• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
съб фев 03, 2024 4:10 pmJacomo написа:
А ако махнем общата нула при Нагревател 1, ще работи ли изобщо?
съб фев 03, 2024 4:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
не
съб фев 03, 2024 4:19 pmAndri01 написа:
Да. Напрежението ще падне,а от там и мощноста. Нали остават вързани към фазите и са с обща точка.
И двете твърдения са неверни, но за да се разбере, трябва да си припомним векторното смятане, или действия с комплексни числа. През нулата при симетрична звезда от активни товари ток не тече.
Последна промяна от fbr на съб фев 03, 2024 9:05 pm, променено общо 4 пъти.
съб фев 03, 2024 8:54 pmB0bi написа:
Е и аз без заяждане!?
Наздраве!
hidrazin - майстор
Много "интересна" тема. Аз отивам до хладилника за още водка и сухо мезе.
Тези 4 страници са до никъде за толкова "важна и сложна" тема.
Демек се очертава да е доста дълга... :rock:
:partyman:
Jacomo - специалист
Ххахах, за мен приключи, аз успях да намеря нужната информация, но всъщност разбрах, че нищо не съм разбирал от трифазен ток :D
ivanovbg - майстор
В очакване съм да бие Кракрата.
hidrazin - майстор
съб фев 03, 2024 9:59 pmivanovbg написа:
В очакване съм да бие Кракрата.
Тя Кракрата отдавна е била, ама неграмотните глупендери в областта на електротехниката не спират да тролят.
P.S. Май ще пиша нещо в "оная" тема... :?
П. Петков - специалист
Нагревателите са еднакви – по 66 Ohm–а, но са изчислени за 400 V захранване, което не пречи да се свържат в "звезда".
При свързване "звезда" напрежението върху тях ще е с корен от 3 по–ниско, но и токовете през тях също ще намалеят с 1,73 пъти.
Тоест, мощността ще падне 3 пъти, както на отделния нагревател, така и сумарната.
При изчисляването на нагревателите, (обикновeно Кантал или Алухром I 20 5), изходните параметри са захр. напрежение, мощност, повърностно натоварване на съпротивителния материал и специфично съпротивление на материала.
За кръгъл проводник формулата е:

d=0,344.[(P/U)exp.2.р/W}exp.1/3, където
d е диаметърът на Kантала;
P е мощността на нагревателя;
U е захр. напрежение;
р е специфичното съпротивление на материала (около 1,3 Ома по милиметър квадратен за метър),
а W е повърхностното натоварване на проводника (Ватове на квадратен сантиметър и се избира в диапазона от 1 до 12 W в зависимост от условията на средата.)
Когато нагревателите се свързват в "звезда", звездният център трябва да се свърже към работната нула, за да не се загуби мощността
от токовете с нулева последователност при асиметрия на захр. напрежение (фазова или напрежителна – обикновено напрежителна).
Тогава консумираната мощност ще е по–малка от инсталираната, като разликата е именно тази от напреженията и токовете с нулева последователност.
Когато трифазното напрежение е несиметрично, то може да се разложи на три симетрични съставни – директна, индиректна и такава с нулева последователност. Всяка от системите е с различаващи се фазови ъгли спрямо другите. Те се наричат съставни на Фортескю. Директната и индиректната ще завъртят примерен трифазен двигател в различни посоки.
За нагревател мощностите от трите съставни ще се сумират.
Какво представлява симетричната система с нулева последователност? Това са три фазови напрежения с еднакви фазови ъгли и равни напрежения. Векторите на трите фази съвпадат (Припокриват се). Ако нагревателят е свързан в триъгълник, токове с нулева последователност няма да текат, защото това е равносилно да свържете една и съща фаза към трите изводи на триъгълника. При звезда обаче, ако звездният център е вързан към работната нула, през всеки нагревател ще тече ток от еднаквата за трите изводи фаза. Именно тези мощности ще липсват, ако няма връзка на зв. център с нулата.
При двигателите свързани в "звезда", тези токове с нулева последователност ще имат както спирачен ефект, така и ще товарят топлинно двигателя. Затова при трифазен двигател свързан в "звезда", звездният център никога не се връзва към работната нула!!!
П. Петков - специалист
Когато нагревателят на чушкопека е неправилно изчислен и изгори баш, когато най–трябва, те така се ремонтира:

https://dox.abv.bg/download?id=3ddd604837
MamaMy - майстор
Колегата Jacomo ни връща в първи клас втория срок, а ние като последни шарани се пускаме да кълвем на прав бастун. Много обичам така да изскачат разни недоучили и да се образоват на наш гръб. Я който го интересува нещо да си отвори Гугъл и да си търси. Като си намери в кой учебник е да си го купи и да си навакса самосиндикално с четенето, а не да ангажира 100 човека защото той спи в час.
съб фев 03, 2024 8:46 pmB0bi написа:
съб фев 03, 2024 3:41 pmMamaMy написа:
Не му обяснявай повече. Той Иванов е скаран с електротехниката.

3,5Ах230V=805Wx3=2415W R=230/3,5=65,71 om
10Ax400V=4000Wx3=12000W R=400/10=40 om (не е вярно)

НЯМА КАК ДА СА ЕДНИ И СЪЩИ НАГРЕВАТЕЛИ ВЪРЗАНИ В РАЗЛИЧНА СХЕМА
Обаче 10-те ампера не текат само през единия нагревател :wink: Включи ли?
Имаш нещо като √3 :idea:
КОГАТО СИ ПРАВ, ПРАВ СИ. Това толкова много ме разстрои, че отивам да си пусна още един чай.
Последна промяна от MamaMy на нед фев 04, 2024 7:42 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Каква е мощността при трифазен нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: