• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
yordanovdir - напреднал
“Електромера”, може да измерва напрежение, може да управлява и релето, което пък със сигурност може да вкл./изкл. контактор, ама при какви условия “електромера” вкл./изкл. релето не ми стана ясно.Може би трябва да се свали приложението им или да се комуникира с тях.
skostadinov - специалист
пет яну 26, 2024 9:28 pmyordanovdir написа:
“Електромера”, може да измерва напрежение, може да управлява и релето, което пък със сигурност може да вкл./изкл. контактор, ама при какви условия “електромера” вкл./изкл. релето не ми стана ясно.Може би трябва да се свали приложението им или да се комуникира с тях.
Общо взето мери напрежение, ток, мощност, последователност на фазите и т.н. Тоест дава достатъчно гъвкавост за конфигуриране и можеш да му кажеш при какви условия искаш да вкл/изключва релето и от там веригата през контактора.
Не знам обаче дали това в комбинация с аресторна защита ще бъде достатъчно, за да съм спокоен, че съм защитен поне до някаква степен.
MamaMy - майстор
В Алиекспрес е пълно с подобни устройства работещи с различни приложения. Някои са ВиФи някой Блутут. Имат отделно и различни датчици като има възможност за програмиране на сценарии които позволяват изключване за защита при определени условия и самовъзстановяване при отпадане на заплахата. Може да се програмират и годишни таймери и достигане на предварително зададена консумация в кВати или определен ток в Ампери (претоварване) и всякакви други. Има и не толкова смарт у-ва със същите възможности за програмиране и настройка. Аз заложих на тях. Не са скъпи и има богат избор. Препоръчвам Томзин като марка. Използват достатъчно мощни релета и не правят проблеми. За пример виж това:
https://electricbg.com/%D1%80%D0%B5%D0% ... ovpd3-63va
Прикачен файл:
Клипборд02.jpg
Не винаги най-модерното е и най-доброто. Поръчал съм пак за дин шина смарт ключ, но с него ще управлявам само дворното (улично) осветление.
Прикачен файл:
Клипборд01.jpg
Идеята е да светвам уличното през телефона дистанционно чак когато се прибера. В момента то е през реле за осветление и седмичен таймер, но може да успея да постигна икономия. Идеята е да имам ярко осветление когато се прибера с колата и да не се преспъвам из калищака по черната ми улица. А декоративното дворно може да си свети и с досегашната система. То харчи символично. Понеже в улицата живея само аз, няма смисъл да осветявам за моя сметка часове наред без да се ползва от никой.
skostadinov - специалист
MamaMy благодаря ти! Ще ги разгледам и тези релета. Тоест да разбирам, че аресторите + едно/няколко такива релета ще бъде що годе достатъчно и няма нужда да се хвърлят повече пари на 1-ви етап. В ГРТ-то вярвам ще ми остане доста място, тъй че винаги може да се подменят някои стари и да се добавят нови защити.
resistbody - майстор
Мисля шели е по-доброто решение... не съм довоен от китайските освен от цената.. софта им е посредствен, иска премиум акаунт за някой ектри.. шели мисля нямат такива неща...
Нямам опит с шели, миналата седмица взех Shell Uni, но още си е в кутийката..
Ако решиш да слагаш контактор ми пиши имам над 100бр... подарък ще е за теб естествено...
skostadinov - специалист
пет яну 26, 2024 10:58 pmresistbody написа:
Мисля шели е по-доброто решение... не съм довоен от китайските освен от цената.. софта им е посредствен, иска премиум акаунт за някой ектри.. шели мисля нямат такива неща...
Нямам опит с шели, миналата седмица взех Shell Uni, но още си е в кутийката..
Ако решиш да слагаш контактор ми пиши имам над 100бр... подарък ще е за теб естествено...
Ще го имам предвид :-D Благодаря!
skostadinov - специалист
След кратката ски ваканция най-после успяхме да направим подовото и да положим замазките.
Снимки за подовото тук или общите папки тук
Както пичовете с подовото, така и тези (Евромикс) със замазките се справиха повече от добре.

От друга страна, хората с фасадата най-после разглобиха скелето. От основната мазилка остана само едно малко петно около входната врата за довършване. Следващата седмица ще изберат един топъл ден и ще довършат. След това на пролет имаме да правим и някои декоративни пана и мазилки по фасадата, че сега с това време трудно се работят.
Прикачен файл:
f2.jpg

Докараха ми и всички бетонни блокчета, които ще ползваме за укрепване на скатовете. Малко се прецаках, че ги поръчах още сега, но от завода ме наплашиха, че трябвало да чакам поне 3 месеца защото на склад нищо нямат. Накрая станаха доса бързо и сега 44 палета само ще ми пречат докато дойде малко по-сухо време :D

Прикачен файл:
20240126125836403_9f48a1a3cf134390ad3386a4f6628954_J65804661.jpg

Следващото нещо в/у което ще се фокусираме с баща ми е да вземем един мини багер следващия уикенд и да направим всички траншеи и да положим всички тръби/гофри за ток, вода, улуци, комуникации и т.н.
MamaMy - майстор
Те за какво искат да спирт Алекса. Целта на всички е да печелят от нас овцете без да има нищо материално. Пробват се да ни продават интелектуална собственост, но се оказало, че никой не им ще умните приложения с гласови команди. За много по-малко или дори безплатно ще си вдигна ръката и ще си светна от копчето. Има и безжични копчета които ти икономисват кабел дори и са кинетични. И ток им не трябва. Е, не са умни, но те и жените не винаги е добре да са умни :lol:
Всичко е въпрос на пари. Ако някой ти говори нещо друго, не му вярвай. Аз не желая да хвърля една шапка с пари за умни джаджи и после цялата ми къща да зависи от благоволението на някой програмист с приложение, облак или някакъв софтуер. Искам всичко да е автономно дори да няма интернет, обхват на оператора или не съм платил наема на облака.

ПП Подовото изглежда много добре и професионално направено.
Последна промяна от MamaMy на пет яну 26, 2024 11:37 pm, променено общо 1 път.
resistbody - майстор
Е тогава си вдигаш собствен сървър с ХоумАсистант или подобно.. флашваш кирайските релета с Тасмота или си правиш собствени такива.. но там е филм...
По серионите марки вече имат интеграция с НА..
skostadinov - специалист
В крайна сметка получих отговор от проектанта ми по част ЕЛ. Относно аресторната защита ето какво препоръчва тя.
В ГРТ - (Главното разпределително табло) се поставя Катоден отводител PRD1 25r T1+T2 (Тип 1 + Тип 2) 3P, Автоматичен прекъсвач NSX 100B, TM80A . Ако разстоянието до табла Т.ЕТ 1 и Т.ЕТ2 е повече от 30 m се слага и Катоден отводител Тип 3.
Проверих този модел катоден отводител PRD1 25r T1+T2 и ми излиза модел на SE с цена близо 2000лв без ДДС.
Нямам си на идея дали това е най-подходящия и дали това е нормална цена, но на мен ми се вижда доста висока.

Опитах да потърся подобни катодни отводители на други марки със сходни параметри, но нe успях да намеря кой знае какво.

Някой би ли могъл да даде мнение/съвет по темата?
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: