Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Паралелни бойлери не е добра идея. По скоро последователни, макар да се ползват от 2 домакинства. В случая инсталацията е една.
При не особено слънчев ден, особено есен и зима, в 600л обем може да имаме вода с Т която не е годна за ползване, което би наложило доподгряване, докато в половината обем, Т може да е достигнала 40 и повече градуса.
Ползва се подходящ контролер и трипътен разпределителен вентил.
Естествено, изискванията на домашните може да са други. Всеки казус си е различен.

При мен трасето прави няколко пъти промяна на посоката от вертикал към хоризонтал- 6 или 7.
Това увеличава пада на налягане.
От друга страна, със същата тръба, без проблем мога да поддържам делта от 10 градуса в печка с водна риза, която е значително по мощна от 2 висмана- поне 4 пъти.
Трябва да се прецени на място, според мен.
Ако има много чупки по трасето, сякаш ф22 би била по удачна.

Накрая подчертавам, не съм специалист, а самоук музикант- слухар. Само споделям какво съм научил, направил...
Не звучи никак сериозно предложението за тръби с ал.вложка, на фона на инвестиция от 9-10х.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет ное 24, 2023 11:53 am, променено общо 1 път.
akd - помощник
пет ное 24, 2023 11:44 amТрифон П.Трифонов написа:
При не особено слънчев ден, особено есен и зима, в 600л обем може да имаме вода с Т която не е годна за ползване, което би наложило доподгряване, докато в половината обем, Т може да е достигнала 40 и повече градуса.
Ползва се подходящ контролер и трипътен разпределителен вентил.
Моите бойлери са възрани последователно - топлата вода от едния влиза като студена на другия. Ще използвам трипътен разпределителен вентил за слънчевите панели.

Тема "Какъв размер медни тръби да използвам за 4 слънчеви панела на Висман - FM200" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: