• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Тая работа със същите жици в нова тръба леко ме съмнява. Кое комрометира водата? Външната изолация, вътрешната на жилата или самият факт че е там е проблем? И ако е самият факт, че е там водата - ако се духне с компресор от единият край няма ли да излезе от другият?
kr1100 - майстор
нед дек 03, 2023 1:36 pmLutchezar написа:
Всъщност затова се налага ползването на муфи при съединенията, те запечатват и кабелната изолация.
Интересно ми е все пак, къде ли е входната точка?
От почти преди новата ера- 2000г . има заливаеми муфи с 2 компонентна смола .Преди 2010 г. най -малките / тънък кабел бяха почти 8 лв. / Изпробвано работят и под вода ТЕРЕМ с пристан.
gogo7777 - майстор
Смолата не прави херметичност.
:drinkers:
B0bi - специалист
съб ное 25, 2023 7:34 pmhidrazin написа:

Вероятно разделката на кабела е извън къщата и е монтирана така, че при дъжда стичащата се вода по жилата влиза в изолацията (между жилата).
Там трябва да се оправи (херметизира) или там където е края на изолацията да се наведе надолу за да не влиза вода.
Това ми звучи напълно достатъчно за окончателното решаване на проблема. Другите гимнастики защо са?
съб ное 25, 2023 7:34 pmhidrazin написа:
Водата навлязла в него НИКОГА няма да излезе ...
Защо - нали сряза и изтече събралата се там? Този срез превантивно да си остане (отворен) за евентуално изтичане. При наличието му принципа на скачените съдове е нарушен и водата няма да се качи през сачака нагоре. Или нещо съм пропуснал в постановката?
iliya_i - майстор
нед дек 03, 2023 7:22 pmB0bi написа:
Или нещо съм пропуснал в постановката?
Пропуснал си, че кабела заема фирма на дъга между двете точки на окачване - стъб и сачак. И едва ли сачака е най-ниската точка по трасето. Особено ако сачака е над втори етаж.
iliya_i - майстор
нед дек 03, 2023 5:49 pmgogo7777 написа:
Тя и заварка не прави херметичност. Херметичността зависи от заварчика и от този който слага смолата. :-D
MamaMy - майстор
Едно време имаше магистрални телефонни трасета с манометър и вентил накрая на кабела. Надуваха ги пощаджиите с компресора и ако пада налягането търсят теча превантивно. Гледал съм и как слагат термосвиваеми платна с едни скоби и отгоре заливат във муфа със колофон. Беше ми интересно какво правят три дена в един кален трап.
gogo7777 - майстор
нед дек 03, 2023 8:35 pmiliya_i написа:
Тя и заварка не прави херметичност. Херметичността зависи от заварчика и от този който слага смолата. :-D
Разликата е тази, че при заварка и на най-калпавия заварчик може да му се случи да успее, а при смолата никога....."физика 7-ми клас"
ivanovbg - майстор
нед дек 03, 2023 9:00 pmgogo7777 написа:
нед дек 03, 2023 8:35 pmiliya_i написа:
Разликата е тази, че при заварка и на най-калпавия заварчик може да му се случи да успее, а при смолата никога....."физика 7-ми клас"

Гого, тази твоя убеденост, че смолата не прави херметичност се дължи на факта, че си мислиш, че смолата кристализира и е твърда след изсъхване. Голяма грешка. Има много видове смола и твърдостта която се постига зависи и от другите материали които влизат в състава й. Например много компютри на френските коли за заляти със смола и са перфектно херметизирана. Когато ми се е налагало да я чопля за да оголя част от платката за ремонт или премахване на имобилайзер никога не съм намирал влага отдолу.

Кехлибара също е вид естествена смола и не рядко са намирали животинки дето са попаднали в нея и така херметизирани, че са издържали без промяна милиони години. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B0%D1%80

Смолата херметизира много по надеждно от заварката защото при нанасянето е течна и прониква и в най малките цепнатини.

Иначе често се случва този ефект - кабела да става на тръба и при колите. Имал съм случаи по кабела да тече и антифриз, нафта, масло... Проблема е временно решен. Останалата вода в кабела ще замръзва доста пъти тази зима, вятъра ще го клати и е много вероятно да напука някъде изолацията което ще доведе до неговото повреждане. Обикновено това се случва по времето на силен студ и силен вятър, тоест когато ток е най нужен, а бърз ремонт е невъзможен. Аз бих го сменил възможно най скоро или ако захранва нещо маловажно бих го изключил временно до изчакване на по подходящо време за ремонт да не причини някой пожар с доста по големи щети.
:partyman:
B0bi - специалист
нед дек 03, 2023 8:31 pmiliya_i написа:

Пропуснал си, че кабела заема фирма на дъга между двете точки на окачване - стъб и сачак. И едва ли сачака е най-ниската точка по трасето. Особено ако сачака е над втори етаж.
И така да е. Ако (внимателно) се сцепи външната изолация отдолу, в най-ниската точка на провисването, би трябвало да се изтиче всичката вода. След това - необходимите мерки да не влиза повече. Така е бързо, лисно и евтино. Какво повече налага смяната на кабела, при положение, че няма оплакване от пробиви? Би могло да се врътне и с мегер за всеки случай.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Конденз от захранващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: