• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joropet - напреднал
pslabakov написа:
Здравейте,
предстои ми направата на газова инсталация за новия ми дом но съм абсолютно бос по темата. Гледам във форума има доста компетентни хора та ми се иска да ви задам един два въпроса....
1. Кондензно или конвенционално котле ... какви са плюсовете и минусите
2. Сторителя е прекарал тръбите като и е направил колекторната кутия ... но тръбите са извадени не като за свързане на кръст ... та свързване на кръст или не .. какви са плюсовете и минусите .. защото пък ми казаха че принципно може да се снажда тръбата но е опасно засщото ако не се направи дорбе може да протече ...
Отделно ако имате някакви препоръки :)
Мерси предварително!
Моите тръби също не бях заложени за свързване на кръст, но ги снадиха и до момента поне няма теч. Специалистите да кажат дали е опасно, но доколкото съм информиран този начин на връзване е по ефективен.

За да ти отговорят относно избора, ще трябва да дадеш повече данни :-D , но според мен ако имаш възможност е по-добре да сложиш кондензен.

Поздрави!
Takezo Sensey - модератор
Бате Жоре , все си мисля че 24 квт. за 65-70 квадрата са ти достатъчни ама отсЕкъде ...Фани един , двана , трима , "специалисти" да ти погледнат системата , кои какво и как е свързал .

Мисля че имам човек , ще питам и мога да ти го пратя да надзърне(стига да се навие) .

Това със смяна на котела ми се вижда много крайно .
Ок купуваш нов котел , и ако положението е същото какво правиш :?
Вадиш пушката ... :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Taкезо, не бъркай човека - с кондензния е по-добре не заради 26-те киловата, а заради 5-те киловата минимална :wink: . Некондензния е с минимална мощност 9кВт.
Takezo Sensey - модератор
LazarGanev написа:
Taкезо, не бъркай човека - с кондензния е по-добре не заради 26-те киловата, а заради 5-те киловата минимална :wink: . Некондензния е с минимална мощност 9кВт.

Жоре , ич не ме слушай все едно нищо не съм казал ....да не те обърквам повече :ops:
2v6 - майстор
joropet написа:
...Ще сложа кондензен от същата марка, модулация от 5,4 до 26 kв. Дано да свърши работа след като това стане и го настроят ще пиша какво е положението...
За да има ефективност кондензния температурата на водата трябва да е под 60 градуса. За да може да грее при теб на тази температура ще трябва да сложиш един як вентилаторен конвектор в хола, а ребрата да ги разпределиш по другите стаи.
joropet - напреднал
Привет другари!

Засега положението е добре, но трябва да се има предвид и топлото време на вън. До тук разхода ми е спаднал с около 50%, ще пиша като имам повече впечатления. За температурата на водата съм задал стойност 55 гр.Един въпрос относно максималната мощност на котела. Изчислявайки по радиаторите (71 глидера по 150W+ лира), инсталацията е с мощност 11,15 kW, колко следва да добавя (имам предвид тръби в пода и загуби), за да е точно всичко при настройка на котела?

Поздрави,
Жоро
ror - специалист
по принцип, дефакто :lol: най-добре е всеки радиатор с отделно захранване от колектора( а увеличили си диаметъра от него до котела?), а аз бих сложил един вент. конвектор в хола, както казва Веобразният и бих разкарал глидерите по стаите, за да мога да намаля темп. на водата на 50*С за ооще по-най-икономия.
М/у другото при 55*С или 50*С на водата, радиаторите имат почти двойно по-малка мощ.
filmatoplo - майстор
Също максималната мощност на конвектора по каталог е при 70 градуса на водата , при 50 гр мощноста пада с 40 % .
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: