• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Дете, защитите са за неизправности. Когато всичко е наред не е нужна. Затова е въведено и защитното зануляване и/или заземяване та при евентуалнаповреда да изключи напрежението.
Някъде назад се спомена "разкъсване" на нулата. Ако станело такова нещо, еди какво си опасно ставало.
Свидетел съм на едно такова разкъсване. Случи се при инцидент и бяха взети съответните мерки на момента.
Навсякъде 0та от енергото се прекъсва в таблото. Това е на шината. Ясно е какво се случва при слаби връзки, но нещата са 50/50, както и друг спомена.
Ако това, ако онова.....нямам време да мисля за глупости, животът е кратък, така или иначе.
Дали няколко осъзнати мига, или пък 100 години, нищо не остава, както се казва в някакъв лаф.
Просто живейте живота си праведно, пък да става каквото Шефа е решил!

пп. Дръжте 0та си надеждна и здраво притегната!
kozl - майстор
ср дек 13, 2023 1:35 pmДетето написа:
Точно затова е написано, че не трябва да се заземява/занулява. Има го като опция, но трябва да мине през защита и през истинско земно.
Е заглавието е употреба на генератор при занулени контакти.
Според цитираното - не става. Т.е. контактите трябва да се "разнулят". когато се ползва генератор.
Така ли?
Е това разнуляване при двупроводна инсталация си преставям как всеки контактите се "разнуляват" един по един и за колко време всичките :?
kozl - майстор
ср дек 13, 2023 9:01 amivanovbg написа:
Няма голямо значение дву и три проводна. Разликата е само къде се намира точката на заземяването щот нулата и заземяването са свързани.
ср дек 13, 2023 9:34 amivanovbg написа:
Еми моята е двупроводна със занулени контакти, а при сина трипроводна. Електромерните табла са на улицата. От моето излизат две жици и влизат в къщата, а при сина 3, две от които са свързани в таблото и двете са заземени на шината на стълба. Каква е разликата освен че нулата е с двойна жица? Ако му се скъса кабела за земно от стълба до къщата цялата защита отива по дяволите и може да не разбереш щот електроуредите ще си работят. При мен ако се скъса нулата всичко е ок, защото таблото на къщата е с земно от основите.
Огромна разлика. Контактите при двупроводната са занулени в самите контакти. При трипроводната няма зануляване в контактите. Зануляването е извън контактите.
Разбрах какъв е примера, но некакси двете цитирани твърдения взаимно се изключват :roll:
B0bi - специалист
Бях решил да не пиша в темата, макар че ме вълнува живо. Опитах на лични с някои, но не се получава ... Последно хидразин ме провокира да пиша тук. Ще пробвам пак.
kozl, разнуляването става лесно - прави се трипроводна инсталация. С показаният в началото двуполюсен превключвател (който прекъсва и нулата) това не е проблем да се случва. В смисъл, че при трипроводна инсталация в режим на "мрежа" защитният проводник си е свързан с нулата и си го имаме зануло-заземяването. Хайде да не вкарваме точно сега ДТЗ, че само ще се объркаме повече. Нали няма да кажете, че трипроводна без ДТЗ е безсмислена.
В режим на "генератор" превключвателя прехвърля бившата фаза в къщата към единия край на генераторната навивка и бившата нула - към другия й край. Корпусът на генератора е свързан с нулата на мрежата (и повторното заземление) и пластините на контактите са практически заземени. Така мисля, че "и вълкът ще сит, и агнето цяло"?
Техниците би трябвало да са разбрали постановката. Затова и не рисувам схема. Ако някой такъв все пак държи, ще го направя. Много ми се ще нетехници да не спамят (поне известно време), за което им благодаря!
"За" или "против"? Моля, аргументирайте се!
ivanovbg - майстор
ср дек 13, 2023 6:32 pmkozl написа:
Няма голямо значение дву и три проводна. Разликата е само къде се намира точката на заземяването щот нулата и заземяването са свързани.
ср дек 13, 2023 9:34 amivanovbg написа:
Еми моята е двупроводна със занулени контакти, а при сина трипроводна. Електромерните табла са на улицата. От моето излизат две жици и влизат в къщата, а при сина 3, две от които са свързани в таблото и двете са заземени на шината на стълба. Каква е разликата освен че нулата е с двойна жица? Ако му се скъса кабела за земно от стълба до къщата цялата защита отива по дяволите и може да не разбереш щот електроуредите ще си работят. При мен ако се скъса нулата всичко е ок, защото таблото на къщата е с земно от основите.
Огромна разлика. Контактите при двупроводната са занулени в самите контакти. При трипроводната няма зануляване в контактите. Зануляването е извън контактите.
Разбрах какъв е примера, но некакси двете цитирани твърдения взаимно се изключват :roll:
Колко е огромна - не в г*за, а около г*за. И при едното и при другото не може да те хване тока ако е правилно изпълнено. Преминаването от дву в трипроводна можеш да го направиш и в таблото със същия ефект. Само дето влагаш повече в ДТЗ и по скъп кабел. Предимство никакво.

Боби, нарисувай схема да ти обясня проблема.
addicted - специалист
ср дек 13, 2023 6:55 pmB0bi написа:
Бях решил да не пиша в темата, макар че ме вълнува живо. Опитах на лични с някои, но не се получава ... Последно хидразин ме провокира да пиша тук. Ще пробвам пак.
kozl, разнуляването става лесно - прави се трипроводна инсталация. С показаният в началото двуполюсен превключвател (който прекъсва и нулата) това не е проблем да се случва. В смисъл, че при трипроводна инсталация в режим на "мрежа" защитният проводник си е свързан с нулата и си го имаме зануло-заземяването. Хайде да не вкарваме точно сега ДТЗ, че само ще се объркаме повече. Нали няма да кажете, че трипроводна без ДТЗ е безсмислена.
В режим на "генератор" превключвателя прехвърля бившата фаза в къщата към единия край на генераторната навивка и бившата нула - към другия й край. Корпусът на генератора е свързан с нулата на мрежата (и повторното заземление) и пластините на контактите са практически заземени. Така мисля, че "и вълкът ще сит, и агнето цяло"?
Техниците би трябвало да са разбрали постановката. Затова и не рисувам схема. Ако някой такъв все пак държи, ще го направя. Много ми се ще нетехници да не спамят (поне известно време), за което им благодаря!
"За" или "против"? Моля, аргументирайте се!
Един вид по контактите си имаме две "фази" от генератор, и земното повторен заземител? Не заземяваме единия край на намотката за да създадем нула?
hidrazin - майстор
ср дек 13, 2023 6:55 pmB0bi написа:
...разнуляването става лесно - прави се трипроводна инсталация...
[-X Хич и не се опитвай да изклинчиш! МОЛЯ, придържай се към първоначалната постановка?
Да ти я припомня ли?

ЦЪЪЪК

Та имаме двупроводна инсталация със занулени контакти.
НИКОЙ няма да си кърти къщата за да пусне трипроводна инсталация, щото щял да ползва агрегат няколко пъти в годината, ама не всяка година.
Или да ти излязат верни кривите сметки... :-D
Ай ся давай нататък!
:partyman:
P.S. За по-лесно може да продължим от ТУК - там където направихме пауза.
Детето - специалист
ср дек 13, 2023 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Страшен дернек си спретнахме.
Линк на това което съм цитирал има в темата някъде по напред, Хидразин го сподели документа за въпросният генератор.
Иванов, за мен има огромно значение дали до контактите отива трипроводна инсталация и обединяването на земя и нула е в началото -таблото. Помисли малко, разиграй някой сценарии на прекъсване на нулата близо до контакта.
B0bi - специалист
Темата е питане. Включват се отговорно техници (по презумпция). Трябваше да има предложения с уточняване: "така е по закон ...", "така е най-безопасно ...", "така е най-лесно", " ... евтино ..." и т.н.
От първия включил се, беше заявено, че няма проблем. Последваха потвърждения. При опит да се каже нещо друго, последва "скачане". Пробвах да подкарам темата към размисъл с реални примери. Трябвало да се обяснявам какво съм искал да кажа. Господа, интелигентността предполага разбиране на всякакви въпроси. Компетентните отговарят на въпросите ясно, без увъртане и условия за деклариране какво си искал да кажеш.
Давам компромисен вариант. Пак завъртате лопатата. "Кеф цена няма". Кой какво ще прави вкъщи и на каква цена, си е само негова работа. Ние тук споделяме своите виждания според знанията, практита и убежденията си. Моля, изкажете своите позиции. Моля без класификации кой-какъв е. Тук (почти) никой никого не познава лично, за да му поставя етикети.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: