• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
вт дек 12, 2023 12:25 amivanovbg написа:
И за да приключим темата: Генератор който се свързва за аварийно захранване на къща, се свързва задължително по схемата на свързване на трафопост. Тоест, корпуса и единия край на намотката/инвертора се заземява, ако е трифазен това е звездния център! С получените фаза и нула се процедира все едно са от енергото. Превключането се изпълнява с ум шалтер ако е ръчно или с контактори по схемите от нета.
Според мен това важи за двупроводна инсталация при която контактите са занулени.
Ако инсталацията е трипроводна и има земно не се занулява.
Самият генератор се заземява, без значение как ще се върже нататък след него.
вт дек 12, 2023 3:46 pmДетето написа:
Според мен това важи за двупроводна инсталация при която контактите са занулени.
Газовите котли, в масовият случай, задължително искат с 0. Тогава?
Естествено, колко са газифицираните- да му мислят, но дали няма и други домашни уреди, които изискват 0, за да работят?
Какъв съвет би ми дал, при това положение? Имам инсталация с газов котел Бош. Едно- не искам да стоя на студено и две- не искам да го прецакам, евентуално.
ivanovbg - майстор
И за да приключим темата: Генератор който се свързва за аварийно захранване на къща, се свързва задължително по схемата на свързване на трафопост. Тоест, корпуса и единия край на намотката/инвертора се заземява, ако е трифазен това е звездния център! С получените фаза и нула се процедира все едно са от енергото. Превключането се изпълнява с ум шалтер ако е ръчно или с контактори по схемите от нета.
Това е според теб. А като ти е трипроводна инсталация нула нямаш ли? Нулата и земята са свързани още в трафопоста.
вт дек 12, 2023 5:09 pmivanovbg написа:
Това е според теб. А като ти е трипроводна инсталация нула нямаш ли? Нулата и земята са свързани още в трафопоста.
Имаш 0, но тя е само по третия проводник, след като си прекъснал фаза и нула в таблото, за да се захраниш от генератор.
Ако наистина е нужна 0, за някои уреди, какво правим при трипроводна инсталация?
Имаш си нула, по заземителния, имаш и две "фази", от генератора. После?
ivanovbg - майстор
Нали се разбрахме, че първо връзваш едната от "фазите" на генератора на земя.
hidrazin - майстор
вт дек 12, 2023 11:24 amNikolaay написа:
Извинявай, трижилна е , с дтз на бойлера и всички контакти са заземени. Аз купих къщата с готова инсталация.
Така или иначе местното енерго не ти доставя земно. Най-много в таблото на улицата да са разделили PEN проводника на РЕ и N вече от уличното табло у вас да влизат три проводника.
(няма как да знам къде и как инсталацията ти става трипровдна защото не си го споменал)
Разликата между системите TN-S и TN-C-S е къде става разделянето на PEN проводника на РЕ и N
При система TN-S това става в трафопоста/БКТП-то от където ти идва захранването. От там до вас идват направо 3 проводника и се води по-надеждна.
При система TN-C-S разделянето става някъде по пътя до вас - обикновено в таблото на улицата или в таблото у вас.
По-малко надеждна система заради опасността от прекъсване някъде по трасето на PEN проводника но пък ти си имаш локално земно (дано и да е читаво).

Прикачен файл:
TN-S ws TN-C-S.jpg
TN-S ws TN-C-S.jpg (75.69 KиБ) Видяна 514 пъти
Та в твоя случай "Какво става със земното където моето земно е свързано със нулата на Ерп то ? Да се рязкъсва ли ? "
Не разкъсваш. Разкъсваш само фазата преди главния предпазител и я прекарваш през УМ-шалтер.
Единия извод на генератора - към УМ-шалтера, другия извод на генератора към нулевата шина на инсталацията в таблото на къщата, корпуса на агрегата към земната шина в таблото на къщата.
Реално единия извод на намотката в генератора ще се заземи през връзката където се разделят РЕ и N :-D
:partyman:
вт дек 12, 2023 6:29 pmivanovbg написа:
Нали се разбрахме, че първо връзваш едната от "фазите" на генератора на земя.
Няма какво да се разбираме. Погледни поста на Хидрата!
Точно това съм направил у дома, до частта със заземяването. Чрез всички занулени контакти се връзва с нулевата шина, тоест с 0.
Както вече писах, следва ъпгрейд.
Имаш схемата, може да пръскаш знания по други форуми. Тук няма кого да заблудиш.
вт дек 12, 2023 6:44 pmhidrazin написа:
вт дек 12, 2023 11:24 amNikolaay написа:
Извинявай, трижилна е , с дтз на бойлера и всички контакти са заземени. Аз купих къщата с готова инсталация.
Така или иначе местното енерго не ти доставя земно. Най-много в таблото на улицата да са разделили PEN проводника на РЕ и N вече от уличното табло у вас да влизат три проводника.
(няма как да знам къде и как инсталацията ти става трипровдна защото не си го споменал)
Разликата между системите TN-S и TN-C-S е къде става разделянето на PEN проводника на РЕ и N
При система TN-S това става в трафопоста/БКТП-то от където ти идва захранването. От там до вас идват направо 3 проводника и се води по-надеждна.
При система TN-C-S разделянето става някъде по пътя до вас - обикновено в таблото на улицата или в таблото у вас.
По-малко надеждна система заради опасността от прекъсване някъде по трасето на PEN проводника но пък ти си имаш локално земно (дано и да е читаво).

TN-S ws TN-C-S.jpg

Та в твоя случай "Какво става със земното където моето земно е свързано със нулата на Ерп то ? Да се рязкъсва ли ? "
Не разкъсваш. Разкъсваш само фазата преди главния предпазител и я прекарваш през УМ-шалтер.
Единия извод на генератора - към УМ-шалтера, другия извод на генератора към нулевата шина на инсталацията в таблото на къщата, корпуса на агрегата към земната шина в таблото на къщата.
Реално единия извод на намотката в генератора ще се заземи през връзката където се разделят РЕ и N :-D
:partyman:
Благодаря за отговора . Разделянето става в таблото.
Детето - специалист
вт дек 12, 2023 5:09 pmivanovbg написа:
Въпрос на гледна точка, ти го каза по напред.
Защо производителя на генератора не е вързал единя край на намотката към корпуса на машината и така като се заземи да си има нула?
Защо при така наречения off grid трябва да се разкачиш не само от фазата ами и от нулата. Защо при същият режим като се разкачиш от преносната мрежа, трябва да си обединиш земя и "нула".
Защо като си направиш земно трябва да мине лаборатория да го провери и да каже, че е ОК.
Ако се върнем на Боби и чисто хипотетично при занулените контакти и заземената "фаза" която става 0 ни изчезне импровизираното земно, какво правим :?
При схемата на Хидразин, спира тока и някъде по мрежата се разкъсва нулата, какво правим :? Оставаме с две фази и котела на Трифон може би умира :lol: Сега разбира се енергото поне при нас на всяко табло сложиха и земно което е свързано с нулата.
вт дек 12, 2023 8:39 pmДетето написа:
...Оставаме с две фази и котела на Трифон може би умира :lol: Сега разбира се енергото поне при нас на всяко табло сложиха и земно което е свързано с нулата.
Благодаря за загрижеността!
Има няколко тук, които знаят инсталираните мощности у дома- над 60kW, включително газовеца.
Пелетарник, всички контролери, осветление, хладилник (останалите два чакат голЯмия), рутер........са подсигурени само от този, незануления.
https://photos.app.goo.gl/kSbzWupE7cciCtBX7

Питанките са ми за да има какво да работи в мозъчето на всеки с въпроси.
Отговорите съм си ги намерил отдавна, както и реализацията на собствените ми идеи.
Проблема ми е, че не съм за риба, в момента.
Но пък ми е забавно, донякъде,............което пък не компенсира съвсем, но.......
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: