Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон сеп 04, 2023 3:15 pmandy_forresite написа:
...
Кой датчик кой е и има ли къде да се включи датчик за димни газове на NPBC-V4C1? Аз не виждам къде.
...
Според мен, на клема PT е входът за сензор на димни, който пък е PT сензора. Така е описан и над ел схемата- "високотемпературен сензор".
За NTC са ти вхозове B- котелна вода, WH- къпална вода.

Честит ти ъпгрейд!
andy_forresite - майстор
Във всеки по-нов модел на нещо има липсваща функция, която при стария модел е вършела добра работа. Има празнина, която няма как да се запълни. И в случая е така - няма жички за оптодвойката, която беше свързана на клема "РТ" на по-старите модули (контролен - екранчето с копчетата и изпълнителен - платката).
Разгледах схемите и на двете, сравних ги - почти еднакви са. Видях "РТ" обозначен като едноименния датчик, ама нищо не става на тази клема. Като свържа датчик Рt 100 там изписва втора грешка: "прекъснат РТ 100". Като махна кабелчетата от тази клема - изчезва тази грешка. А и нали ти казвам, че на клема "РТ" беше оптодвойката.

Дано подкарам wi-Fi.
Така е по схема- гледам я и чета.
Бих звъннал на Кораба Майка- натурелките са любезни и много начетени. Лекуват с няколко насочващи въпроса.
Да не би да бъркаш сензорите? Не можеш ли да ги измериш? Ако не, Каките ще те насочат
Всичко тръгва накрая.
andy_forresite - майстор
Не зная кой сензор какъв е. Привечер запалих пробно да видя тези датчици какво ще показват. Тъкмо да опада ръждата от котела и да се раздвижат ЦП и главите на радиаторите.
Въведох настройки без да измервам шнека. И първи гаф - в менюто за "Палене" има Етап 1, Етап 2 и Етап 3. В полето на Етап 1 има секунди за задаване и празно поле за вентилатор. Не може да се въвеждат проценти вентилатор в него. В Етап 2 и 3 има и секунди, и % вентилатор. Нали отдавна не бях ръчкал и не се досетих за какво са. Взех Етап 1 за времето за изгаряне на първата доза и го знам че е било 360 секунди. Въведох толкова #-o . Как съм пресметнал че 360 секунди са три минути си остава загадка :lol: . Поне 180 да бях въвел. Това е било времето за включване на запалката без да работи вентилатора... Нямаше какво да направя, изчаках 6 минути. Като минаха и се включи вентилатора на Етап 2 (което не се инициализира на екранчето, пише само "Палене". С включването на вентилатора пелетите се запалиха и всичко протече по план.
Така, Етап 1 е времето за включване на запалката без обдухване от вентилатора в горелката. Оставих го на 5 секунди.
Етап 2 и Етап 3 са за самото запалване на пелетите. Фактически запалването е направено малко по-гъвкаво в сравнение със старата версия с дисплея с два цвята. Който иска може да въведе и еднакви стойности и така запалването ще протече по старому. Аз го разделих на две - 120 секунди запалка с вентилатор 36% и 240 секунди с вентилатор 39%.
Трите степени на горене са ясни. На поддържане зададох да зарежда 1.8 сек. през 120 секунди с вентилатор 32%. Това не го пробвах и оставих за сезона.
Междинно почистване - на всеки 60 минути да усилва вентилатора на 54% в продължение на 60 секунди. И това ще го доизкусурявам по-натам.
Гасенето. Хм, тук се получи не както очаквах. Вътрешния шнек се въртя близо 1 минута без да спира, вентилатора остана като за мощност 3 и като спря вътр. шнек повече не се активира. Така си и изгасна по настройките за загуба на пламъка (от поле "разпозн. на огън"). Има поле "почистване", в което се задава колко секунди да завърти вентилатора преди да зареди голяма първа доза; под него има други стойности за секунди, вероятно след като установи че не гори колко сек. да включи вентилатора като за последно. Преди гасеше по-адекватно.
Завиждам ти- имаш си нова играчка!
Полекалека ще го разучиш. Като спра да ръчкам, забравям си някои неща и пада чуденка, а с нещо ново е нормално да има питанки и пропуски.
Смятах и аз да ъпгрейдвам с тея джаджи, но след газификацията ми мина.
После и газификацията ми мина.
От две години си мисля за ТП.
Вероятно и това ще ми мине, особено като вдигнат тока.
Май ще си гледам кефа от тук натам.
pechenia123 - напреднал
Привет на всички! Имам котела,Greiko Expert 20 и горелка RB20 от 3г.,тая е четвърта. Горя само слънчогледови пелети. До сега настройките са ми-P1 1.6-46-43: P2 2.8-45-48: P3 4.1-45-55,капацитета на шнека е около 35кг,съответно мощност 5,10 и 15kW.Проблеми не съм имал! При застудяване само увеличавам температурата. Но сега монтирах в гаража един конвектор, и вече, дори и сега,при плюсови температури не достигам зададените градуси, за разлика отпреди. Принудих се модулацията да я направя P3>08,P2>03,P1>00, за да достига що годе зададената температура! Държи 2 градуса по-малко. Модулира P1-P2. Преди си седеше само на P1.Може ли съвети! Трябва ли да пипна нещо още по настройките?
пет ное 24, 2023 12:03 ampechenia123 написа:
Привет на всички!...
А докато не достигаше градусите, топло ли беше у дома, в гаража?
Предлагам да помислиш върху възможността на Р1 да зададеш 4.1 секунди. Просто помисли какво би се случило!
Добавил си товар, а искаш нещата да са както "едно време", колата да е пъргава и икономична както е била празна!
За да са привидно същите нещата, на допълнителният вампир трябва да му дадеш необходимата кръв- допълнителните 200-500 грама на час.
andy_forresite - майстор
Подаването е добре според мен. Това че редува р1 и р2 е нормално. Дали сме пари за модулираща горелка и тя си променя мощността както й е зададено. Заиграването с границите на модулация е направено поради разликите в присъединените консуматори - броя и мощността на радиаторите, конвектори, подово отопление, лири. При големи системи е удачно да се съберат границите поради изискващата се по-висока отоплителна мощност от пелетарника, а при малки системи границите да са по-разредени (по-малката с-ма реагира по-бързо и не й трябват тесни граници). Преди години един съфорумник толкова много държеше да вижда на екранчето р1, че я беше направил сигурно 10 киловата. Какво щеше да се получи ако р1 му беше 7, а р2 11.5 киловата? Щеше да редува р1 и р2 по толкова време, че като се пресметне средната мощност, тя щеше да е ~10 киловата.
Не ми харесват процентите за вентилатора обаче. За настроените между 5 и 15 киловата мощности има 12 процента разлика. При мен процентите са между 39 и 45 като мощността е 5.3 и 17.7 киловата съответно за р1 и р3. Със старото управление също не съм имал големи разлики в процентите от порядъка на 10-12-15%. И аз горя слънчогледови и съм купувал от сигурно 15 производителя. Нито една партида не ме карала да задавам такива големи разлики във вентилатора.

Бих променил настройките така:
Р1 1.8/45 сек. и 43%
Р2 2.8/45 сек. и 46%
Р3 4.1/45 сек. и 50%
Силата на вентилатора не е ли индивидуална настройка, според комина и тягата му?

Няколко пъти вече паля, но съм закопчал регулатора на тягата, поради което нещата куцат.
Виелицата, преди седмица, направо изтегляше пламъка от котела. Стигал съм до под 10% настройка, някога. Е, мога ли се до горелката да седя и да променям настройки вентилатор, според променящата се тяга?!!
Трябва да събера смелост да се кача на тавана, че да активирам пустата клапа.
Дори още днес, че застудяването започва нощес.

Как са контролерчета, дисплейчета? Има ли ядове от изключени швепсъли през лятото?
andy_forresite - майстор
Да, процентите вентилатор са индивидуални настройки. Зависи от пелетите, с колко паскала тегли димоотвода, версиите на платката и какво е напрежението в мрежата 230V. Казвам само, че според мен разликата м/у настройките за въздуха за 5 и 15 kw при грейко рб20 не би трябвало да е 12%, а по-малко. Тягата си е тяга, горивото си е гориво, но ако за 5 kw въздухът е 43% то за 15 kw не би следвало да е чак 55%. Нещо като принципно положение. Давам пример за друго принципно положение: време за зареждане на първата доза 60 сек. и зададено време за р1 3.5 сек с цикъл 45; или % вентилатор за запалване 46%, а процентът на р1 за 5 kw да е 39%... При голяма тяга (над 14Ра) бих поставил т. нар. турболатори. Моите ги махнах, обаче утре след шомполирането ще ги сложа, защото температурата в кюнците подминава 120°.

Лятото не изключвам горелката от контакта, освен преди гръмотевична буря. Още не съм ползвал интернет контрола. В смартфона ми няма памет :) за приложението на Натурела. Трябва да се довърши ремонта на стаята където е рутера. След това да сложа още един рутер че управлението да хване сигнал и чак тогава ще мина на новия смартфон, който към момента отлежава в шкафчето до леглото ми.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: