• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
wernis - специалист
Въпроса ми е към хората с познания в тази област .
Сложих Ново ел табло с 12 предпазителя
Идеята ми беше да имам един главен предпозител от който да се изключва цялата ел инсталация , един предпазител който да изключва пак цялата ел инсталация без предпазителя за СОТ и Хладилник за да може ако отсъствам по дълго да се спре тока.
Можете ли да дадете идеи как да го осъществя това . Колко амперов трябва да е този общ бушон ако имам вече един главен 63 А
На схемата са 13 предпазителя защото незнам кой е най удачно да го спестя , тъй като таблото е с 12
Благодаря на всички

Прикачен файл

Bushoni.jpg
Bushoni.jpg (56.36 KиБ) Видяна 14595 пъти
eceo - помощник
СОТ, осв. Антре- 10А
Хладилник- 10А или 16А
Общ предпазител- 35А
кн. Хол- 25А
кн. Спалня + кн. Детска = 25А (имаш климатици и не вярвам да пускаш големи консуматори в детската и спалнята)
кн. КУХНЯ- 25А
Печка- 16А (3000Вт)
Бойлер- 16А (3000Вт)
Осветление- 10А или 16А, зависи какво е и колко лампи има. сам прецени
Душ кабина 10А
Климатици- 25А
НЕ се препоръчва пеоразмеряване на предпазителите за токовите кръгове, така че не се "изхвърляй". Сложи тези стоийностти, които съм ти дал или ориентировъчни и не вярвам да имаш проблеми.
Не виждам да си предвидил ДТЗ и затова няма да отврям тази тема.
Palawnik - специалист
Повече мнения повече идеи
СОТ, осв. Антре + Осветление на целия апартамент - 10А или 16А , зависи какво е и колко лампи има. сам прецени

Хладилник- 10А
Общ предпазител- 35А
кн. Хол- 25А
кн. Спалня - 25А
кн. Детска - 25А не че климатика може да се счупи
кн. КУХНЯ- 25А
Печка- 25 А (4000Вт) това жените имат навика да включват всичко и то наведжъж
Бойлер- 25А (3000Вт)
Душ кабина 10А
Климатици- 25А - дай повече инфо за климатиците (бих препоръчал да се включат в токовия кръг на съответната стая, ако все още има възможност)
ясно все по данной теме
Последна промяна от pumpal на съб дек 26, 2009 2:23 pm, променено общо 2 пъти.
masteradmin - майстор
Нещо не ми харесва незнам какво, като начало този кабел дето свързва общия бушон с всички бушони на апартамента трябва да се махне преставяш ли си какъв ток ще минава през него. А и да свързваш 2 бушона с еднакъв ампераж последователно не е домислено. Ще помисля и ако намеря време ще драсна някои ред.
eceo - помощник
masteradmin написа:
Нещо не ми харесва незнам какво, като начало този кабел дето свързва общия бушон с всички бушони на апартамента трябва да се махне преставяш ли си какъв ток ще минава през него. А и да свързваш 2 бушона с еднакъв ампераж последователно не е домислено. Ще помисля и ако намеря време ще драсна някои ред.
Двата "бушона" не са с еднакъв "ампераж". Главния е 63А, а обшия е 35А или 50А. Пък дори и да е с еднакъв ампераж (хипотетично), то може да сложи от различни класове с различна времетокова характеристика. Това м/у другото.
Сега по същество. Има много схемни решения. Нека човека сам реши и да си направи един технико-икономически анализ за да види как може да му излезе най-евтино и ефективно. Две почти несъвместими неща. :)
ясно все по этой теме
Последна промяна от pumpal на съб дек 26, 2009 2:44 pm, променено общо 2 пъти.
докера - специалист
Според мен общия предпазител трябва да е поне 50А / най-добре да е и той 63А/ , защото като гледам схемата преди него остават само хладилник , СОТ и 1-2 крушки - все "мощни " консуматори .
Забелязах , че предпазители за контакти има отделно за всяка стая , а за осветлението е един /изключвам антрето/. Защо не прехвърлиш контактите на два предпазителя , на третия слагаш част от осветлението и ти остава един за сваляне . Така ако стане авария някъде по осветлението , няма да си съвсем на тъмно .
Пример :
-Хол+детска и спалня+кухня за контактите , а за осветлението - по твое усмотрение .
У дома съм ги поснал по подобен начин и вече 10+ години нямам проблеми .
За контактите са достатъчни 25А , а за осветлението 10-16А .
evil - специалист
че на два дежурни кръга и главен ли :lol:

Прикачен файл

bushoni.jpg
bushoni.jpg (33.38 KиБ) Видяна 14490 пъти
Тани - модератор
wernis написа:

Идеята ми беше да имам един главен предпозител от който да се изключва цялата ел инсталация , един предпазител който да изключва пак цялата ел инсталация без предпазителя за СОТ и Хладилник за да може ако отсъствам по дълго да се спре тока.
  • 1
  • 2

Тема "Как може да се подредят бушоните в Ел. таблото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: