Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ls1 - напреднал
Джовани, защо не направиш една проба. Сложи помпата да тръгва на 55 градуса, сложи максимум температура на котела 75 градуса. Пусни режим 2ч работи/два часа не работи (примерно, може и 3). Така помпата ще ти тръгва на що годе правилни градуси, горенето в повечето време ще ти е на висока степен, което е хубаво. Няма да стоиш на студено, помпата ще си върти топлата вода и след като е спрял котела, ще чистиш по-малко нагар. Удушил си го този котел с това къкрене, затова са толкова резки другите.

Извинявай ако се бъркам, но оставам с впечатление, че не знаеш защо помпата трябва да тръгва на по-високи градуси.
pechenia123 - помощник
пет дек 15, 2023 1:17 amLazarGanev написа:
Не даваш такива подробности, но според мен той ти идва доста преоразмерен, може би отопляваш не повече от 60-70м2 без буфер. Няма как да нарека правилно задаване на котелна температура 65*С
Като зададох въпроса си, вече виждам, че трябваше да дам пълна информация за системата. Написах само модела на горелка и котел, и настройки, за което се извинявам. Ако може, да опитам отново! Както написах, котела е Expert 20 и горелка RB 20. Отоплявам 70 квадрата къща, с вътрешна изолация, PVC дограма и окачен таван. Няма буфер, няма трипътен вентил. Когато купувах котела и горелката, представителя каза, че това е минимума, който се предлага. Не е предлагал монтаж на буфери, трипътни вентили и т.н. Системата ми беше изградена преди това, бях на въглища. Имам 90 глидера алуминиеви радиатори на 58 см, като на 60 от тях има термоглави, дефакто 3 радиатора във всяка стая по един от 20 глидера. Другите, без термоглави, са в баня, антре и малък хол. Стаите са по около 13 квадрата. Врати на стаите, не се затварят, отворено е навсякъде, без банята. Горя слънчогледови пелети. Въпроса беше, за допълнителния консуматор, който монтирах, конвектор Klima 2000 3kW. От прочетеното от посладните страници разбрах, че най-вероятно и аз съм "удушил" котела, но това е, че много често влизаше в "поддържане"! Помпата е настроена да тръгва на 55 градуса. Ще съм благодарен, ако някой, с подобна система сподели настроики! В момента съм с настроиките, предложени от andy_forresite, при настроена температура 63 градуса, разхода, при темпратури в момента при нас от -2 до около +4, е 45 кг за 24 часа. Добре ли е, не е ли, вие кажете.
kalin72 - майстор
Сложи трипътен винтил. На 60 градуса. Разхода ти е добре, но това е и моя разход за 2 пъти по- голямо жилище, при същите външни температури. Горелка Грейко 20.
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мен 45кг за 70м2 е много голям разход и има неща, които могат да се направят преди да се мисли за буфер. Аз бих сложил програмируем стаен термостат да отворя термоглавите на 5, бих задал на котела 89 или поне 75*С, а на помпата 60. Подле бих докладвал във форума
Как няма да е голям разхода, котела гори в повечето време за себеси с тези 1ва- поддръжка?!
Стаен термостат и работа по график кога е по топло навън, както пише Лазар.
https://www.naturela-bg.com/files/NRC8-SV_rev1_1_BG.pdf
Прекалено голям е за 70м2, че и изоляция.
Това ще подобри донякъде нещата, но си остава закърпено положение, коНфорта със съмнително качество.
Едно Бижу 10 да го замени!
Вярно, дървесните пелети са двойно по скъпи, но печката ще работи в много по добър режим, с високо КПД, икономично и предполагам почти два пъти по малък разход.
Е, тогава въпросите ще са - "как да си включа графиците".....дъра-бъра, но ще е по добре.
kalin72 - майстор
Да де, като изтървеш едно НЕ, иди обяснявай, че нямаш сестра 🤣🤣🤣
pechenia123 - помощник
нед дек 17, 2023 10:54 amLazarGanev написа:
Аз бих сложил програмируем стаен термостат да отворя термоглавите на 5, бих задал на котела 89 или поне 75*С, а на помпата 60.
Благодаря за съветите! Препоръчайте термоглави.
нед дек 17, 2023 12:15 pmkalin72 написа:
Да де, като изтървеш едно НЕ, иди обяснявай, че нямаш сестра 🤣🤣🤣
Конкретно?

Писал си след мен, затова приемам, че е към мен.
Ако настояваш, ще получиш информация за сестра.

пп. Разбрах. Просто би могъл да се редактираш.
Изречението ти е правилно построено, а с поставяне на "не", трябва да оправиш и след запетаята.
Не е само едно "не".
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед дек 17, 2023 1:37 pm, променено общо 1 път.
pechenia123 - помощник
нед дек 17, 2023 11:27 amТрифон П.Трифонов написа:

Прекалено голям е за 70м2, че и изоляция.
Това ще подобри донякъде нещата, но си остава закърпено положение, коНфорта със съмнително качество.
Едно Бижу 10 да го замени!
Благодаря! А, ако добавя и още консуматори, като бойлера,например ,конвектора, за който писах+ стайния термостат?
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 17, 2023 12:25 pmpechenia123 написа:
нед дек 17, 2023 10:54 amLazarGanev написа:
Аз бих сложил програмируем стаен термостат да отворя термоглавите на 5, бих задал на котела 89 или поне 75*С, а на помпата 60.
Благодаря за съветите! Препоръчайте термоглави.
Не ти трябват термоглави за тази малка площ и то с отворени врати. Аз разбрах, че вече имаш, затова казах да ги отвориш на макс (5). От повече радиатори и конвектори няма нужда, бойлерът също няма да помогне, ак не се ползват тонове топла вода на ден

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: