Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Още само два, уточняващи въпроса. За сега.
Какъв е капацитета на шнека?
Котелът комбинирано ползва ли се- горят ли се и дърва, да се обясни малко, ако да?!

Веднага възникват още няколко...
Каква е отопляемата квадратура/обем?
Има ли топлоизолация?
Каква е инсталираната мощност на радиаторите- при каква температура на водата са смятани и каква тепература се поддържа в домът?
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 6:20 amТрифон П.Трифонов написа:
Още само два, уточняващи въпроса. За сега.
Какъв е капацитета на шнека?
Котелът комбинирано ползва ли се- горят ли се и дърва, да се обясни малко, ако да?!

Веднага възникват още няколко...
Каква е отопляемата квадратура/обем?
Има ли топлоизолация?
Каква е инсталираната мощност на радиаторите- при каква температура на водата са смятани и каква тепература се поддържа в домът?
Здравей! Капацитета на шнека на горелката пише, че работи на 8. Но не съм мерил с часовник и количество пелети, защото не разбирам как. Котела по принцип в температури под нулата се ползва и комбинирано. Но от близо месец и половина не съм му слагал дърва за да видя дали натрупва чернилка по него, но установих, че дори и само на пелети пак трупа черно което трудно се чисти. Отопляемата площ е 115 кв. Къщата е стара с доста дебели стени почти 60 см. и има външна изолация 7 см. ситопор и ПВЦ дограма. Отоплявам 6 стаи с две бани и един коридор. Системата е изградена преди 15 год. радиаторите са с 50 см. алуминиеви глидери във всяка стая има по един радиатор от 20 бр. глидери, в двете бани по пет глидера и в коридора радиатор с 15 глидера. Общо 85 бр. алуминиеви глидери на 500мм. Температурата, която се поддържа в стаите е около 22,5-23,5 градуса. Радиаторите са малко преоразмерени, но тогава така ми казаха за да можело когато мина на отопление на пелети да работи котела на по ниска температура например 40 градуса. Контролирам температурата в стаите с термоглави а котела работи на тем. 65 градуса помпата включва на 55 градуса. И съм забелязъл че след първият един час и половина два пелетите започват да горят не в края на езика на горелката, а когато работи на първа стерпен горят близо до горелката при вътрешния шнек.
Ок. Станалото- станало.
По късно ще смятам, ако измериш капацитета на шнека.
- вадиш маркуча от горелката и го пускаш в някаква съдинка- кофа, празен чувал от пелети...
- вадиш двата кабела- на шнека и захранващия, и ги мушкаш един в друг, при запълнен голям шнек, естествено.
- засичаш време от точно 6 минути.
- претегляш изсипаните в съдинката пелети, с точност поне до десета от килограм.
- умножаваш по 10. Получената стойност е капацитетът на шнека за час.
Тя ми е нужна, за да смятам. Може и услужлив колега, че последно време само аз си упражнявам краснописа.

Андииии, нямам таблиците бре! Който има да помага......и да ми прати една, докат си ремонтирам моята!

Съобразно индивидуалните предпочитания за комфорт и условия на ползване, ще дам и примерни настройки.
Дано стане днес, че от следобеда времето ми става предекспедиционно!

пп. Какви пелети се ползват? Калоричност?
Температурата я увеличи на 80. Нищо, че е топло навън, инак няма да се почисти тоя нагар, а и дават застудяване сякаш.
isb - напреднал
На обад ще го направя, че сега тръгвам на работа! Много благодаря колега!
isb - напреднал
Температурата я увеличи на 80. Нищо, че е топло навън, инак няма да се почисти тоя нагар, а и дават застудяване сякаш.
[/quote]
И още нещо като увелича тем. на 80 градуса постоянно ли да горалката да работи.
Зависи как се контролира температурата в къщата.
- с термоглави.
- стаен термостат.
- по температура на водата.
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 8:46 amТрифон П.Трифонов написа:
Зависи как се контролира температурата в къщата.
- с термоглави.
- стаен термостат.
- по температура на водата.
Температура в стаите се контролира с термоглави а котела работи на зададена температура 65 гр.
kalin72 - майстор
Айде и от мен - 65 градуса е много малко, направи го, както каза Трифон, на 80.
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 9:26 amkalin72 написа:
Айде и от мен - 65 градуса е много малко, направи го, както каза Трифон, на 80.
Благодаря, ще го направя! Но да попитам постоянно ли да го ставя да работи, тъй като в къщи от 8.00 до 15.30 часа няма никой и за това работи на график от 5.00 до 8.00 и от 15.00 до 23.00
kalin72 - майстор
Да, махаш графика. Нали имаш изолация и термоглави? Аз бих сложил стаен термостат и да се оправлява от него. При мен е така, като падне стайната температура под, примерно, 23 градуса, пали. като мине 24.5, гаси. между гасенето и ново запалване, поне при мен, минават няколко часа, 5-6, дори и повече. Но у нас постоянно има хора, малки деца, така че не съм представителна извадка.
Нека и Трифон да потвърди, но мисля, че така ще работи по-стабилно.

Тема "Котел Грейко 20кв. и горелка Грейко 20 кв." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: