• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
D.Kalchev - специалист
Тухла Мирково и 20см. изолация? Уха...! 20 сантиметра?! Поне аз не съм виждал никъде поставена толкова дебела изолация. Най-много съм виждал 15 сантиметра и беше в Словения.
Мой познат ми хвали тухлите Климатон. Има построени няколко къщи с тях. Аз не правя особена разлика между тухлите, но предполагам че има такава. Въпросът е как да избера какво да купя за да съм доволен. Имам още около година докато реша.
resistbody - майстор
съб яну 27, 2024 11:49 pmD.Kalchev написа:
Тухла Мирково и 20см. изолация? Уха...! 20 сантиметра?! Поне аз не съм виждал никъде поставена толкова дебела изолация. Най-много съм виждал 15 сантиметра и беше в Словения.
Мой познат ми хвали тухлите Климатон. Има построени няколко къщи с тях. Аз не правя особена разлика между тухлите, но предполагам че има такава. Въпросът е как да избера какво да купя за да съм доволен. Имам още около година докато реша.
Аз, SKostadonv, Nelina_london, Dessie, Naster.. все от форума сме с 20 и 20+(нели има и 32 на еркерите).. моята не е монтирана все още поради ред причини, но я имам закупена на склад..
D.Kalchev - специалист
За 20+ сантиметра ЕПС ли става въпрос?
resistbody - майстор
нед яну 28, 2024 12:08 amD.Kalchev написа:
За 20+ сантиметра ЕПС ли става въпрос?
Да..
rook - специалист
При мен по проект също е заложено 20см EPS. От къде и какъв ЕПС взехте(или ще вземете)?
Още съм в чуденка за тухлите. Винербергер отказват да се взимат(купуват) директно от завода, докато при Климатона имам тази възможност. Като сложим и това, че транспортните разходи за докарване от завода до Варна са двойно по-малки(в полза на Климатон). Актуална цена за Варна на поротерм 25 термо (количество за цялата къща) е около 4²⁰лв за брой с ДДС. Въпреки че цената е от много голямо значение за мен, повече се интересувам от качествата им.
nelina_london - специалист
Всеки производител предлага 20 см EPS ,но е по заявка. Поръчвам го в склада от който пазарувам и ми го доставят макс за седмица .Конкретно нашия е на Баумит ,но марката няма никакво значение .Качеството при всяка марка ,при различни партиди е доста разнородно ,освен това често го изкривяват и при рязане ,ако са го рязали по-мокър .
При тухлите е същата работа- по- недопечени партиди ,понякога имат разлика в ширината .Вземете си по една тухла за проба и си прецените ,така или иначе, от кухите тухли не може да се очаква кой знае колко като здравина ,ако монтирате нещо тежко за тях .
D.Kalchev - специалист
Признавам, че съм леко изненадан. Сега порових в сайта на Аустротерм и виждам, че се предлагат плоскости ЕПС-Ф с дебелина 200мм. И ако на стената е сложена 20см. изолация, колко са на покрива или подпокривната плоча?
Марката наистина едва ли има толкова голямо значение. Все е ЕПС. И може да се прави с дюбели отвътре? Хм-м-м... интересно!
nelina_london - специалист
Всички производители имат 20 см EPS .Има разлики в качеството ,както казах ,но тях може да ги усети човек който е работил доста с EPS ,защото на коефициент на етикета всички ги докарват .
Много грубо ,лаишки казано ,на тавана изолацията трябва да е поне х 1,5 на стените ,най-добре ×2 .А,на пода е според зависи от терен ,термомостове ,вид отопление .
Преди време спорих с един господин ,който си бил поръчал къщата с еднакъв коефициент на топлопреминаване през всички повърхности ,не че са му ги сметнали правилно ,но това е друг въпрос . .Лично за мен ,по-оптимално е през тавана топлозагубите да са по-малки ,т.е. коефициентът на топлопреминаване да е по-нисък .
Има цял раздел за Пасивни къщи в този форум ,съветвам да отделите време и да го прочетете .
resistbody - майстор
нед яну 28, 2024 8:21 amrook написа:
При мен по проект също е заложено 20см EPS. От къде и какъв ЕПС взехте(или ще вземете)?
Moя е от Изолаинвест Стара Загора, и в Пловдив правят но беше по-скъп с много малко, но ми компенсира транспорта тази разлика.
Правят го само след предварително заплащане, поне когато аз го купувах. Търси завод близо до вас, отиваш и заявяваш..
За тухлите повечето не може да си ги купиш диектно от тях, а през дистрибутор... Аз ги вдигах от завода с мой транспорт, но бяха платени на дострибутора..
D.Kalchev - специалист
Предлагат се плоскости от ЕПС с различна плътност или обемно тегло. В проекта ли се смята и залага какъв да се постави? Ако не е проблем, кажете вие какъв сте сложили?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Съвети при проектиране/строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: