Най - вълнуващия въпрос зимно време.
-
Последна промяна от deepbreath на съб дек 16, 2023 1:30 am, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбирам, че имаш голямо желание да намериш съмишленици, но ще те разочаровам. До кухнята и банята си има отделни въздуховоди, а тези по средата на хола най им мяза да са комини. Сега, дали са изпълнени качествени и дали е добре да се ползват като такива (може след съответен ремонт, доработка е решение на етажната собственост
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Трудно ти разчитам писането, но имам уточняващи въпроси.
Какво пише по полетата на "снимката"?
Какво, всъщност, искаш?
miliad - майстор
От чертежа се вижда, че това са стандартни коминни тела.
Какво им е предназначението не пише.
С каква прецизност е зидано също не пише.
Принципно трябва да издържат на печки и камини.
Ако сградата е в гаранция, търсете си правата при изпълнителя.
чет дек 14, 2023 9:50 pmmiliad написа:
От чертежа се вижда, че това са стандартни коминни тела.
Какво им е предназначението не пише.
С каква прецизност е зидано също не пише.
Принципно трябва да издържат на печки и камини.
Ако сградата е в гаранция, търсете си правата при изпълнителя.
Здравейте,
благодаря за отговора.
"Какво им е предназначението не пише. С каква прецизност е зидано също не пише."
Именно това се опитвам да установя - какво е тяхното предназначение, тъй като както казах по акт 16 сградата е с централно локално отопление.

В интерес на истината целта ми не е нито да търся съмишленици (както беше писал някой по-горе), нито да търся компенсации от изпълнителя. За протокола - аз камина не ползвам и се отоплявам на електричество.

Опитвам се да разбера дали се касае за димоотводи, предвидени за отопление на твърдо гориво или не. Ако това им е предназначението, то следващите стъпки са ясни - ревизия и ремонт от страна на ЕС. Ако обаче предназначението им е друго (одушник или пък аспирация някаква), то тогава съседите ми могат да запалят сградата (до момента бяхме няколко пъти на крачка от това).
bobivg - специалист
Дълги години проектите минаваха без комин в дневната.
Изведнъж почнаха да връщат проектите масово ако няма комин. Беше много неясно написано.
Сега виждам, че са обновили наредбата 2022г и са внесли яснота.

НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ
"Чл. 112. (1) (Предишен текст на чл. 112, доп. - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) В жилищата задължително се предвиждат комини в дневните и в кухните или комин в дневните с кухненски бокс.
(2) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) В кухните и в дневните с кухненски бокс коминът се проектира без смесване на потоците на изходящите газове от отопление и вентилация."

Относно проектирането на комина няма такова.
Залага се стандартно коминно тяло със сифонно увличане и какво се получи това е.
пет дек 15, 2023 4:56 pmbobivg написа:
Дълги години проектите минаваха без комин в дневната.
Изведнъж почнаха да връщат проектите масово ако няма комин. Беше много неясно написано.
Сега виждам, че са обновили наредбата 2022г и са внесли яснота.

НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ
"Чл. 112. (1) (Предишен текст на чл. 112, доп. - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) В жилищата задължително се предвиждат комини в дневните и в кухните или комин в дневните с кухненски бокс.
(2) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) В кухните и в дневните с кухненски бокс коминът се проектира без смесване на потоците на изходящите газове от отопление и вентилация."

Относно проектирането на комина няма такова.
Залага се стандартно коминно тяло със сифонно увличане и какво се получи това е.
Въпросната сграда е построена преди 15-тина години, годината на архитектурния проект е 2007.
Доколкото разбирам от тази наредба по-горе - щом има коминно тяло на проекта, значи може да се отопляваш на камина.
Като инженер (макар и не строителен) съм свикнал нещата да са ясно определени. В този ред на мисли предположих, че си има символ указващ димоотвод (т.е. тръба от неръждаема стомана да кажем или какъвто там материал е подходящ, изчислена да издържа на високи температури при продължителна употреба, съобразена като дебит и с броя на апартаментите по вертикала), друг символ за тръба подходяща за вентилация (т.е. за аспиратори, вентилация в бани и т.н.) и т.н. Но явно съм бил в грешка.

Мерси за отделеното време.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет дек 15, 2023 6:32 pmdeepbreath написа:
...
Като инженер (макар и не строителен) съм свикнал нещата да са ясно определени. В този ред на мисли предположих, че си има символ указващ димоотвод (т.е. тръба от неръждаема стомана да кажем или какъвто там материал е подходящ, изчислена да издържа на високи температури при продължителна употреба, съобразена като дебит и с броя на апартаментите по вертикала), друг символ за тръба подходяща за вентилация (т.е. за аспиратори, вентилация в бани и т.н.) и т.н. Но явно съм бил в грешка.

... e, добре дошъл в ... живота

Изображение

Тема "Въздухопровод или димоотвод?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: