Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Илиян Илиев™ - майстор
Ето и една снимка на токущо изплетеното второ въже. По-дебело е от първото.

Прикачен файл

90RA0069.jpg
90RA0069.jpg (76.17 KиБ) Видяна 7725 пъти
mirk - майстор
Супер е станало, поздравления. Споменатия от мен кранист използваше тел за тази работа, но и въжето беше Ф12. Ако не стане стел може и да ги запоиш например.
Илиян Илиев™ - майстор
Ако е с тел ще има убождания и то доста.

Как да ги запоя? Аз си мислех да потопя краищата в разтопено олово, но не знам дали ще задържи на стоманата.
mirk - майстор
Първо ги топваш в гасена солна киселина, опс в Италия ако трудно се намира може и ръждопреобразовател от зеления - състава му е ортофосфорна киселина. Ако въжето е поцинковано ще стане по лесно, тогава може да се пробваш и с някаква модерна паста за запояване.

Преди всичкото това алхимическо упражнение пробвай да навиеш изолирбанд може и да мите номера или пък някоя шлаухка (може и термосвиваема) или нещо подобно квото имаш под ръка, експериментирай.

Хубаво е да си оставиш по дълги краища, че стоманеното е твърдо и ако е и късо става много трудно прегъването му.
Илиян Илиев™ - майстор
След още един сполучлив опит с дебелото канапено въже реших да опитам със стоманеното. Навих скоч на краищата на снопчетата, както и там до където трябва да се разплетат. С триста зора успях да вкарам първите две снопчета и гледката ме накара да се откажа.

Там където трябва да е ухото беше започнало да се разплита. Явно скоча не държи добре и за това място си иска здраво стягане с тел. Може би тук е момента да спомена, че въжето е с 6 снопчета, което допълнително ме поставя в шах. Освен всичко останало ми се струва, че ще е нужно менгеме, защото мърда като живо. Ще изчакам да дойде лятото и ще позиционирам едно някъде в двора, защото килера ми е тесен.

Докато това стане ще потърся конопено въже с 6 снопчета за упражнения. Или в краен случай ще опитам да намеря стоманено с по-малко снопчета. На линка със заплитането и на скицата от списанието примерите са с въже с три снопчета. Моето конопено е с четири, но е горе-долу същата работа при заплитането.
Стефан - майстор
Илиян Илиев написа:
Ето и една снимка на токущо изплетеното второ въже. По-дебело е от първото.
Добре е станало заплитането. Само дето още не разбирам каква е целта на това упражнение? За какво ще го ползваш?
Като гледам часовете, в които пишеш, явно, или работиш с компютър, и не си строител, или нищо не работиш. Защото повечето бачкатори в странство нямат почти никакво време. Не се заяждам, просто ми е любопитно. Извинявам се, ако съм те засегнал.
mirk - майстор
За менгемето забравих, човека който гледах как го плетеше, също го беше хванал в менгеме. Може да пробваш и със стяга към някакъв плот. За краищата използвай някаква по тънка тел, или запояване, друго няма да държи.

Какво значение има какво работи човек? Просто иска да си направи нещо сам и пита.
Последна промяна от mirk на ср яну 28, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми целта е неопределена. Просто искам да се науча и те така. Може би ако успея ще си метна едно въженце в колата, ако се наложи да тегля някой или мен да теглят.

Относно другия въпрос: Не бих се нарекъл бачкатор. Нито майсторлъка ми е като на бачкатор, нито надницата. Не работя с компютър. Погледни темата ми в раздел вашите ремонти и ще видиш с какво се занимавам. До преди няколко месеца само мажех и шпакловах(понякога замазка и плочки), в момента се развивам и в останалите области на строителството, но мазането и шпакловането си остават моята любов.

В момента имаме 4 външни обекта и абсолютно никаква вътрешна работа. Просто лош късмет. Ако има начин да разбереш какво е било времето в южна Италия от ноември до сега ще ти стане ясно защо пиша през тази част на деня.

п.п. Не си ме засегнал с нищо. Ако имаш други въпроси питай, не съм потайна личност.
Стефан - майстор
Ако се появят въпроси, ще питам. Просто обичам да анализирам ситуациите и причините за каквото и да е действие. Опитвам се да разбера от написаното кой какво представлява, как и защо се държи по определен начин с останалите, абе.... Ако ме разбираш...
Илиян Илиев™ - майстор
Падаш си по психология демек? Май в това отношение си приличаме. :wink:

Тема "Стоманени въжета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: