• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Lutchezar - майстор
30 метра, 30 години, възможно е направо да се е все едно в бетон вкопана, но зависи от почвата. И аз бих казал трактор и въже около сантиметър. Но по интересното е как ще се вкара новата. За мен това да е "залепена" за старата и да върви плътно след нея е най доброто, но как ще се дърпа новата идея си нямам. Дори да е с муфа, тази муфа трябва да изоре 30 метра под земята, освен ако пред нея има някакво друго разширение.щ,и то трябва да е здраво закрепено за тръбата също...
Landser - напреднал
пон яну 01, 2024 3:31 pmhidrazin написа:
Каква е причината за подмяна?
:partyman:
Тръбата е на 30 години с доста язви и за пушена на 50%
Рейка за изтегляне на кабел 6мм влиза не ми се копа, че трасето е 300 метра на 40 см
hidrazin - майстор
пон яну 01, 2024 3:35 pmLandser написа:
Тези 30 години са нищо за поцинкована тръба. Още повече че преди 30 години тръбата която е била сложена е от качествените - горещо поцинкована.
Основния ти проблем е запушване а то е породено от факта че преди 30 години е сложена много тънка тръба.
Особено пък за тези 300 метра не бих сложил и 3/4" а като минимум 1"
На този участък от 30 метра имаш поне 4 муфи/снадки а те са доста по-дебели от тръбата и ще играят роля на "уширители" при изтеглянето.
Ще затрудняват изтеглянето и то доста. Виж ако е в пясък на плажа може и да стане... :)
Точно там някъде по снадките и ще скъсаш тръбата, защото там има и резба която я отслабва.
Виж ТАЗИ ТЕМА и помисли в тази насока.
Ако го направиш като хората, тая тръба като нищо ще изкара още толкова години.
Иначе - копане.
kr1100 - майстор
пон яну 01, 2024 3:31 pmhidrazin написа:
Каква е причината за подмяна?
Рейка за изтегляне на кабел 6мм влиза не ми се копа, че трасето е 300 метра на 40 см
Малко багерче да копа . уж е 450 лв на ден , рови полагаш нова полиетилен и зарива.
Ти ще се мъчиш с проволка, дни наред и нищо няма да направиш.
Офф за 3 г мрежест филтър преди водомера беше затлачен от варовик , тиня и камъчета
Landser - напреднал
пон яну 01, 2024 6:47 pmhidrazin написа:
Тези 30 години са нищо за поцинкована тръба. Още повече че преди 30 години тръбата която е била сложена е от качествените - горещо поцинкована.
Основния ти проблем е запушване а то е породено от факта че преди 30 години е сложена много тънка тръба.
Особено пък за тези 300 метра не бих сложил и 3/4" а като минимум 1"
На този участък от 30 метра имаш поне 4 муфи/снадки а те са доста по-дебели от тръбата и ще играят роля на "уширители" при изтеглянето.
Ще затрудняват изтеглянето и то доста. Виж ако е в пясък на плажа може и да стане... :)
Точно там някъде по снадките и ще скъсаш тръбата, защото там има и резба която я отслабва.
Виж ТАЗИ ТЕМА и помисли в тази насока.
Ако го направиш като хората, тая тръба като нищо ще изкара още толкова години.
Иначе - копане.
Трасето е 300 метра водата идва от майка на самотек с много малка денивелация и водата е доста варовита тръбите освен, че са запушени над 50%са и със язви, на 3 места съм преправял пробита тръба и то не на муфите където уж е най слабо. Методите с киселини ще влошат допълнително тръбите, май ще се копа :partyman:
hidrazin - майстор
пон яну 01, 2024 8:53 pmLandser написа:
... на 3 места съм преправял пробита тръба и то не на муфите където уж е най слабо.
На муфите е най слабо механически, но от към корозия (вътрешна) е най-здраво.
Но пък това с 3 пробива на 30-годишна, поцинкована тръба ми е много странно. :?
Горещото поцинковане (по онова време) беше поне 65μm и осигурява защита поне 25 години.
Тръбите на село ми са от 70-те години - демек около 50 годишни.
В градските жилища (две в централна и едно в северна Б-я) са на около 40 години.
Никъде нямам не само някакви пробиви ами нямам дори намек за отлагания (намаляване на дебит/налягане).
Е, ако тръгна да ги сменям (някога) сигурно ще има някакви отлагания нооо...
Е хубаво де, така или иначе ножа е опрял до кокала. Нищо не пречи поне да опиташ с изтегляне (но онази играчка до 3 тона ще ти дойде слабичка).
Поне после няма да те гризе че не си опитал по-лесния и евтин вариант.
Успех! И не забравяй да пишеш какво се получило. Ще е от полза на доста хора.
P.S. Сега като гледам какви "поцинковани" тръби слагат за отоплителните инсталации и ме хваща страх.
Примерно ТАКИВА или ТАКИВА или каквито и да е други са пълен таш...ак.
Цинка е колкото да се каже че има цинк и е галванически положен а не горещо поцинковане.
И не знам с какъв акъл ги слагат в подови замазки, в стени и зад картони... Тея я изкарат 15-20 години, я по-скоро не.
И като шурне, ще стане МАЗАЛО ... :lol:
chapara - майстор
Па аз си имам застраховка на всичко недвижимо, както за мен, така и относно комшиите🥃
gogo7777 - майстор
Преди време заварявах една джаджа за приятел баш за тая работа.
Кръстихме я "къртицата" ......наподобява нещо като торпедо със заварени лемежи като ребра. На халките за теглене (тегли се от двете страни) също заварих "ножове от лемеж".
:drinkers:
Andri01 - майстор
"Хоризонтален сондаж". Напиши в Google и виж дали няма да ти помогне.
hidrazin - майстор
И кво да му помогне това "Хоризонтален сондаж" ? Имаш ли си на идея колко струва?
По-евтино ще му е дори да копае на ръка... :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подмяна на стар водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: