• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Киррил - специалист
Нямам оранжерия. Направил съм само навес от горе и от страни до метър над почвата. Експлоатирам го вече две години. Никаква разлика с фабрична оранжерия при отглеждане на зеленчуци. Ползвам я от затоплянето до есента и зимата прибирам покривалото.
Забелязвам, че всичко което е под навеса оцелява и се развива отлично. Това което е под открито небе - домати 100% не оцелява. Останалите зеленчуци на открито като краставици, пипер, картофи, чесън - почти нормален растеж.
Мисля че причината за проблемите на открито са дъждовете.
miroki - майстор
Принципно е така, но моите домати тази година и на вън издържаха почти на 80%. Зависи от годината и сорта.
miroki - майстор
пон фев 12, 2024 7:39 pmkr1100 написа:
пет фев 09, 2024 9:59 ammiroki написа:
Има и един спрей за УВ защита, подобрява устойчивостта на поликарбоната. Действа и леко замъгляващо/ засенчващо.
Линкче
https://shop.agrodrip.com/agroapteka/bo ... vast-25-kg
Тук май е по-евтина:
https://www.agroterbg.com/bg-product-details-105.html
И има указание.
Тази торба е за 700м2 което е за 14 пъти моята оранжерия, на 80% или 28 пъти на 40% Или да си я разделим няколко човека.
Djack - специалист
...... Грешка, обърках раздела....
nautilus33 - майстор
чет фев 08, 2024 8:28 pmkr1100 написа:

Ще снимам но пиши , кое точно те интересува.
Ами да видя конструкцията като цяло, макар че моята ще е с двускатен покрив, понеже няма къде да огъна профилите. Също ме интересува илистовете поликарбонат как си ги хванал, понеже при профил 20х20, ще е трудно да хвана с винт два допиращи се листа, тъй като ще имам само по 1см за всеки. Та се чудя към хоризонталните ли да ги хвана, които ще пусна между вертикалните.
kr1100 - майстор
пет фев 16, 2024 12:26 pmnautilus33 написа:
....Ами да видя конструкцията като цяло, макар че моята ще е с двускатен покрив, понеже няма къде да огъна профилите. Също ме интересува илистовете поликарбонат как си ги хванал, понеже при профил 20х20, ще е трудно да хвана с винт два допиращи се листа, тъй като ще имам само по 1см за всеки. Та се чудя към хоризонталните ли да ги хвана, които ще пусна между вертикалните.
2 съседни листа се застъпват 8-10 см. Ориентацията е север -юг с преобладавщи северни ветрове.
1 я лист е от страна юг. Към първата дъга е пак с алум. лента закрепен, следвасщия лист в посока север застъпва първия с около 8 см, алум лента тип скоба отгоре и така в посока север. Крепежа на снимката го смених на 3 тата годин с неръждавейка болт и гайка М5 , че стария корозира в резбата / CrNi не беше скъп към 5лв. и болта е с вътрешен шестограм.
Горните краища на поликарбона/ вертикалните съм изолирал със самозалепваща ал.лепенка 20 мм широка за да не влиза вода/влга и прах. 1 лента е 4-5 лв зависи от къде ще се вземе.
Дъгите ми ги огънаха от склада от който купих поцинкваните профили / беше нещо към 12-14 лв на 6 м профил./
Долните краища на поликарбона съм изолирал примерно с :
https://www.polycarbonat.bg/bg-product-details-37.html

П.П. Ако имаш хоризонтални профили и залепен за тях поликарбон - слагай дистанциоони шаиби на крепежа / PVC, аз използваш 3мм уплътнителен листов материал / т.н. клингерит . В мястото на допир на поликарбона към фрофила се задържа вода от конденз .

Прикачен файл

крепеж.jpg

Прикачен файл

Al lenta.jpg
bigdragon - майстор
Цял ден с електрожена сглобявах оранжерия 6х3 метра.
Вече съм на финала, утре боядисвам окончателно.
събота слагам поликарбоната.
Снимката е от вчера:
Изображение
Профилите са 20х20х2 и 20х40х2, електродите са ОК 48.00,
Ф2.0, ампеража 50А.
Инвертора е ESAB Caddy Tig 2200i.
kr1100 - майстор
чет фев 22, 2024 6:02 pmbigdragon написа:
...Профилите са 20х20х2 и 20х40х2, електродите са ОК 48.00,
Ф2.0, ампеража 50А.
Гние отвътре , защо не си взе поцинковани профили от Класик а ? Мацаш , боядисваш и след 2 рата година лисица.
Вътре е голяма влага зиме - много много конденз.
Чираче - майстор
чет фев 22, 2024 7:06 pmkr1100 написа:

Гние отвътре , защо не си взе поцинковани профили от Класик а ? Мацаш , боядисваш и след 2 рата година лисица.
Вътре е голяма влага зиме - много много конденз.
Да, бе. Поцинкованите профили да не би да са поцинковани и отвътре? Моите съм ги грундирал двукратно с пистолет, след което автоемайл лак. Вече 10 г. няма никъде ръжда.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "Схема за оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: