Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
ekon1 написа:
Я ми кажи сгрешил ли съм- от моята излиза 3/4 след помпата съм минал на ф18мм пексал разделям с троиник на два кръга (1ви боилер и радиарор 10 глидера,2 ри -3бр радиатори вързани последователно с троиници)Как мислиш?
Не се разбира какъв точно е въпроса.Това свързване се нарича попътно и аз го разбирам така:
-помпата Ви е монтирана на топлата вода, като от камината до нея тръбите са 3/4цол.
-след помпата е монтирана тетка, която разделя топлата вода на два кръга.Консуматорите в кръговете са свързани попътно.Магистралите на кръговете са с PEx-AL Ф18, а отклоненията за консуматорите с тетки и Ф16.
-студената вода по две магистрали Ф18 отива до събирателна тетка от, която с 3/4 тръба влиза в камината.
Ако разсъжденията ми са верни, ще кажа, че диаметъра на двете магистрали Ф 18 е малък, особенно за кръга с 3-те радиатора.Принцип е с Ф20 да се захранят най- много два радиатора, а Вие с Ф18 захранвате 3бр.
bibiqn - специалист
При мене е е по подобен начин.При мене е само 1 кръг.От камината тръгва с ф20 до 1 радиатор,след това тройник и ф16 до 2 радиатор,пак троиник на ф16 до 3 радиатор.Скоро мерих температурата в радиаторите имаха някъде 1-2 градуса разлика от 1 вия и последния.Радиаторите са панелни тип 22 (1600x500,1400x500,1000x500)
ekon1 - напреднал
Не искам да спамя темата на колегата ,но щом ме питаш ще ти отговоря!Помпата е на входящата към камината тръба 3/4,на изхода е 3/4 към ф18мм пексал от там се разделя с тетка ф18 на 2 кръга.На всяко отделяне е с тетка ф18.
LazarGanev - "Велик майстор"
ekon1 написа:
Не искам да спамя темата на колегата ,но щом ме питаш ще ти отговоря!Помпата е на входящата към камината тръба 3/4,на изхода е 3/4 към ф18мм пексал от там се разделя с тетка ф18 на 2 кръга.На всяко отделяне е с тетка ф18.
Aми - не е добре.
Antonii - майстор
extim69 написа:
Можели да ми дадете савет какво да направя
Имам печка прити 17kw.на ризата,когато отворя вратата пропушва
Комина е 12-13см,двоен ,ползвам единия отвор ,висок е около 4м. и е над билото около 30см. при чисти кюнци искарва около седмица ,след това проблема почва
Моля за съвет,Вентилационна шапка за комин щте ми оправили проблема ,или трябва да правя по широк комин
При затворена врата гори няма проблем
Комина е измазан ,от единични тухли е изграден ,не е изолиран с вата но е посредата на къщтата
Колега за тая мощност комина ти е и тесен и нисък.
Сдвояването може да реши временно проблема, но височината трябва да ти е поне 6метра, а отвора поне 20см.
Друг вариант е да си сложиш димосмукателен вентилатор.
extim69 - специалист
Ако ,направя комина 20на20см.,с колко щте ми увеличи дървата на сезон.
Много малко му трябва,без грешка е 10 дена ,и след това
интересното е че вадя една шепа сажди,ако те са проблема
да пробвам с кюнци ф150,два са по 1м.
И горната клапа не я ползвам ,само пречи при чистене
маи щте и бия шута
Antonii - майстор
Значи комина няма как дати качи разхода на гориво.
Това който ти го е казал хабер си няма от горивни процеси.
Разхода на гориво(респ. мощността) си го регулираш чрез разните и клапи на камината.
Аз не ти препоръчвам да махаш каквото и да било от камината. Щом е сложено производителя е имал нещо впредвид. :)
Като качиш височината на комина чрез кюнците ще свърши работа, но сечението въпреки това трябва да се увеличи.
Проблема при теб сега е следния, като изчистиш комина имаш някаква тяга с която камината бачка що годе, но след като поработи и комина понатрупа сажди тягата пада, и от там тоя неприятен ефект. При постудено време навън камината бачка сигурно без грешка.
Duke_BG - специалист
няколко пиниза по въпроса за камините :
жените като белят картофи да мятат обелките в камерата - чистят нагара
а по въпроса за огняра като в старите локомотиви :
въглищата се пакетират в найлонови торбички и така си ги качвате в апартамента - после направо с торбичката в камерата :)
extim69 - специалист
имали някаква полза от Саждоочистител,продават се в
кутика по 6 пакетчета,мисля че са на прах ,при силен огън
се пуска по едно пакетче
naskov - майстор
extim69 написа:
имали някаква полза от Саждоочистител,продават се в
кутика по 6 пакетчета,мисля че са на прах ,при силен огън
се пуска по едно пакетче
От немските няма голяма полза. Твоите не знам какви са

Тема "камината ми пропушва като отворя да заредя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: