• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Кракрата е трансформатор, не е реотан. От къде това 0,5-0,6 на което делите мощността
:drinkers:
fbr - майстор
пет дек 08, 2023 8:24 pmgogo7777 написа:
Кракрата е трансформатор, не е реотан. От къде това 0,5-0,6 на което делите мощността
Тъй де, реотан не е, за да е включен постоянно, електрода все някога свършва. А като не гори дъга, няма ток, ерго мощността е равна на мощността на празен ход. И като усредниш, те ти 0,5-0,6.
hidrazin - майстор
Кракрата е трансформатор, не е реотан.
И значи викаш не е реотан? Демек според теб не загрява а?
пет дек 08, 2023 10:35 pmfbr написа:
А като не гори дъга, няма ток, ерго мощността е равна на мощността на празен ход. И като усредниш, те ти 0,5-0,6.
Не е от това а е от КПД-то. Другото дето гори/не-гори дъга е ПВ-то което Блуето твърдо игнорира.
По табелка на Кракра-то му дават КПД-74% .
Само дето Блуето "експертно" е насвяткал едни проценти 50, 60 и само едно 70 - както му се иска на него.
Щото ако вземе данните от табелката 74% , хич не му излизат сметките - електрожена "започва да консумира по-малко".
Мах вече на всичко е готов, само и само да излезе на неговите грешни сметки.
Абе Блуето е направо душичка. :-D И резил, разбира се... :shock:
:partyman:
gogo7777 - майстор
Нали знаеш, че не обичам тая измислена дума "КПД" :-D
....прекалено малко е. Ама айде ще го обсъдим, когато измеря тока и напреженията от двете страни на трафа.

А Блу-то с неговото ПВ направо краде от енергията на Кракрата и я носи на електромера. :)
kozl - майстор
Сигурен съм че е трансформатор, оти що трансформации около тая КраКра в тази тема #-o :-D

Обаче и аз потвърждавам, че е и реотан щом топли :wink:

Особеното на темата е употребата на думата ток в заглавието и. Но като се добави и часа към тока, логично става въпросът да е за изразходвана ел.енергия.
А логично е, че отговорът е свързан със заплащането на тази ел.енергия, като примерно израза "платих 60 кинта ток".
Така токът се оказва измерен в единици "кинти^ :-D
Обаче отговорът на въпроса отнесен към единицата "кинти" изглежда има различни стойности заради различни фактори свързани с отчитащите средства, наречени електромери. Оказва се, че уредите електромери и техните отчети въвеждат разлики в крайния резултат "кинти" при работа на КраКрата за едица време при еднакви условия на работа.
Това още повече усложнява точния отговор на питането :roll:

Що се отнася до втората част на въпроса " и колко вата е", то и този въпрос се оказа доста заплетен.
Според некои индженери неспециалисти в елктричеството, твърдо убедени упорито повтарят, че мощността на елжена е около 120W на минута и 7200W на час #-o
И аз не съм ел.специалист и не мога си обясня как мощността на КраКрата се повишава с времето.
Добре за мен, че съм паметясал КраКрата на рафта, че кой знае колко си е покачила мощността по тези сметки :-D

Ако четем табелката поставена от производителя, то:
Р1н=7,25kVA, на същия ред I2н=125А
U2н=220V 50Hz на същия ред I1н=33А ПВ 20%
I20=56V I2мин=50А I2мак=160А
КПД 74% IP20 клизол F
БДС 7920:75 маса 21,5 KG год 19_'_

Другите данни са архаични :roll:

Та колко вата е елжена и за 1 сек и за 1 мин и за час и за година :?
Мое би U×I=220×33=7260W :?

А КПД на елжена то за какво се отнася :?
Ако е КПД за помпа, то е прието да се изобразява крива на отношението дебит по напор, разделено на мощността на вала.
съб дек 09, 2023 10:34 amkozl написа:
#-o :-D
Обаче и аз потвърждавам, че е и реотан щом топли :wink:
.....
А КПД на елжена то за какво се отнася :?
......
74% трансформатор
26% реотан
Съвсем грубо и плахо си мисля.
hidrazin - майстор
съб дек 09, 2023 3:49 amgogo7777 написа:
Нали знаеш, че не обичам тая измислена дума "КПД" :-D
Ми хубаво. Вместо 74% КПД може да викаме 26% загуби. :-D
Все тая. Примерно около 1/4 от консумираната ел.енергия се превръща в топлина.
Иначе с Кракра-то можеше да "шиеш" на максимален ток и непрекъснато, като паузите са само да сменяш електродите.
Е, то може де - докато клетото Кракра се изпече порядъчно.
gogo7777 - майстор
Ама ти верно ли верваш, че в трансформатор може да има такива загуби.
gogo7777 - майстор
Рових из компа и излезна тоя хубавец. Работил съм с такъв.....е няма такъв кеф. Трансформаторна DC машина ....
Прикачен файл:
Screenshot_20231209-114026_Drive.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20231209-114113_Drive.jpg
Надявам се вервате на тая марка
hidrazin - майстор
съб дек 09, 2023 11:11 amgogo7777 написа:
Ама ти верно ли верваш, че в трансформатор може да има такива загуби.
Нормален трансформатор не, няма такива загуби. Все пак трансформаторите (нормалните) са едни от най-ефективните електрически машини.
Но това не е така при заваръчните трансформатори (и тези за микровълновите печки).
Например съвременните инвертрни електрожени ги водят много по-ефективни от трансформаторните.
Ми нека видим КПД-то (или загубите :-D ) на един съвременен ESAB ...

Прикачен файл:
ESAB.png
ESAB.png (71.67 KиБ) Видяна 236 пъти

• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48

Тема "Колко ток харчи електрожен Кра Кра 160 А , на час и колко вата е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: