• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bili&steki - специалист
Time2Burn ако си правиш изводи за разхода на пелети от техниката на Ерато разбирам защо са ти толкова грешни впечатленията.Помежду другото на мен много ми се иска пелетите да струват 10 ст/кг.Много държа да кажа,че споделеното от мен тук напълно отговаря на истината.Да - нашата фирма внася тези котли и затова ще пиша на г-н Христов на ЛС - да не мине за реклама.Time2Burn ако наистина мислиш,че лъжа можем да направим следното - каня те един ден на гости, сипваме определено количество пелети в бункера,сипваме ракия в чашите,мезенце и след известно време отчитаме резултатите :lol: .
filmatoplo е прав - котела е 17 KW Ponast.Но много рядко работи на максимална мощност. Повечето време работи на 4,9 KW или на 9,5KW.
Time2Burn ще кажа още нещо на което няма да повярваш - при работа на пълна мощност мога да си държа ръката на кюнеца.И това мога да ти го демонстрирам :wink:
filmatoplo - майстор
Ако беше към Бургас , щеше да намина и аз. Мен лично ме интересуват цени на котлите и качествени пелети -пиши съобщение.
Time2Burn - специалист
Аз имам пелетна камина и също си държа ръката на кюнеца. Но е невъзможно разхода на месец да е под половин тон. При мен на намалена мощност харчи точно 2.5 кг на час. Направи прости сметки и ще видиш че е невъзможно от всякаква гледна точка да харчи по - малко. И тъй като разбирам от отоплителни инсталации смея да твърдя че 17 киловата са недостатъчно да затоплят 80 квадрата помещения и 80 литров бойлер. А ти се опитваш да ме убедиш че при намалени мощности отопляваш жилището си, съжалявам но от опит знам че е невъзможно. Щом кюнците са около 50 градуса означава че наистина водната риза е ефективна и отнема почти изцяло топлината от горивото, което ще рече че и моята печка работи пълноценно и може да се сравни с друг подобен уред. Както не веднъж казах - при температура на водата около 50 градуса и при не - много студено време разхода ми е 2.5 кг на час. Максимума е 4 кг на час, но не го ползвам, тъй като изисква често зареждане. А и излиза доста скъпо. Паля само вечер и от началото на сезона съм изхарчил около 3.5 тона. Има още 3 месеца да отоплявам. От догодина минавам на Виадрус...
bili&steki - специалист
за пелетната камина съм съгласен.С един съсед с пелетна камина (идеално изолиран апартамент,нова дограма и без подгряване на бойлер) и аз (къща без изолация, дограма далеч от съвременните стандарти и с бойлер) едновремено пуснахме системите да работят...при него разхода е поне 2 пъти по-голям(поне месец не съм говорил с него, т.е преди студовете).Между пелетната камина и специално проектиран за горене на дървени пелети(не с присадена горелка) котел, с перфектно електронно управление има доста голяма разлика.
Master_Kenobi - V.I.P.
Time2Burn, ако обичаш малко по-прилично и сдържано! ОК?
Всеки, с мнение различно от твоето е лъжец или мошенник според теб! Ай стига вече! Аман от теб! Стига си ревал за твойта каминка! Твоето мнение го знаем вече и вземи млъкни малко да чуем и други мнения. На хората им е интересно! Не *сирай поредната тема за пелитите!!!
bili&steki - специалист
хора не се карайте де.. =; =;
Разбираемо е, че Time2Burn е много разочарован от пелетната камина.Големия разход на пелетната отчасти се дължи и на факта, че тя работи непрекъснато- дори и на минимална работа пак изразходва гориво.Докато пелетния котел изключва когато изключи стайния термостат и тръгва когато термостата включи.И ако деня е слънчев и по-топъл котела изразходва значително по-малко гориво.
rulom - модератор
Все се канех да пусна снимки и на моето "временно" парно, та сега така и така снимах за един приятел, ще пусна и тук снимки.
Отоплявам 4 стаи по 13 квадрата.Къщата е поне на 100 год.Стаята със стeнния конвектор е с две външни стени на половин тухла.Другите стаи са с нормална дебелина на стените, а тази с панелния радиатор е с половин тухла, до нея 5 см. Ytong, а в 4-5 см.разстоянието между двете стени налят перлит в естествения си вид, без смесване с каквото и да е.Стаите са разположени 2 над две, т.е. ползвам 1/2 част от къща, само че вертикално, а не хоризонтално разделена къща.
"Котела" го правих набързо и временно с един приятел, и оттогава вече 6 год. се отоплявам с него.Водата в системата е около 30 Л. На конвекторите това им е първия сезон и засега съм доволен от тях.Лятото предстои и връзване за охлаждане.Температурата в стаите е мин.22-23 градуса, естествено ако им дам повече мощност в стаите не се диша.До момента съм изразходил 1200 кг. въглища (донбаски), дърва не ползвам, въглищата ги разпалвам с газовата горелка :-D Печката на практика не се гаси 24 h.
Ето и снимките на системата:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Последна промяна от rulom на пон апр 20, 2009 1:58 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Време е да се дават награди за най добър проект -направи сам .Браво системата е уникална. Скоро монтирах такива конвектори таванен тип , обаче сензора за температура отчита топлото на височина 2,60 м и спира много рано вентилатора . Наложи се да удължа кабела на сензора и да го монтирам в кабел канал на 1,10 м от пода.
rulom - модератор
На таванния конвектор максималната температура която може да се зададе е 35 градуса, а на стенния 30 градуса.Мисля че заради температурата на тавана са поставили управление с по-висока граница на изключване.А иначе и това с местенето на датчика е решение.Всъщност може и целия панел с управлението да бъде поставен на нормална височина на стената и с леки удължения да се подвърже към тялото.Моя таванен конвектор е и с дистанционно управление.Реших че още 15 лв. не са кой знае какъв харч, та го взех и него, въпреки че тавана ми е с височина 230 см.
Късно се усетих за предимствата на таванните тела , а вече бях взел стенния и сега част от стената където е стенното тяло е низползваема, пък на мен стаите са малки и всеки сантиметър е от значение.Така че от гледна точка на компактност таванните тела са по-доброто решение.Поставяш го където си искаш и отдолу под него пространството е също използваемо.
filmatoplo - майстор
Стенния конвектор може да се сложи на тавана -правил съм това. Само ваничката за обиране на конденз няма да се ползва - при отопление няма конденз. Ако ти пречи доло -спокойно го сложи на тавана.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: