• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
null - специалист
Малко предисловие. Налага се по независещи от мен причини да сменям парната инсталация на къщата. Минаваме от големи черни тръби гравитачно на медни с помпа и затворена система. Не искам да коментирам защо и т.н.
Обаче имам няколко въпроса към по-компетентните от мен.
Банята и кухнята са направени и не искам да къртя. Сега обаче трябва да се мине от кухнята в банята с тръба. Аз го измислих така. Ще исползвам една прекарана вече тръба 3/4" черна, която отрязах от старото парно и тя си е зазидана в стената. Обаче прави лек завой в стената. Та през нея мога да прекарам 16мм полипропилен с алуминиева вложка. По-голям не може да мине. До там през кухнята влиза 18мм медна тръба. Тези 16мм достатъчни ли са за да захранят бойлера?
Това беше първия въпрос. Вторият е тръбата в банята вече за да стигне до бойлера и да се върне е около 5 метра. Банята е 1.5м х 2м. Това да ли е достатъчно и има ли смисъл да слагам лира в банята тогава.
И третия въпрос е медната тръба в банята няма ли да позеленее от влагата и какво се прави в такъв случай.
Благодаря на знаещите предварително.
ironlady - модератор
Ще се опитам да т отговоря кратичко:
Тръба ф16 е напълно достатъчна за бойлера,стига да можеш да я прекараш през чупката.За медната тръба най вероятно ще оксидира след време и ако искаш да пускаш медни тръби със сигурност има препарати за поддържане на медни елементи...но според мен по малко грижи ще имаш с РРR тръбата с алуминиевата вложка.Ако бойлера ти е в банята, може и да не слагаш лира освен ако в банята няма прозорец...Колкото и добра да е изолацията на водосъдържателя на бойлера той пак топлоотдава...
Успех! :wink:
null - специалист
До преди няколко години в банята имаше лира и от там минаваха тръбите на щранга захранващ баните и кухните на къщата. След като сменихме прозореца в банята с ПВЦ махнах лирата и банята се топлеше само от двете тръби минаващи през нея.
Та сега си мисля, че за да прекарам тръба до бойлера отиване и връщане са около пет метра - почти толкова, колкото бяха и старите тръби.
Идеята ми е да оформя медните тръби, които се пада да минават под прозореца така, че на тях да може да се метне да съхне туй-онуй (почти винаги там имаше до сега кърпата, с която се бърше кучето след разходка)
Значи да рабирам, че 16мм стига за захранването на бойлера. Медната тръба постепенно ще се пасивира и няма да пуска зелено.
С медна тръба покрай стената е по-красиво отколкото с РРR тръбата с алуминиевата вложка. Освен това си мисля, че ще мога по този начин да спестя лирата :)
16мм успях да ги прекарам през 30см кривка в 3/4" черна тръба. Проблем нямаше. Мина си като стой та гледай.
ironlady - модератор
До колкото разбирам става въпрос за вертикален щранг,което не беше споделил :wink: ...и мисля че сам си си отговорил на въпросите който зададе :wink:
Palawnik - специалист
Само от любопитство защо реши да сложиш медни тръби?
Ако медните тръбите останат в банята със сигурност ще позеленеят. За да ги защитиш използвай или калайдисване или безцветен термоустойчив лак. Може да използваш всякакви антикорозионни покрития.
Успех
null - специалист
ironlady написа:
До колкото разбирам става въпрос за вертикален щранг,което не беше споделил :wink: ...и мисля че сам си си отговорил на въпросите който зададе :wink:
Не е вертикален щранг. Тях ги изрязах и имам дупки на пода и на тавана (засега). От кухнята влиза през стената на височина 70см. Върви покрай стената под прозореца. Качва се нагоре и влиза в бойлера.
После излиза от там. Слиза до пода. Покрай стената под прозореца и влиза в стената.
Мисля да си поиграя с кривките и да използвам самата тръба вместо лира.
Мисля, че би трябвало да стане.
А дали няма прекалено да изстива и да не успява да загрее бойлера ...
Колкото до въпроса защо медни тръби - цялата останала инсталация е изградена с такива и имам останали.
ironlady - модератор
няма да имаш проблеми свързвай :wink:
BateValcho - помощник
колега, съжалявам, че се включвам толкова късно. Но дано поне съм полезен на другите, които ще четат поста.
Ф16 pex-al-pex или друга подобна тръба са ти напълно достатъчни за бойлера - някои си правят целите инсталации с такива. По отношение на лирата /а според мен е по-добре радиатор/ в банята - считам, че е необходима. Може да е нещо с малка топлообменна площ, но само от тръбите няма как да се стопли банята. А аз в банята обичам да е топло - по комфортно е при къпане и съхне по-бързо - по-малко плесен, нали се сещаш? При мен от 4 месеца са въведени в експлоатация медни тръби на инсталацията - до сега нямам позеленели. Значи и тук нямаш грижи.
Успехи!
ror - специалист
има тръби от неръждаема стомана с перфектен външен вид, на пресови фитинги с експлоатационен срок повече от 100 год. :-D , по-добри са от медните
filmatoplo - майстор
За зеленото по тръбите е вярно , точно преди да пиша пипнах мойте в банята - шарени като хамелеон . Като ги потъркам с парцал се маха но след някой друг ден пак се появяват зелени точки - от 3 години ми е системата не ми пречи.
  • 1
  • 2

Тема "медна тръба в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: