Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
"...с ябълков оцет..."
Там е истината! :) Заложил съм 5л, стига ни за година и артисва.
chapara - майстор
нед ное 26, 2023 11:26 amkr1100 написа:

.... с ябълков оцет и ракийка вървят добре.
Може ли ако обичаш точна рецепта за оцета, че все се каня, ама...🤔
Svetoslavoff1 - майстор
Въпросът ти беше към градския, но ако нямаш нищо против да ти дам и моята рецепта.
1,5 кг обелени и настъргани(на домакинско ренде) ябълки, 1,5 л вода, 150гр захар в буркан, вече много захладня, така че да е на нестудено място. След 10-ина дни застройваш с оцетна гъба или дрожди. За дрождите в момента не мога да ти напиша в какво количество, че рецептата е на селското къще. Аз от поне 5-6г съм завъдил гъбата и застройвам само с нея. След около 1 месец прецеждам, прибирам гъбата за следващата година и оставям другото на хладно да се утаи. Като се избистри с маркуче внимателно отделям бистрата фракция и те ти го оцета.
chapara - майстор
Какви дрожди?
Имам сухи за септична яма🤔
Особености за гъбата, как да я завъдя и после съхранявам, в оцет?
Svetoslavoff1 - майстор
нед ное 26, 2023 7:53 pmchapara написа:
Какви дрожди?
Имам сухи за септична яма🤔
Особености за гъбата, как да я завъдя и после съхранявам, в оцет?
Мая за хляб. А гъбата сама ще се завъди още след първото залагане на материала, едно такова прозрачно, пихтиесто, като медуза. После и в готовия оцет пак се получава, обикновено стои отгоре като дебела ципа или тапа. Аз я съхранявам в буркан на хладно в мазето, заливам я с част от остатъка при прецеждането и затварям как да е.
А по лъжичка от оцета е полезно и за далак и за мерак, както има приказка :)
Всеки знае как се прави вино, по естествен път, демек с дивите дрожди, около нас.
Следователно, първо протича естествена, алкохолна ферментация.
Вино, оставено на въздух, се превръща в оцет.
Доста по лесно стават на оцет слабите вина. Съответно, абсолютно излишно е да се добавят култивираните, способни да преработят голямо количество захар.
Всичкото това означава, просто да настържем какъв да е плод, добавим захар до обща захарност под 20% и да забравим до получаването на оцет.
С гъба е по бързо.
Десет дни, след залагането на материал за вино, е абсолютно безпредметно да добавяме дрожди, освен ако умишлено не сме попречили на дивите да започнат пръцкането. Ако реша да правя бутиков оцет- студена мацерация, ензими и пр., евентуално.
Имам няколко вида оцет, в количества, които отлежават по няколко години.
Подарявам на близки.
Най лесен ми е виненият.
Колкото и да е яко виното, последните няколко литра ги "забравям" на дъното на съдинката и на следващата година имам перфектен био оцет.
Имам и дюлев- страхотен аромат.
LazarGanev - "Велик майстор"
В тоя ред на мисли си задавам въпроса - ако решим да удостоим някого със званието "Най-добър оцетопроизводител", дали той ще се зарадва или ще го приеме като подигравка :?
chapara - майстор
Благодаря, исках да си сверя часовника👍От 40 години се занмавам с ракиджийство по предимно. Но вино понеже не обичам особено, както и бира реших да попитам.
нед ное 26, 2023 8:57 pmLazarGanev написа:
В тоя ред на мисли си задавам въпроса - ако решим да удостоим някого със званието "Най-добър оцетопроизводител", дали той ще се зарадва или ще го приеме като подигравка :?
Както ви е угодно, според момента.
Без особено значение е за мен. По важното е, че на някого е хрумнала шегичка и е весело.
MamaMy - майстор
нед ное 26, 2023 10:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 26, 2023 8:57 pmLazarGanev написа:
Както ви е угодно, според момента.
Без особено значение е за мен. По важното е, че на някого е хрумнала шегичка и е весело.
По-добре наградата да се кръсти "Най-голям киселяк на форума" :-D

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: