• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ал_ - специалист
Благодаря, то сега филтри не са ми толкова нужни, пробата е за гаража-работолница. Затова и ползвам такива вентилатори,че ги имам налични. След време обаче, ако реша да си спестя покупката на готова система за къщат, и мина на вариант diy, срещна ли зор с намирането на такива филтри, ще те питам за насоки.
Днес първи проби с груби измервания без филтри, но ми се струват завишени и нереални.
Термометър със сонда и анемометърът дадоха сходни температури - изходящ въздух на входа - 20.4 градуса, входящ отвън - 9.7, затоплен входящ - 18.8. Добри показания, но силно ме съмняват. Трябва да сложа 4 термометъра във всяко отделение, да видя какви показания ще дадат.
Мързелив “топлообменник” от отпадъци от поликарбонат
Прикачен файл:
IMG_0101.jpeg
Ал_ - специалист
Не че откривам топлата вода, но след достатъчно време на ползване мога да споделя малко резултати. Има какво да се желае още по отношение на топлообменника, но като от отпадъци - толкова. Трябва да направя пак и един от кашон, да видя как ще е, а може би и един от печатарски плаки. Не знам това, че този поликарбонат има uv защита от едната страна, дали оказва някакво влияние на топлообмена.
При все ниският кпд за момента - определено има ефект, и бих потърсил хубави вентилатори за още проби и комбинирането им с по-сериозни филтри.
И една снимка от преди малко, при външна температура 5-6 градуса.
Прикачен файл:
IMG_0164.jpeg
IMG_0164.jpeg (75.11 KиБ) Видяна 2509 пъти
Здравейте,

Понеже ми предстои проект за къща в последствие и строеж.
Бих искал, ако някой може да обясни, четох доста за рекуператора и работата му, но съм в чуденка при положение че засмукващите клапи теглят въздух от баните, няма ли конденз от влажния въздух и тръбите/въздуховодите не събират ли много мизерия?
Филтрите дори и да помагат с това, мисля че са около самото тяло на рекуператора.
brum - майстор
Не се притеснявай за конденза. Тези дето са го измислили това са го решили проблема. Lossnay-я дето връща и влагата има място от където на теория трябва да изтича конденза, но до сега не съм го хващал да капе. Явно връща всичко обратно :) .

Тия дето не връщат влагата най-вероятно ще капят. При монтажа просто трябва да се обърне внимания на тази част.

А за прахоляка по тръбите - събира. Затова са филтрите в рекуператора - за да не се задръсти топлообменника. Но не е нещо страшно. И двата ми са работили по над 3 години вече и драми не е имало. Не знам дали е практика, но се продават четки за почистване на въздуховоди. С винтоверта въртиш една кръгла четка, като между винтоверта и четката има гъвкаво жило.
nelina_london - специалист
Прахът се улавя от филтъра ,който предпазва топлообменика .Твърде вероятно е да остане нещо по тръбите и затова е важно да са гладки ,не гофрирани .Къде се очаква да кондензира влагата ?В тръбите ,в рекуператора ? Ако тръбите са извън отопляемия обем ,конденз моге да има от температурната амплитуда ,но тогава загубите за рекуператора ще са големи и невиждам никакъв смисъл от инсталация изградена в неотопляема част на къщата .
Дори и при такъв ,като нашия HRV ,който не обменя влага и е с метално ядро ,няма никакъв шанс да се дренира нещо от вътрешен влажен въздух .Той си заминава нагоре към атмосферата .
От уреда се дренира вода само при външни ниски отрицателни температури и това няма нищо общо с влажността на въздуха вътре .
Ал_ - специалист
Споделям написаното от brum и nelina_london на база доста тестове със самоделката. Предстои да направя дренаж за всеки случай, а също и подгрев на входящия въздух при температури под нулата, нищо, че досега не е имало нужда от това. Отделно съм без филтри, а въздухът редовно се запрашва сериозно, но тръбите са добре
Все още тествам нашата система и не знам дали очакванията ми са неправилни или нещо не е както трябва да бъде, но:

При ~210 m3 общ обем на помещенията (всекиденвна/кухня, коридор, 2 спални, 2 бани) и ~110 m3/h (~0.5 кратност на въздуха) дебит, с един човек в жилището -- наблюдавам, че CO2 катери от ~410 ppm нагоре стремглаво ... общо взето, по същият начин като да няма никаква вентилация изобщо. Допълнително, дори след като няма никой в жилището -- на висока степен (~220 m3/h) изглежда, че отнема часове, за да свали нивата на CO2 след това.

CO2 е основният ми параметър, който следя катo proxy за качеството на въздуха и не съм обнадежден гледайки как се движат тези стойности още преди да сме се нанесли дори. Можете ли да споделите какви нива на CO2 наблюдавате?
brum - майстор
Е, ще катери над 400 разбира се. От къде изсмукваш мръсният въздух и от къде мериш? Защото тези също имат значение. CO2-то е по-тежко ако правилно си спомням и седи долу. Ако дърпаш въздух от горе самото му редуциране е бавно.

По спомен при мен падаше забележително. Но подавам въздух горе, извеждам от стаята под вратите (и реално co2-то бяга извън стаята), отвеждам въздух от коридора на около 2.2-2.3м височина. Сензорите ми бяха на метър от пода. Разликата беше много очевидна по телеметрията показваща CO2то преди и след вентилацията.
При мен също засмукването/подаването е от таванa (~2.6 м). Сензорите в момента са разположени на около метър от земята, в двата края на всекиднвената. Нямаме поставени врати м/у помещенията още.

Днес направих отново тест и при 202 m3/h зададен дебит (1.0 кратност на въздуха), нивата на CO2 паднаха от 640 ppm до само на 570 ppm в рамките на час. Струва ми се, че това не е ок. Логиката ми е, че ако един път е превъртян изцяло въздуха за час в помещенията -- би следвало CO2 да бъде много по-ниско, ако не базисно ниво (~400 ppm). От друга страна, за срванение -- отваряйки широко прозорците CO2 пада почти момнетално до ~400 ppm :)

Самият рекуператор е с капацитет от 373 m3/h; имам възможност да задам конкретни стойности за supply/extract в m3/h директно, като тогава рекуператора сам адаптира скоростта на двата венитлатора, за да бъдат постигнати зададените стойности в m3/h. Интересното е, че вентилаторите работят на ~80% при зададени 202 m3/h, което би трявбало да е ~54% от капацитета на рекуператора (202 / 373 -> 0.54) и това ме навежда на мисълта, че има не малко съпротивление по системата. Иначе самата система не е балансирана, тъй като според изпълнителте няма нужда, защото общият обем не бил голям (?) Eдва ли това е възможна причина за това поведение, но ... знам ли. Днес пристигна анемометъра и тези дни ще се опитам да направя замервания на терминалите.
nelina_london - специалист
Да попитам Co2 сензорите към рекуператора ли са (екстра към него) или са купувани отделно ?Ако са независими от кой вид са ?Питам ,защото и аз мислех миналата година да замеря ,но нещо ми се стори доста да броя едни 200+лв за сензор .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: