• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
За различните фази - трябваше да се сетя, че са били на една - казваш, че "пропаднало захранването". Ако бяха на различни "нямаше да пропадне" ... :)
ср дек 20, 2023 7:27 pmB0bi написа:
За различните фази - трябваше да се сетя, че са били на една - казваш, че "пропаднало захранването". Ако бяха на различни "нямаше да пропадне" ... :)
Инцидент, рекох инцидент.
Захранване имаше, но някакво, което при товар се сриваше. Под товар визирам пералнята едва да работи, когато се включи нагревателят ѝ. Да речем, над 2 киловата са били проблемни.
Ако партидите бяха на различни фази......вече ти е ясно.
B0bi - специалист
И що ги направихте сега ... :)
А може и да не се случи нищо фатално ... Ако съвсем случайно товарите и на двете партиди са еднакви. Напрежението би паднало леко до ~200V. И през водопровода не би текъл голям ток. Но ако товарът не е почти еднакъв, където е по-малкия, напрежението ще е по-високо. Колкото по-малкък - толкова повече ... :| И водопроводът ще види зор :shock:
Беше отдавна.
Напрежението между две фази не е ли по високо, доста по високо от 200 волта?
Водопровода не е видял никакъв зор.
Зорът е бил в зануляването на бойлера, зиркулационната помпа, както и зануляването на бойлера в другата партида, ако го е имало.
Запали се най слабото звено и съм благодарен, че в този момент бях там, на няколко метра. Смятах да тръгвам и ако се беше случило 10 секунди по късно, нямаше да чуя пламъка.

Дръжте нулите си притегнати и в изправност!
B0bi - специалист
Между двете фази е 400V. Правеха се едни пробни лампи с 2 миньонки крушки свързани последователно, точно за проверка за наличието на две фази. Та те на 380V светваха една идея по-слабо (от колкото ако са самостоятелно захранени на 220V). На практика върху тях падаха по 190V. На 220V светваха забележимо мижаво.
Та без значение колко големи са товарите, щом са еднакви - напрежението върху тях е наполовина.
Водопроводът какъв зор да види - сечението му (барабар с водата) е значително по-високо от това на зануляващите ти жици :wink: А и ти как да разбереш, че е видял зор ... Пробва ли дали от "студената" не е тръгнала топла вода :lol: Няма как да ти е било точно до това в онзи момент ...
Така се изразих де ... Малко и аз да си направя майтап на чужда сметка. Дано само не ми се връща :lol:
MamaMy - майстор
B0bi и Ves-ko, имам чувство, че сте един човек. Имате някакви знания, имате и някакъв практически опит, но имате и голямо самочувствие без покритие. Имате съществени пропуски в знанията и някакви отнесени разбирания за тока. Не е редно да давате съвети по форумите при положение, че вие имате нужда от такива. Ще ви се върже някой потребител и ще пострада някой.
ivanovbg - майстор
ср дек 20, 2023 7:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 20, 2023 7:27 pmB0bi написа:
Инцидент, рекох инцидент.
Захранване имаше, но някакво, което при товар се сриваше. Под товар визирам пералнята едва да работи, когато се включи нагревателят ѝ. Да речем, над 2 киловата са били проблемни.
Ако партидите бяха на различни фази......вече ти е ясно.
Трифоне, ми това си е обикновено прекъсване на нулата от ЕРП-то. Хората са извадили късмет, че са били с метални тръби до бойлера. Не е пропадало захранването - фазата, а нулата(земята). Бойлера си е бил добре заземен(през тръбите) и занулен, но точно жицата за зануляването е била или доста тънка или хлабава. Затова се е и запалила. Ако заземяването през тръбите е било по слабо нямаше нищо да се запали щот мощността се разпределя по тръбата. Някакви си стотина вата топлина е нормално да нагрее късо парче жица от лустърклемата до нулата ако е било по тънко, или болтчето за зануляване ако е хлабаво, или се е разхлабила лустърклемата. Ако тази мощност я приложиш на тръбата въобще е нямало да го усети като нагряване а камо ли пожар.

А какви са тия глупости - заземяване от другата партида. Земното е земно, щот е само една земята и земното е едно. Ако беше ИЗВЪНЗЕМНО... е тогава може да са повече.

Вероятно катоси мерил между фазата и нулата с мултицета си видял , че напрежението като включи нагревателя е падало например на 160волта и пералнята едвам е въртяла.
B0bi - специалист
ср дек 20, 2023 11:20 pmMamaMy написа:
B0bi и Ves-ko, имам чувство, че сте един човек. Имате някакви знания, имате и някакъв практически опит, но имате и голямо самочувствие без покритие. Имате съществени пропуски в знанията и някакви отнесени разбирания за тока. Не е редно да давате съвети по форумите при положение, че вие имате нужда от такива. Ще ви се върже някой потребител и ще пострада някой.
Имам чувството, че не си взимаш хапчетата редовно или жена ти не ти (ги) дава редовно, или си вшмръкнал нещо в по-голяма доза ...
Когато свършат аргументите, спасението е в заливането с помия. Може и с друго. Важно е опонента да е омърсен, да не се вижда същността му. Често обаче една част се връща и попада върху теб самия.
Отдавна ме мъчи мисълта как си го измисли този никнейм :? Звучи страхотно. "МамаМи". Нали е на латиница и така се чете? Да се самопсуваш с името си. Това може само изключително умен човек да го направи.
Сега ако искаш пробвай по темата и/или по последното ми включване относно задачката-закачка на Трифон. Какво не е вярно от казаното от мен?
Пробвай да кажеш нещо конкретно и съществено. За празнодумието си намери друго място или поне друг потребител.
Обърни внимание: никакви съвети не давам! Изказвам предположение с въпроси.
чет дек 21, 2023 12:03 amivanovbg написа:
Да, при инцидента е прекъснала нулата от РК до ГРТ с електромерите.
Нататък си тотал щета.
Последното въобще не беше вероятно, а точно така, както съм споделил- как иначе да зная, че напрежението се е "сривало" ако не съм измерил с мултицет.
Забрави, че съм свалил главният бушон.
Добре свириш, но добре като за махленски музикант- кавалджия слухар.
ivanovbg - майстор
Въобще не съм забравил, просто така се е нагряло, че е било въпрос на време да се раздуха въгленчето и да излезе пламъка. Само ми е чудно нюх нямаш ли. То трябва доста да е мирисало преди да се запали.
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: