Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
goran67 - специалист
Нямам теч, водомерът спира да се върти, когато няма консумация.
А втори водомер е безпредметен, понеже ще има тежест само за мен, за тях моите измервания не са от значение.
ivanovbg - майстор
ср яну 03, 2024 11:06 amgoran67 написа:
Нямам теч, водомерът спира да се върти, когато няма консумация.
А втори водомер е безпредметен, понеже ще има тежест само за мен, за тях моите измервания не са от значение.
Много глупав начин на мислене. 0,3литра в минута означава, че триъгълничето на водомера ще направи един оборот за две минути и за десетте секунди дето го гледаш при всичко спряно няма да видиш завъртането. Това едно, другото е , че ако не си установил със сигурност, че проблема е в ТОЗИ водомер рискуваш да го свалиш, пратиш и от там като ти го върнат и кажат че е точен да се окажеш в същото положение.

Когато правиш измерването не го прави на пълн струя, а пълни шишето бавно. Много е вероятно хлабината на перката на другите водомери да е по голяма и лекото отваряне на водата да не го отчитат, а стария стрелкови водомер да го отчита. Те и затова ги ползват много ВЕИ-ка дружествата.

Основния проблем на глупака е, че винаги смята за грешно това което не му изнася. Та първо убеди себе си, че проблема е точно в този водомер и после търси начин да убедиш ВИК-то.
goran67 - специалист
Благодаря ти за съвета и за закачката. Но има такъв принцип, че когато една система е била добре, а после пипана, и възникне проблем, най- вероятно причината е в пипнатото.
Разбира се, ако се окаже че водомерът е изправен, ще плащам като на поп.
Иначе по повод на подписа, аз предпочитам обратното, макар че не е приятно.
kozl - майстор
ср яну 03, 2024 9:09 amgoran67 написа:
Здравейте, приятели,
целта е именно да избягна връзките водно - лаборатория, понеже аз съм от Разград и си мисля, че тукашната лаборатория одобрява водомерите на Водното.
Преди Рождество ми смениха водомерите от Водното - 4 на брой. Главния го замениха със стария стрелкови тип, който за 12 дни ми навъртя 10 кубика, като този разход не се подкрепя от вторичните ми водомери (изразходвана вода по- малко от 4 кубика).
От водното не желаят да си приберат фалшивия водомер, понеже бил минал лаборатория и си бил наред, значи.
Та сега реда бил - лаборатория за моя сметка и ако докажа... тогава ще ме отърват от водомера си. Или да си купя нов, но така ще си платя фалшивото показание на техния водомер.
А при нас водата надхвърли вече 6 лв/ кубик.
Лаборатории в София има поне 4 с тази на Софийска вода.
Главен водомер = Общ водомер.
Тука в Софетао в етажните собствености има по 1 общ водомер, който не на ВиК дружеството и N на брой към всеки апартамент, ... (обект) в етажната собственост.
И отчета на общия водомер много рядко съвпада със сумата на отчетите на водомееите в сградата свързани към общия водомер.
Според една наредба №4/14.09.2004г. на МРРБ, разликата в отчетите Общ водомер - сума отчети на водомери в сградата към общия водомер се разпределя пропорционално към всеки абонат според изразходвана вода по отчетите на водомерите му.

Обаче според писаното след Общия водомер има 4 водомера, а те регистрирани ли са във ВиК или са за собствена употреба?

В общи линии може да изпратиш водомера в софийска лаборатория, но много вероятно няма да послужи за оспорване на начисленото от ВиК дружеството.
goran67 - специалист
Регистрирани са.
brum - майстор
Има опция да заявиш подмяна на водомер срещу заплащане. Ако си сигурен, че този водомер не е изряден това изглежда като единственият лесен вариант.

Направи засичане с някакъв калибриран съд. Примерно на прецизен кантар претегли до къде са 5 килограма вода (при студена вода ще си много близко до резултата). Източваш 100 литра, гледаш на всеки водомер отчета и ще стигнеш до проблема.
fbr - майстор
От мой опит мога да Ви уверя, че водомер повече от преминалото количество не може да отчете, освен ако, вместо вода не минава въздух. По-малко е възможно, но повече няма как. Вижте му устройството и ще се убедите.
MamaMy - майстор
След ремонт на стар водомер за една година два пъти беше хващан в лъжа. Превърта две стрелки едновременно. Дали е възможно може да каже този който го е ремонтирал. Тази фирма си произвежда сама колелцата и чарковете за ремонтите. Станаха милионери покрай ВиК Плевен.
ivanovbg - майстор
Водомерите понеже са с турбинка имат минимален дебит от който почват да отчитат. Под този дебит водата няма силата да завърти перките. Затова и е важен главния водомер.Ето ви една справка http://www.bulplast.com/Catalogues/minol_zenner.pdf

Та много е вероятно да имаш минимален теч както казах и то на различни водомери. По отделно не отчитат, но като им се събере водата общия я отчита.

Иначе за откриване на течове само с манометър. Връзваш след главния водомер, един пускаш водата и като обезвъздушиш навсякъде я спираш. Ако задържи налягането теч нямаш.

Преди години на вилата при спряна и източена вода вътре в къщата за над два месец ми беше отчела близо 30 кубика. Добре, че водарката ми се беше обадила да снимам водомера и да и го пратя. Казах и че два месеца ме е нямало, но тя снимай та снимай. Снимам и ... 30 кубика. Водата я спирах и източвах от мазето. Тогава млад и зелен - викам елате ми сменете водомера, че не е във ред. Тя разбрана. Дойдоха с един човек който погледна и каза - тези водомери не се развалят. Върза един манометър и как спре водата и налягането падаше за няма и минутка. Вика имаш теч, Отидох и спрях в мазата. Пуска - пак теч. Е оказа се изгнила тръбата между шахтата и мазето.

А да не би да оставя някой някоя външна чешма да чучурка през нощта да не замръзне? Гледа, че неговия водомер не отчитан но общия може да е с по малък стартов дебит/

:partyman:
dragozow - майстор
ср яну 03, 2024 12:37 pmkozl написа:
ср яну 03, 2024 9:09 amgoran67 написа:
Здравейте, приятели,
целта е именно да избягна връзките водно - лаборатория, понеже аз съм от Разград и си мисля, че тукашната лаборатория одобрява водомерите на Водното.
Преди Рождество ми смениха водомерите от Водното - 4 на брой. Главния го замениха със стария стрелкови тип, който за 12 дни ми навъртя 10 кубика, като този разход не се подкрепя от вторичните ми водомери (изразходвана вода по- малко от 4 кубика).
От водното не желаят да си приберат фалшивия водомер, понеже бил минал лаборатория и си бил наред, значи.
Та сега реда бил - лаборатория за моя сметка и ако докажа... тогава ще ме отърват от водомера си. Или да си купя нов, но така ще си платя фалшивото показание на техния водомер.
А при нас водата надхвърли вече 6 лв/ кубик.
Лаборатории в София има поне 4 с тази на Софийска вода.
Главен водомер = Общ водомер.
Тука в Софетао в етажните собствености има по 1 общ водомер, който не на ВиК дружеството и N на брой към всеки апартамент, ... (обект) в етажната собственост.
И отчета на общия водомер много рядко съвпада със сумата на отчетите на водомееите в сградата свързани към общия водомер.
Според една наредба №4/14.09.2004г. на МРРБ, разликата в отчетите Общ водомер - сума отчети на водомери в сградата към общия водомер се разпределя пропорционално към всеки абонат според изразходвана вода по отчетите на водомерите му.

Обаче според писаното след Общия водомер има 4 водомера, а те регистрирани ли са във ВиК или са за собствена употреба?

В общи линии може да изпратиш водомера в софийска лаборатория, но много вероятно няма да послужи за оспорване на начисленото от ВиК дружеството.
Именно, ако е етажна собственост каквото не им излиза от главния до индивидуалните си го наместват пропорционално на всички сметки. Иначе процедурата с лаборатория е излишна разправия, източи някакво количество вода и виж показва ли вярно. Ако не показва го смени, май ще е по-евтино.

Тема "Водомер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: