Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
Благодаря ти.
hidrazin - майстор
пон яну 29, 2024 10:16 amkr1100 написа:
Моя е от Алито около 2015г.
Този уред от Емаг, този дето си взел от Алито и подобните му имат точност "Тука има, тука нема".
Показанията им са толкова точни, колкото и бабешките методи за определяне на киселинност на почвата че и по-лоши.
Киселинност на почва се определя сравнително лесно но спазвайки точно определени процедури.
НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ:
1.Тест ленти за измерване на Ph. Може ТАКИВА, може ТАКИВА (аз използвам такива)... или други.
От личен опит - не използвайте едноцветните лакмусови ленти като ТЕЗИ . Там отчитането е трудно и лесно се бърка.
2.Две НОВИ пластмасови чаши за еднократна употреба. Желателно по-големи като за бира.
3.Пластмасова лъжица за еднократна употреба.
4.Дестилирана вода.
ТЕСТ:
-Избирате сухо време, да не валял дъжд скоро. Дъждовната вода променя Ph-то и дава лъжливи резултати.
-С лъжичката взимате почва от различно места на двора и не от повърхността а от 10-тина сантиметра дълбочина и почвата слагате в чашата.
-Наливате дестилирана вода и бъркате с лъжичката за да да стане на боза. Оставяте да престои и да се стопли до стайна температура - около 25 градуса.
-Във втората чаша наливате дестилирана вода пак със стайна температура.
-Когато всичко е готово (стоплила се е "бозата") в нея се потапя една тест лентичка. Лентичката НЕ СЕ БАРА с пръсти по цветните ленти. Държи се за другия, белия край.
-Необходимо е само да се намокрят цветните ленти и я вадите без да я изтръсквате от бозата и чакате 10-15 секунди.
-Потапяте за кратко в другата чаша, тая с дестилираната вода за да измиете "бозата".
-Сравнявате вашата лентичка с цветната диаграма която е на опаковката.
Готово. Вече имате резултат достатъчно точен за да се сравнява с лабораторни резултати. :)

Има и комбинирани тестове. Определят не само Ph ами и амоняк, азот, калий и фосфор - НАПРИМЕР
Работи се почти по същия начин и си има инструкция. Този не съм го пробвал но благодаря че ме подсетихте.
Свършват ми лентичките и ще използвам случая да си купя и такъв...
:partyman:
P.S.Бабешки метод за определяне на кисела или алкална почва.
-Приготвяте си "бозата".
-В една чаша разтваряте сода за хляб и слагате 1-2 лъжици от "бозата". Ако почне да прави мехурчета то почвата е кисела с Ph 5-6
-В друга чаша наливате ябълков оцет и пак слагате 1-2 лъжици от "бозата". Ако почне да прави мехурчета то почвата е алкална с Ph над 7-8
Ако в никоя от двете чаши не се наблюдава отделяне на мехурчета, то почвата вероятно е неутрална с Ph 6,5-7
Казвам ВЕРОЯТНО защото метода не е много точен. За по-точно - горния метод или лаборатория.
hidrazin - майстор
пон яну 29, 2024 11:50 amAndri01 написа:
:lol:
Не се хили ами си тествай почвата. Скоро ще ти трябва... Изображение
Andri01 - майстор
Благодаря за "умния" съвет, старши. :lol:
hidrazin - майстор
Андрешко, може да помолиш батко си да ти тества почвата.
Я виж как е оборудвам - ЦЪК.
kr1100 - майстор
пон яну 29, 2024 11:47 amhidrazin написа:
Правил съм сравнение с лентички и с китаеца.
А и лентичките не са цвете. /овлажняване, стареене/

Друго - на някой с тикви цигулки дали са тръгнали семките в тиквата да покълват ?? За пръв от десетилетия ми се случва.
На хладно и тъмно се съхраняват.
hidrazin - майстор
пон яну 29, 2024 1:16 pmkr1100 написа:
Правил съм сравнение с лентички и с китаеца.
А и лентичките не са цвете. /овлажняване, стареене/
За лентичките е така но на сухо изкарват няколко години.
Като точност и дума не може да става кое е по-добро. Лентичките са ненадминати.
По тая причина в лабораториите работят с тях или за още по-точно с Ph метри но не такива от 30-50 кинта. :)
Svetoslavoff1 - майстор
[quote=kr1
...
Друго - на някой с тикви цигулки дали са тръгнали семките в тиквата да покълват ?? За пръв от десетилетия ми се случва.
На хладно и тъмно се съхраняват.
[/quote]
Вчера чистих две и в едната имаше наченки на покълване. След Януари всяка година има покълнали, в мазата са на сухо и тъмно.
miroki - майстор
Аз имам само този модел
https://www.emag.bg/komplekt-ot-2-cifro ... DR8XWBYBM/
Задължително се калибрира преди употреба. Но съм го засичал да не е мърдал след година престой.
Меря виното с него. Уж го взех и за аквариума, но там не е влизал.
Ще взема една буца пръст и ще я донеса за тест. Да не поръчвам нов. Но предполагам, ще е с близки показатели до тази от другия двор. Там е pH 7,5
Въпреки, като знам колко лопатки пепел се изхвърля в двора....
Последна промяна от miroki на пон яну 29, 2024 2:11 pm, променено общо 1 път.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: