото мога с тоя китаец, след което 2-3 дни с еърлифта и слагам новата. Това, което ме питеснява е, че въпреки сериозното избистряне, все още има доста глина, но…
ivanovbg - майстор
Спусни я на метър от дъното и пробвай тогава.
kozl - майстор
нед ное 19, 2023 6:00 pmtopsoft написа:
Тъй, може би последно да споделя, ако някой изрази мнение. След като сутрин източа около 120л започва ето това: https://youtube.com/shorts/-6AwbXxqRSs? ... yVsrYNCzC1

Продължителността е неясна, до сега не съм нерви да изчакам повече от 15 мин, за да разбера дали ще спре. Моите размишления са в посока, че помпата изкарва каквото може и след като нивото падне да някакъв минимум това, което църцори е възстановеното от дебита на сондажа…и така планът ми е следният. Ще си купя многостъпана помпа хубава, която евентуално ще ми позволи да източа цялото налично количество и съответно да придобия реална представа за дебита. Планът ми е следващите 2-3 дни да изпомпвам каквото мога с тоя китаец, след което 2-3 дни с еърлифта и слагам новата. Това, което ме питеснява е, че въпреки сериозното избистряне, все още има доста глина, но…
Вероятно - да.

Сподели повече. Помпата ти е Ф96, колко е диаметъра на сондаж?
ivanovbg ти е писал, че ако е Ф110 външно, то вътрешно може би е Ф100 ако дебелината на стената на тръбата е 5 мм. Това е към 7-8 литра на метър.
Ама без да следиш нивото по време на водочерпене - мъгла.
В предния пост имам грешка в отчетите по диаграмата (H-Q) на помпата.

Понеже диаграмата е права линия, то Q=45-0.75h (л/сек).

Ако предположим, че си спуснал помпата на 3,6 м от дъното и имаш 12 метра воден стълб от дъното на сондажа, то като пуснеш помпата тя ще работи с напор 28 м и дебит 24 л/мин. Ако нивото в сондажа спада ще спада и дебита. При мин.ниво - където е помпата е с геод.напор 36,4 м, дебита е 17,7 л/мин. Аритметично усреднен дебит 21 л/мин. 100 литра са към 5 минути работа.
А 100 литра/8=12,5 метра - горе долу колкото ти е водния стълб в сондажа.
И кво ivanovbg е уцелил - водата свърши в сондажа и помпата е засмукала въздух, а защитата не действа :?
Какво е нивото на водата в момента когато помпата е като на клипа????

Може да спуснеш помпата на по-високо ниво примерно на 33 метра. Тогава ако в кладенеца е имало 12 метра ниво от дъното, помпата е 5 метра под вода. Пускаш да източва докато стане като в клипа, спускаш 1 - 2 метра и ако помпата вдигне дебита то ясно, че е засмукала въздух и след спускането се е потопила отново.
topsoft - напреднал
пон ное 20, 2023 10:37 amkozl написа:
нед ное 19, 2023 6:00 pmtopsoft написа:

Вероятно - да.

Сподели повече. Помпата ти е Ф96, колко е диаметъра на сондаж?
ivanovbg ти е писал, че ако е Ф110 външно, то вътрешно може би е Ф100 ако дебелината на стената на тръбата е 5 мм. Това е към 7-8 литра на метър.
Ама без да следиш нивото по време на водочерпене - мъгла.
В предния пост имам грешка в отчетите по диаграмата (H-Q) на помпата.

Понеже диаграмата е права линия, то Q=45-0.75h (л/сек).

Ако предположим, че си спуснал помпата на 3,6 м от дъното и имаш 12 метра воден стълб от дъното на сондажа, то като пуснеш помпата тя ще работи с напор 28 м и дебит 24 л/мин. Ако нивото в сондажа спада ще спада и дебита. При мин.ниво - където е помпата е с геод.напор 36,4 м, дебита е 17,7 л/мин. Аритметично усреднен дебит 21 л/мин. 100 литра са към 5 минути работа.
А 100 литра/8=12,5 метра - горе долу колкото ти е водния стълб в сондажа.
И кво ivanovbg е уцелил - водата свърши в сондажа и помпата е засмукала въздух, а защитата не действа :?
Какво е нивото на водата в момента когато помпата е като на клипа????

Може да спуснеш помпата на по-високо ниво примерно на 33 метра. Тогава ако в кладенеца е имало 12 метра ниво от дъното, помпата е 5 метра под вода. Пускаш да източва докато стане като в клипа, спускаш 1 - 2 метра и ако помпата вдигне дебита то ясно, че е засмукала въздух и след спускането се е потопила отново.
120 е външният диаметър. Като чистих с еърлифта, сутрин водата беше между 20 и 22м от дъното, което можем да приемем за максималното ниво. Ако руснаците са прави, в 110 тръба трябва да има около 13л. Тоест като източа 120 това са да речем 10м. и горе долу още толкоз остава според мен, които помпата не успява да качи, защото съм я развалил с калта. Това, което искам е да източа цялата вода и да видя колко ще качи за час, ама явно ще е с новата помпа, която е ето това:

https://ibb.co/mq0Qw34
ivanovbg - майстор
Не разбирам защо не я пускаш близо до дъното. Принципа на сондажа е съвсем различен. При почистването с еърлифта и последващата разработка се цели в долния край на сондажа да се образува каверна с обем няколко кубика. Тогава водата няма да ти свършва никога. А хубава помпа се слага след като е разработен. Тоест кал и глина вече няма за да убива помпата и да затлачва сондажа. Когато черпиш само горната вода на дъното се утаява глината и го затлачва с времето.

Тема "Проблем със сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: