Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
Имах стара камина която пушеше и след като обмислих варианти я изхвърлих и монтирах с водна риза като на дъното изрязох отвор , под чекмеджето , и до там прекарах ф50 ПВЦ тръба с външен въздух като уплатних всичко и нямам проблеми с дима , но клапата трябва да е отворена при отваряне на вратичката ! Освен това дъното го покрих с тънки огнеупорни тухли с отвори за въздуха и пепелта защото там лежи жарта , а няма вода и ще прегори бързо ламарината :)
Здравейте, аз съм със камина Лъч-18 и при мен припушва като отворя да сложа дърва ама това става само ако дървата още не са изгоряли. На "езика" на пламъка водната риза е направена от две части на различни нива като горната препокрива малко долната и при мен се получава много нагар и остава много пепел от горната им страна.Почистването е много трудно и става само с лист ножовка и тънка ръчичка за това съм обучил жена ми. Аз също си мисля че тук нещо не е измислено както трябва,ако тези две части водна риза не са хоризонтални в горната си част, а са под наклон да речем 30 градуса и се направят ревизионни отвори на стените на камината(там където няма водна риза) за да се бърка през тях, почистването ще става много по-лесно и бързо. Поне при мен това е възможно. Има и друго, нагара и пепелта, които се откъртват от кюнците и падат на долу към камината падат и остават върху горното ниво водна риза, а тя е на около 4см под клапата за регулиране на тягата на димохода и като се натрупат малко повече, пушека няма от къде да излиза и познайте какво става. Ейййййй.... малко се по-увлякох ама няма нищо. Успех на всички.
Takezo Sensey - модератор
popovvv написа:
Със същата камина съм само, че 13квт. на водната риза.Преди да отворите вратичката, отворете напълно клапата на димоотвода и изчакайте около половин минута, поне при моята това помага.Обръщам Ви внимание, ако чистите водната риза да отпушите двата отвора намиращи се в двата ъгъла при заварката на езика към задната стена на ризата.Много хора не знаят, че там има отвори, ще Ви трябва примерно отверка с която да ги изчистите добре.През горното кръгло отворче/на плочата/ почистете водният език и отгоре защото там се трупа много пепел, ако отворчето е недостъпно трябва да бръкнете през огнището пред водния език и с тънка летва/лист от ръчна ножовка/ да зачистите езика от пепелта.Ако тази операция не е правена досега ще усетите и чувствително увеличение на мощността.
Точно : с подобно Прити съм

-димната клапа на кюнеца трябва да е напълно отворена при зареждане

-вратата леко се открехва , изчаква се огъня да се успокои 10-15 секунди и тогава се отваря напълно

-кюнците ...не съм ги бях чистил 2 години на третата само надзърнах вътре нямаше почти нищо...нЕма ядове , само леко "отмитам" саждите над ризата с лист от ножовка както някой писа по горе

-кюнците са ми фи 150 мм. правих ги по поръчка от поцинкована ламарина в една фирма за улуци :!: ...5 парчета по метър + розетка + кривка , тотал 50 кинта
ekon1 - напреднал
tekezo,сподели с нас какъв ти е комина(мм),оставам с впечетление ,че тези емаилираните кюнци 130мм полепят много сажди.Вчера си реших проблема с чистенето на кюнците-отворих капачето за ревизията отгоре на Прити 13 и напълних пространството с напоени вестници с спирт,драснах клечката и оставих да изгорят бурно.Сега си гори на 6 и като чукна кюнеца е чист.Чистенето за мен е история.Може същия резултат да се постигне с 2 пакетчета нафталин.Поздрави!
ekon1 написа:
tekezo,сподели с нас какъв ти е комина(мм),оставам с впечетление ,че тези емаилираните кюнци 130мм полепят
Ще проверя знам , само че :

е висок поне 8 метра ( по памет 2 етажа + таванско по 2.60 + малко над билото)
широк е около 1 - 1.20 метра и е разделен на 3 клетки (пак по памет), аз ползвам само едната

ще проверя :wink:
За кюнците споменах само дето ти казваш 130 мм. моите са 150 мм , моето Прити е 12+6 демек почти същото

Може да ударя някоя снимка :idea:
ekon1 - напреднал
Не е необходимо да снимаш,просто питам и си правя изводи за мен.Твоето Прити с изход 3/4 ли е ?Благодаря.
ekon1 написа:
Не е необходимо да снимаш,просто питам и си правя изводи за мен.Твоето Прити с изход 3/4 ли е ?Благодаря.
Да на 3/4 ...модела е АМВ 12 , ъглова камера за вграждане :-D
ekon1 - напреднал
Я ми кажи сгрешил ли съм- от моята излиза 3/4 след помпата съм минал на ф18мм пексал разделям с троиник на два кръга (1ви боилер и радиарор 10 глидера,2 ри -3бр радиатори вързани последователно с троиници)Как мислиш?
extim69 - специалист
Приятел си направи комин с бетонни тела,и решил да го почисти с нафталин ,казали му една кутика тои за по сигорно сложил две от
кибрит,целия комин се нацепи,и след като запали печката
пушека излизаше от стените.После смъкване на мазилка подмазване,
водно стъкло...голям проблем
Това е затези които не искат да си отварят работа
Приятел си направи комин с бетонни тела,и решил да го почисти с нафталин ,казали му една кутика тои за по сигорно сложил две от
кибрит,целия комин се нацепи.

И аз си нацепих кумина по същия начин , така че внимаваите с бетонните кумини.

Тема "камината ми пропушва като отворя да заредя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: