• 1
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Обработваш бутилките, тапите, сулфитираш виното с точната доза.
Денонощие-две изправени, след което ги нареждаш полегнали на подходящо място.
Температура и влажност, за отлежаване на червено вино, 12-15 градуса и 70% влажност, на тъмно.
За отлежаване в кратки срокове, температурата се допуска и по висока- за някои вина е до 18 градуса. Такива вина задължително се изпиват не дълго след указаните срокове, понеже са се развили по бързо, след което се влошават.
При дълго отлежаване, температурата е в долните граници- 10-12 градуса.
Наздраве!
До къде сте с виното- ври ли още, опитвате ли делибурана, или се чудите дали ще остане някоя кана за Коледа?

Хората като браха, аз блях баирите. Надявах се на няколко слънчеви дни, но няма накъде вече да чакам.
Обрах, смачках, сулфитирах.Докато си наловя "културни" дрожди, оставих едни ензими да изстискат чепките.
Преди три седмици тази процедура бе изпълнена с друг материал- меланж от винени и десертни сортове.
Следва сравнение, като му дойде времето. Да видим става ли вино от десертното или просто нещо за пиене.
miroki - майстор
То таз година такава скръб, че едвам напълних 100л буре. Оставил съм го 20 тина дена на тиха. Другата седмица може да го сулфитирам и запечатам за Коледа. Сега вадя от бутилираното. Имам за до тогава. Но за другата есен може и да няма :)
Щях да купувам грозде, но не можах да го стиковам с моето.
Сега друга драма, не съм ползвал никога 150л. Казан и не знам къде има такъв. То като няма такова ще е.
И при мен е тихичко между шумата- няма 50кг от асмата и чуканите в градината. Мискет червен даде добре. От него се каня да си вкореня и да подменя стар Памид.
От съседното набрах малко под 80.
Има още около 40-50кг но е грехота да правя вино от Болгар и Хамбургски, а и съседите ще си дойдат за седмица-две от чужбината, че да хапнат био продукция.
kr1100 - майстор
вт окт 14, 2025 6:46 pmmiroki написа:
Сега друга драма, не съм ползвал никога 150л. Казан и не знам къде има такъв. То като няма такова ще е.
Чучурите имаха малък по спомени около 200л, но спомените са от 2009 :?
вт окт 14, 2025 7:16 pmkr1100 написа:
вт окт 14, 2025 6:46 pmmiroki написа:
Чучурите имаха малък по спомени около 200л, но спомените са от 2009 :?
В "Ракията.цом" има инфо за 150л, та до 400, на Чучурите.
Имам някакъв спомен за аксаковския, над "обръщача", да има 150л, но не съм сигурен.
При интерес мога да проверя.

пп. https://youtube.com/shorts/9J-3sjlK8EU? ... SVpMCmTlxK
miroki - майстор
На кое викате чучурите. Преди виница в ляво ли?
П.п. гледах в ракията но не видях.
Ако може виж за Аксаково как е. Въпреки, че ми трябва повече посока към Девня. За по-далечните ще ми е трудно да занеса дърва. Ако има огрев на всякъде става. Аз съм налял виното в 15 туби. И го събирам в багажника.
https://rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=3899
Утре съм "на летището". В петък ще прескоча да проверя как са нещата.
  • 1
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: