Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
съб дек 23, 2023 9:13 pm6osi6 написа:
ivanov, грешката ти е в схемата, че цепиш водата на 2, с бойлера на 3 и след това казваш, че вентила пречил. Ако искаш го слагай, само че управлението на котел/камина с буфер се води по буфера и след това изобщо не го интересува какво има. А при теб радиаторите и бойлера са пред буфера, с изключение на подовото. Между двете, котел/буфер, се слага само вентил и къс кръг, ако искаш. Няма последователно свързани бойлер и радиатори. Бойлерът свързан в паралел също може да ти работи като вентил, ако не изстива долу под 40.
Преди да махна вентила радиаторите бяха на заготовки и не бяха монтирани. Бяхме се примирили с разхода - нали няма никаква изолация. Монтирахме ги впоследствие защото втория етаж не се затопляше повече от 20-21 градуса заради ламинирания паркет. Бойлера също после го пресвързах. Това което съм публикувал е последната действаща в момента схема дето работи безупречно. Вентила не е демонтиран, а само му извадих термошпулата и затворих крана към топлата вода.

Тоя панел засега си стои свързан. Системата е дрейнбег и няма как да замръзне, а и я ползвам за разширителен съд.
6osi6 - майстор
Значи съм объркал моята.
В края на сезона ще я преправя, да работи безупречно, както е по твоята схема няколко страници назад. Можеш да я пуснеш в отделна тема. Така повече хора ще я видят и ще си поправят грешките.
ivanovbg - майстор
съб дек 23, 2023 10:51 pm6osi6 написа:
Значи съм объркал моята.
В края на сезона ще я преправя, да работи безупречно, както е по твоята схема няколко страници назад. Можеш да я пуснеш в отделна тема. Така повече хора ще я видят и ще си поправят грешките.
Има една приказка: нещо работили добре - не го пипай. Та ако твоята те устройва...

Бойлера верно е вързан против всички схеми в нета дето успях да открия. Като заработи добре цялата схема видях, че температурата на водата която подаваше камината е почти константна и ме устройваше като температура на топлата вода. Иначе беше вързан към буфера с помпа и невъзвратен клапан и сега тези неща ми станаха излишни. Реално по предишното свързване като загрее бойлера помпата спираше и като тръгне да стине се включваше. Та помислих си -водата е около 60(което ме устройва заради легионелата), нито може да прегрее- значи няма смисъл да се изключва. Свързах го по новия начин и сложих едно управление с два термодатчила по схема ИЛИ. Ако бойлера падне под 45 или буфера под 40 да запалят камината от входа за стайния термостат. Е оказа се и излишно, тя камината си поддържа 60 с хистерезис 4 градуса без да има нужда от него и той ми стана излишен. 4 души се къпем един след друг и освен, че камината от модулация включи на втора друг не забелязах. Водата в бойлера спадна на около 50 щот явно серпентината му не успя да навакса бързо. Имай в предвид, че сме бивши софиянци и не сме свикнали да пестим топла вода.

Това връзване малко ми намали дебита през буфера, защото тръбите до камината са ф32, а серпентината му е 3/4, но пък това се върза идеално с разклонението през радиаторите. Тяхната система е напълно отделяща се от буфера защото ако нещо по подовото се повреди тотално, да не се кърти, а просто да се изолира съответния кръг и да се мине на конвектори. Засега взехме радиатори, че са напълно безшумни, а и нужната топлина на допълване е съвсем малко. Те изводите са във всяка стая, но първия етаж е изцяло с плочки + камината и топлят достатъчно. Там си стоят само изводите. Догодина след като се изолира къщата вероятно ще са излишни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи съм объркал моята.
Тя първоначалната му схема на свързване (измислена от него) беше "най-перфектната", после след всяка корекция ставаше все по-добра, така че изчакай още няколко сезона, да се доближи до съвършенството😂
ivanovbg - майстор
нед дек 24, 2023 8:48 amLazarGanev написа:
Значи съм объркал моята.
Тя първоначалната му схема на свързване (измислена от него) беше "най-перфектната", после след всяка корекция ставаше все по-добра, така че изчакай още няколко сезона, да се доближи до съвършенството😂
Естествено е, че всичко търпи промени и усъваршенствания по време на експлоатацията. Още като мислех как да свържа компонентите така направих схемата, та с минимум усилия да мога да преправям връзките. Сега по сметки къщата има нужда от 6-8 киловата топлинна мощност. Като се сложи външната изолация предполагам ще падне наполовина и камината ще почне да се гаси. Предполагам, че ще е ок, но практиката ще покаже дали не трябва нещо да се промени или донастрои.

Пък и чакам март месец бате Райко да почне да работи по усърдно и да включа панела в уравнението. Бойлера има още една серпентина която в момента не се ползва, а имам и 5 панела на ток. Ще пробвам как ще е по изгодно да го топля за лятото. Все пак е 150 литра и само на слънце няма да стига за 4-ма души. Ще трябва и буфера да се пълни с топло, за да може през другата серпентина вечерно време да допълва бойлера с топла вода. Вратата на мазето е тясна и по голям буфер и бойлер от 200 литра нямаше как да вкарам.
Иванов, само ти не разбра и отново.
Усъвършенствай съвършенствОто- тебе чакаме!

Слънчев бойлер 150л!!! Има ли такова нещо? Па и за 4ма души!!!
Тотал съм се объркал с 500л за 2ма. сега ми е излишен.
ivanovbg - майстор
нед дек 24, 2023 10:06 amТрифон П.Трифонов написа:
Иванов, само ти не разбра и отново.
Усъвършенствай съвършенствОто- тебе чакаме!

Слънчев бойлер 150л!!! Има ли такова нещо? Па и за 4ма души!!!
Тотал съм се объркал с 500л за 2ма. сега ми е излишен.
Трифоне само ти не разбра. Бойлера се топли от 200литров буфер който се топли от слънцето. Все едно е 350литров. Като се разреди със студената би трябвало да са към 500литра топла вода.
пон дек 25, 2023 7:35 pmivanovbg написа:

Трифоне само ти не разбра. Бойлера се топли от 200литров буфер който се топли от слънцето. Все едно е 350литров. Като се разреди със студената би трябвало да са към 500литра топла вода.
Като я изгладиш, след поредното, 18то или по добре на 19то усъвършенстване, ще разбера неразбираемото.
Ако завъртиш едни пари няколко пъти през change, със сигурно си мултиплицирал джобосъдържимото.
Окончателна схема ще има ли? Някои чакат само теб.
Моите 500 като се разредят, колко "би трябвало" да станат?
Не питам, шегувам се.
ivanovbg - майстор
Е, с вас по морето не моем се мерим. Требе ви вода за туристите летоска. :-D
кУпи си убаф бойлер- достатъчно гуем! Връжи го как си требе- дирекно да се загрева!
За да ви къпе и зимъска- нека има серпентина и за пелетка!
А, да не зАбрава - нагреватело да е над слънчевата серпентина!
Схемата че я обистриш- кълна се в тебе.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: