Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед дек 17, 2023 8:24 pmpechenia123 написа:
нед дек 17, 2023 7:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
viewtopic.php?f=10&t=43892
Най лявата джаджа, до котела- разширителен съд (РС), помпа, трипътен антикондензен смесителен вен
Благодаря за схемата! Предполагам, може и без крана преди вход 1, или е задължителен?
Благодаря за въпроса! Хахааааа, нали така се казваше?!
Крана го монтирай! Няма да обяснявам защо. Ако ти се наложи нещо, сам ще разбереш.
Монтираш трипътен вентил със 100% разделяне на потоците. Там не е нужен кран за регулиране на потока през малкият кръг , но ти ще си монтираш. Монтирал съм и наякъде преди вх.2.
Целият възел, в едно с помпата, ми е обсаден от кранове. Така и на другия дърварник.
https://photos.app.goo.gl/3NYcnFrfbAS9aTd96
pechenia123 - помощник
Монтирал съм и наякъде преди вх.2.
Целият възел, в едно с помпата, ми е обсаден от кранове. Така и на другия дърварник.
https://photos.app.goo.gl/3NYcnFrfbAS9aTd96
Какво е това м/у трипътния и филтъра на помпата?
нед дек 17, 2023 8:58 pmpechenia123 написа:
https://aqua.store/farg-310-1-vazvratna ... esing.html
неВъзвратна клапа. Имам обратна денивелация. Не е задължителна.
pechenia123 - помощник
нед дек 17, 2023 9:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 17, 2023 8:58 pmpechenia123 написа:
https://aqua.store/farg-310-1-vazvratna ... esing.html
неВъзвратна клапа. Имам обратна денивелация. Не е задължителна.
Има ли вероятност, при по-високо разположени радиатори и дълго трасе, при загрял котел, да няма добър разход през радиаторите? Водата да циркулира повече през малкия кръг? Може и глупости да пиша,ама по-добре да питам!
нед дек 17, 2023 10:04 pmpechenia123 написа:
Има ли вероятност, при по-високо разположени радиатори и дълго трасе, при загрял котел, да няма добър разход през радиаторите? Водата да циркулира повече през малкия кръг? Може и глупости да пиша,ама по-добре да питам!
100% разделяне на потоците означава, че достигайки настроената телпература, термостатичният елемент плавно затваря малкият кръг, пропорционално отваряйки големият.
Естествено, тези 100% са условни.
С този тип вентили, такава вероятност няма.
При другият вид вентили работата е абсолютно същата както на автомобила. При достигане на Т, термостатът отваря към охладителният радиатор, но през малкият кръг, циркулацията не спира. Това също е условно, понеже някои ан.втомобили имат монтиран кран.
pechenia123 - помощник
viewtopic.php?f=10&t=43892
Най лявата джаджа, до котела- разширителен съд (РС), помпа, трипътен антикондензен смесителен вен
Този мисля,че е такъв,като твоя.https://aqua.store/bg-product-details-1488.html
andy_forresite - майстор
pechenia123, последно стига ли често до Поддържане или редува р1 и р2? Ако е първото, тогава може да се говори за "душене" и стаен термостат. Но ако е второто - така трябва да бъде.
Антикондензен вентил ще е за добро от гл т. да се запази котела от ръжда. Аз съм бил с и без вентил и разлика в разхода няма никаква.

Тази седмица ще пробвам със задаване на 55 градуса и 75 да видим каква разлика ще има в изядените бонбони. Дават едни 10 градуса утре и във вторник и да е слънчево. Броячът на управлението ще каже колко ще е разликата :)
pechenia123 - помощник
пон дек 18, 2023 12:15 amandy_forresite написа:
pechenia123, последно стига ли често до Поддържане или редува р1 и р2? Ако е първото, тогава може да се говори за "душене" и стаен термостат. Но ако е второто - така трябва да бъде.
Антикондензен вентил ще е за добро от гл т. да се запази котела от ръжда. Аз съм бил с и без вентил и разлика в разхода няма никаква.

Тази седмица ще пробвам със задаване на 55 градуса и 75 да видим каква разлика ще има в изядените бонбони. Дават едни 10 градуса утре и във вторник и да е слънчево. Броячът на управлението ще каже колко ще е разликата :)
След като монтирах конвектора, не! Но и преди, при настройките, които ползвах до този момент, преди монтажа му, винаги беше на P1, и не влизаше в поддръжка! Но са много занижени откъм подаване на пелети. А те са както писах-P1-1.3/46/43; P2-2.6/46/46 и P3-3.9/46/50, след монтажа, при тези настройки не достигаше зададената температура. Принудих се да направя и такива настройки-P3>08,P2>03,P1>00, за да достига температурата. Сега съм с тези-Р1 1.8/45/43%,Р2 2.8/45/46%,Р3 4.1/45/50%. Достига си я, поддържа я, влиза в поддържане рядко, когато е топло навън, но разхода! Относно брояча! Не му вярвам! Сипвам пелети един път в денонощие по едно и също време, това е действителния разход за мен! Ламята Спаска! :-D :?
andy_forresite - майстор
Значи нищо и никой не си удушил.
Алгоритъмът на управлението е такъв че при горенето (по възможност) да не се достига зададената температура. Когато се достигне зададената - няма проблем, но когато се подмине с 1°С отива в "Поддържане". В "Поддъране" при старите управления не се подава гориво, а при новите може. И в двата случая горенето е с ниска ефективност. Даже на Р1, когато е направена около 5-6 киловата, ефективността си е ниска. Нещо гори там, подгрява се казана, обаче огънчето е слабичко за нагряване на метал, който грее вода, която пък върви по тръби докато нагрява и тях, после пак се нагрява метала на радиаторите или конвектора ... От тук идва по-висок разход - докато "гори" на р1, която е настроена около минимума за горелката. Оптимално би било с воден акумулатор /буфер/ възможно най-големият, който може да мине през вратата, където е котелът с горелката. От котела да буфера 2000 литра едно антикондензно вентилче, горене на трета степен с 15-20 киловата и като "стане готов" буфера, горенето се прекратява (гасене). Като изстине водата в буфера, запалва и пак го загрява до да речем 80 градуса. И т.н. Друг е въпросът кога ще се върне "инвестицията" в буфер + прилежащите части за подвързването му - вентил, тръби, фитинги, помпа с филтър, датчици и пр.
Никой не казва да има доверие на брояча. Аз капацитет на шнек не съм мерил. В движение го увеличавах докато горе-долу съвпаднат показанията за разхода по дни и реално зареденото гориво. Това нещо е по-точно при камините, понеже техният шнек така или иначе си вътре. А нашите може да се завъртат, да им се променя ъгъла и няма как да цепи килото :) .

Сутринта намалих на 60 градуса. Не можах да задам 55° щото температурата на водата трябваше да прескочи минимума на вентила, който е 40 градуса. Не можех да го чакам че съм на работа. Затова 4 часа и 30 мин. е горяла със задание 60 градуса и довечера още 6 часа на 55. Тогава ще съм вкъщи и ще мога да намаля до 55 задание на водата. Утре ще го изпиля на 75 да видим каква разлика ще излезе на брояча. По него ще е най-вярно не защото е великата точност, а защото ... стана дълго е няма да го обяснявам.
Анди, на каква температура работи котелът при студен буфер, но затоплено жилище?
Виждам, обясняваш за литрите и Мечо. Имам основателни съмнения, че си наблюдавал работата на инсталация с буфер в продължение на сезон, анализирал си нещата и на тази база определяш максимален обем.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: