• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Моля за мнения от хора с подготовка и/или опит в битовите електроинсталации по следната моя идея:
Имам камина с водна риза и няколко радиатора, като отоплителната течност се върти от 220V водна помпа.
При спиране на тока спира и помпата и инсталацията може да прегрее с последващи поразии, от малки до доста големи.
Понеже разполагам с тягов акумулатор и инвертор пълна синусоида, и за да не купувам отделен UPS, имам следната идея за осигуряване на захранване на токовия кръг в който е водната помпа при спиране на тока:
1. Изключвам автоматичния предпазител на токовия кръг с помпата;
2. Вкарвам в един от свободните контакти в кръга 220V от инвертора КАТО СЪБЛЮДАВАМ ФАЗА-ФАЗА, НУЛА-НУЛА;
В този кръг освен водната помпа има включени хладилник, телевизор, друга дребна електроника и една лампа. Общата им мощност е далеч под възможностите на акумулатора и инвертора.
3. Взимам си питие от хладилника, пускам телевизора и сядам на топло до радиатора.
И ето го въпроса ми: Ще си пия ли спокойно питието на топло докато дойде тока, когато първо ще изключа инвертора от токовия кръг и след това ще си вдигна предпазителя за да си захраня отново всичко от мрежата, или ще ми приседне още като включа инвертора?!?
Допълнителни въпроси:
1. Ако идеята работи, какво ще стане ако погрешка вдигна предпазителя преди да изключа инвертора от токовия кръг?!? В кръга ще вървят 220V и от инвертора и от мрежата. Последствия??
2. Ако идеята работи, какво ще стане ако погрешка набия фазата от инвертора в нулата на токовия кръг? Май хич не е добре и ще е необходимо някакво poka-yoke.
Важно е обаче дали идеята работи. Ако да, ще мисля и за безопасността и избягването на грешки.
Ще съм благодарен на всякакви мнения.
Никой освен мен не носи отговорност за резултатите ако реша да опитам. Но си е друго да попита първо човек.
MamaMy - майстор
Така се получава когато се мисли без да се знае. :razz:
Ако се хванеш да почетеш няколко часа може и да икономисаш 3 дена глупави експерименти.
Инвертора няма фаза и нула. Иначе част от идеята ти е изпълнима и може съвсем лесно да се оптимизира с едно реле. Коментирано е много пъти в този и други форуми. Ползвай Гугъл и не чакай всичко на готово.
brum - майстор
Ако батерията е 10kWh и инвертора е 2-3 kWh ще стане за някакво време. Ама леко ме съмнява. Та даваш си параметрите на хладилника, на батерията, на инвертора, на помпата и на телевизора, и ще ти кажем колко време можеш да очакваш да изкара.
hidrazin - майстор
вт фев 27, 2024 8:30 pmHYSMAN написа:
1. Изключвам автоматичния предпазител на токовия кръг с помпата;
2. Вкарвам в един от свободните контакти в кръга 220V от инвертора КАТО ...
...като забравяш за тези "идеи". Топлата вода отдавна е открита:
ЦЪЪЪК или какъвто си харесаш.
Може и с реле или контактор (както вече ти предложиха).
Така няма шанс да сбориш инвертора с мрежовото захранване.
Какъв е инвертора и колко е капацитета на тяговия акумулатор?
:partyman:
Пише, че надвишавали...
вт фев 27, 2024 8:30 pmHYSMAN написа:
...
В този кръг освен водната помпа има включени хладилник, телевизор, друга дребна електроника и една лампа. Общата им мощност е далеч под възможностите на акумулатора и инвертора.
3. Взимам си питие от хладилника...
Не това е въпросът, обаче!

Относно фазата и нулата, това щеше да се появи в последствие, като екстра допълнителен въпрос №.....

Около тая тема доста огинь изгоре тая "зима", та не очаквам дебати до 100 и 1 и обртно, но кой знае?!
MamaMy - майстор
Хората редовно не вярват на надписи. Съжалявам, че не снимах онзи ден поредния ЮПС. Има в нета едни картинки на разни машинки разглобени до основно ниво. На ингилизки ги кръщават "explosion view". Е дойде при мен буквално така. Всички полупроводници бяха разглобени до ниво атом. Можеше да се види силиция на кристала. Този ефект беше постигнат с помощта на прахосмукачка. Не вярват, че този разклонител е само за една помпичка на камина.
hidrazin - майстор
вт фев 27, 2024 9:48 pmMamaMy написа:
Всички полупроводници бяха разглобени до ниво атом.
И надолу ... :weedman:
"Другарката по физика вдига Иванчо.
- Иванчо, кой разби ядрото на атома?
Иванчо мълчи.
- Не знаеш ли кой разби ядрото на атома?
Иванчо пак мълчи. Така, иначе, накрая на другарката и писва.
- Утре да дойдеш с баща си!
Другия ден Иванчо идва с бъща си. това "бъща" "баща" ли беше или "тъща" Другарката му обяснява каква е работата.
- Сега кажи кой разби ядрото на атома! - вика му той.
Иванчо мълчи като партизанин. Баща му му завърта 2 шамара.
- Абе всичко ще си кажеш ти!
Иванчо почва да мрънка:
- Ами Ръдърфорд. Ама не е от нашия клас."

ЛЕГЕНДА:
другарка = госпожа, учителка, преподавателка
партизанин = Участник, борец в нелегална въоръжена борба против чужда окупация или тирани

Благодаря на всички за коментарите!
Ясно! Контактор или ум-шалтер ще ми помогнат да не "сборя" инвертора с мрежата.
За мощностите, не това е важното, но щом се интересувате:
Батерията е 100 Ah;
Инвертора е 650 W max. мощност, пълна синусоида.
Хладилник 60 W/h
Телевизор 60 W/h
Помпа камина 40 W/h
Други общо ~60 W/h

Или общо всичко работещо в един и същ момент около 220 W/h.
addicted - специалист
Или пет часа в един идеален свят.
hidrazin - майстор
ср фев 28, 2024 3:08 pmHYSMAN написа:
Или общо всичко работещо в един и същ момент около 220 W/h.
Сметката е добра ама не си питал кръчмаря.
Изобщо не ми ги смятай във Wh (без наклонена черта).
Примерно ако компресора на тоя хладилник е 120W то при стартиране ще дръпне близо киловат - много над възможностите на инверторчето.
Демек инверторчето ще изключи от претоварване.
Освен ако хладилника не е инверторен (съмнително) или инвертора не е предназначен за стартиране на такива товари (пак съмнително).
Та сметките са едно, а идеални светове не съществуват.
P.S. Пет часа ама през крив макарон, много крив и с чупки... :-D
  • 1
  • 2

Тема "Идея-въпрос за резервно токозахранване на токов кръг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: