• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Киррил - специалист
пет мар 15, 2024 11:56 pmnelina_london написа:
Препрочитайки старта на темата по задание с доход на тричленно семейство в границите 1000-2000лв . дали под наем или със собствено жилище , семейството ще си кара на каквото има инсталирано - ТЕЦ ,локално парно или ще премине на ток - климатик .В този бюджет няма средства за генерална промяна на инсталацията,изолации ,ФВ или каквото и да е .
Ако жилището е топло ,колко да се отрази цена на KWh от 0,30 лв. примерно ? При студени жилища ,отоплението си е цифра и без това .
Права сте. Голяма част от населението няма как да реагира с инвестиране в икономични решения и остава вариант за намаляване на температурата в стаите до допустимият минимум. И сега познавам много такива хора. За съжаление народното средство - дърва и въглища отпада като вариант и остава само тока, колкото и да го увеличават. Издръжлив народ сме. Дано природата се смили.

п.с.
Интересно ми е защо цяла България дотира софийската топлофикация имаща задължение над милиард и половина и си мълчи? И аз искам да ме дотират.
kozl - майстор
А кво е това гявол :?
Това че се отопляваш на климатик вместо от ТЕЦ не те освобождава от дял сметка "сградна инсталация".
И каква е гяволията :?
Според мен гяволията не е в тези дет се топлят с климатици, оти уредите за тока се манипулират по-трудно от уредите за радиаторите и от водомерите.
Основната гяволия е в тези де са открили "по-евтиното отопление" като манипулират уредите и по този начин преразпределят употребеното от тях енергия за сметка на комшиите.
Такава нация сме - лъжовна. Лъжем се всячески и ни е гадно като се почустваме излъгани :roll:

А кво е тва "сградна инсталация" :?
Като дял от цялата сметка това може да се види в разпределителните протоколи на топлинните счетоводители.
Повечето сгради с ТЕЦ имат сключени договори с топл.счетоводител за отчет веднъж годишно. Фактурите издавани от топлофикац.дружества са месечни и съставени на прогнозни консумирани количества. Така че по месечните ф-ри от топлоф.дружества не е достоверно до се определя цената и стойността на енергията за домакинството.
Преди няколко години прогнозните месечни сметки издавани от топл.дружество бяха обвързани с месечния отчет на общия топломер за сградата.
Аве немам идея защо КЕВР промени това и настана некъв "миш маш". Уж да е в полза на абонатите. Е да моите проверки установиха, че след промяната, месечните прогнозни ф-ри издавани от топлоф.дружества спаднаха като стойности спрямо потребеното по общ топломер и Топлофикация се видя в принуда да надува сметките за последните месеци в отопл.период, за да си събере парите по отчет на общите топломери. Имаше проверки за надутите сметки, дигна се дим и шум и накрая габърчето в гъ3а (като във вица :wink: ).

И така живея в жилище с ТЕЦ, без топлоизолация по фасадни стени. Има 3 стаи, антре, баня и сухо помещение. Отоплява се с 3 бр. радиатори през с терморегулируеми вентили, 24 часа в деня и по термомер е 20-22 градуса.
Отоплението от ТЕЦ е през абонатен топломер и ако се има доверие на топломера то годишния разход е към 4000 kWh енергия.
Но много важно е в ЕС как се отоплявят съседите и най-вече горните, защото няма изолация м-у етажните плочи.
Но последното важи и за другите видове енергия (при отопление с климатици), така че ако уреда абонатен топломер отчита реално, то тази енергия бих употребил и с климатици и ще си платя и дял "сградна инсталация", независимо че съм ползвал енергия от друго дружество.
А дали е така :?

А колко са 4000 kWh елекроенергия и колко като енергия от ТЕЦ?
kozl - майстор
съб мар 16, 2024 8:29 amКиррил написа:
Интересно ми е защо цяла България дотира софийската топлофикация имаща задължение над милиард и половина и си мълчи? И аз искам да ме дотират.
И кво му е интересното.
София продължава да набъбва. Откъде ли :?
А къв е процента на недоволните от ТЕЦ софиенци спрямо всите останали во Циганария :?
iliya_i - майстор
съб мар 16, 2024 9:29 amkozl написа:
И кво му е интересното.
А къв е процента на недоволните от ТЕЦ софиенци спрямо всите останали во Циганария :?
Добре, ама аз топлоснабдяване от ТЕЦ нямам. То за цяла Варна не е повече от 20%.
И защо трябва да ми удържат данък, с който да покриват сметките за ТЕЦ на Софиянци?
Ми като набъбва, набъбвачите си плащайте БЕ.
kozl - майстор
съб мар 16, 2024 9:39 amiliya_i написа:
И кво му е интересното.
Добре, ама аз топлоснабдяване от ТЕЦ нямам. То за цяла Варна не е повече от 20%.
И защо трябва да ми удържат данък, с който да покриват сметките за ТЕЦ на Софиянци?
Ми сещай се или търси в интересното :-D
И не ме слагай в набъбвачите - аз съм си софиенец със софийско жителство от преди Демокрацията :wink:

Или ако можеш смятай като мен:
Средно аритеметична цена на ел.енергия =(16*0,25782+8*0,15128)/24=0,22231 лв/kWh
по 4000 kWh=889.24 лв. за електроенергия.

1000 kWh по цена на Топлофикация София ЕАД = 165,52 лв. За 4000 = 662,08 лв.

Са с кое е по евтино с парното от Топлофикация София ЕАД или с климатици :?

А пък ако добавя 27%(от миналата година) за сградна инсталация = 840.84 лв и вече се доближавам до климатиците :shock:
А като добавя и такса дялово разпределение 36,47=877,31 лв.
И о-о-о :shock:

И коренно различно ще стане ако в сметките включа топлата вода от ТЕЦ :rolleyes: и направя сравнение срещу климатици + ел.бойлер.

А синът ми живее в район в София без ТЕЦ. Газ има, но не ползва (няма котел) и се отоплява на климатици. Двустайно жилище с фасадна топлоизолация.
Сега му събрах от фактурите разхода на ел.енергия в отоплителния период = 2061 kWh. При това тази енергия не е само за климатици, а и за готварската печка, а и вътре е и топлата вода. Е там има и слънчев панел за топла вода, но нека тези цифри да са в отговор на въпроса по темата :wink:
nelina_london - специалист
Главният въпрос към Софийския ТЕЦ бе ,не дали излиза по-евтино от тока ,а защо е много по-евтин от Тецовете в другите големи градове .И това дразни много .Значи ,в столицата ,където и заплатите са други ,да им се поема и повишението на газа в ТЕЦа .Много сравнения съм правила в годините на демокрацията (половината рода е в София) и при едни и същи панелки в Пловдив и София ,в първия сезон на топломерите ,когато все още целите блокове се отопляваха , в СФ беше 3 пъти по-евтино от в Пловдив .Не е редно само на Софиянци да се покриват загубите в ТЕЦа ,щото ако минели на ток нямало да издържи мрежата или пък Сф щяла да се замърси много .
И накрая да се каже на Топлофикация е най-евтино и комфортно. Еми,евтино ,щото всички плащаме за нечие удоволствие .
kozl - майстор
съб мар 16, 2024 10:34 amnelina_london написа:
Главният въпрос към Софийския ТЕЦ бе ,не дали излиза по-евтино от тока ,а защо е много по-евтин от Тецовете в другите големи градове .И това дразни много .Значи ,в столицата ,където и заплатите са други ,да им се поема и повишението на газа в ТЕЦа .Много сравнения съм правила в годините на демокрацията (половината рода е в София) и при едни и същи панелки в Пловдив и София ,в първия сезон на топломерите ,когато все още целите блокове се отопляваха , в СФ беше 3 пъти по-евтино от в Пловдив .Не е редно само на Софиянци да се покриват загубите в ТЕЦа ,щото ако минели на ток нямало да издържи мрежата или пък Сф щяла да се замърси много .
И накрая да се каже на Топлофикация е най-евтино и комфортно. Еми,евтино ,щото всички плащаме за нечие удоволствие .
Само приказки. Аз писах цифри.
Каква е при теб цената на ТЕЦ-а?
nelina_london - специалист
Не е при мен ,а при родителите ми .Както казах ,целите блокове се отказаха от парното. Остана само БГВто и съм пуснала фактура по-напред колко струва 1 м3 топла вода ,от там може да видиш цената на мегаватчас .Ще последва и въпрос защо се калкулира толкова много енергия за 1м3 БГВ ...Еми ,щото толкова са изчислили от Нелбо .На хартия цената е аднаква по градовете ,но реално заплатената цена е няколко пъти по-висока от Софийската .Отделно, всеки месец 1м3 топла вода е с коренно различна цена ,независимо че цената на мегаватчас не се повишава .Хубаво ,разхвърлят се показанията от общия водомер/топломер ,нали и в СФ така действат ?
resistbody също е писал преди толкова години колко е струвала само таксата сградна инсталация .
Имам приятелки в Бургас и Варна и там цените са като Пловдивските ,не като Софийските .
Последна промяна от nelina_london на съб мар 16, 2024 11:15 am, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
съб мар 16, 2024 10:16 amkozl написа:
съб мар 16, 2024 9:39 amiliya_i написа:

И кво му е интересното.
Ми сещай се или търси в интересното :-D
И не ме слагай в набъбвачите - аз съм си софиенец със софийско жителство от преди Демокрацията :wink:

Или ако можеш смятай като мен:
Средно аритеметична цена на ел.енергия =(16*0,25782+8*0,15128)/24=0,22231 лв/kWh
по 4000 kWh=889.24 лв. за електроенергия.

1000 kWh по цена на Топлофикация София ЕАД = 165,52 лв. За 4000 = 662,08 лв.

Са с кое е по евтино с парното от Топлофикация София ЕАД или с климатици :?

А пък ако добавя 27%(от миналата година) за сградна инсталация = 840.84 лв и вече се доближавам до климатиците :shock:
А като добавя и такса дялово разпределение 36,47=877,31 лв.
И о-о-о :shock:

И коренно различно ще стане ако в сметките включа топлата вода от ТЕЦ :rolleyes: и направя сравнение срещу климатици + ел.бойлер.

А синът ми живее в район в София без ТЕЦ. Газ има, но не ползва (няма котел) и се отоплява на климатици. Двустайно жилище с фасадна топлоизолация.
Сега му събрах от фактурите разхода на ел.енергия в отоплителния период = 2061 kWh. При това тази енергия не е само за климатици, а и за готварската печка, а и вътре е и топлата вода. Е там има и слънчев панел за топла вода, но нека тези цифри да са в отговор на въпроса по темата :wink:
Ти сам си си отговорил - без ТЕЦ, разхода на половина в ставнение с ТЕЦ-а, но без другите потреби на ток.
М-у другото само пренасянето на топла вода е в пъти по-скъпо от пренасяне на електричество. Заради по-големи загуби по трасето, старата топлопреносна мрежа, пробиви и течове, лоша изолация и т.н.
Ако тази топлина се превърне в електрика и се потребява в този и вид до домовете, то ще бъде в пъти по-ефективно.
Но ние си пазим старото, скъпото, неефективното, да работи на загуба вместо да се модернизира. Като изключим самите абонатни станции, там нищо не се е помръднало за последните 60 години.
kozl - майстор
Това от Плевен:

Изображение

Там излиза 116,33 лв. за 1000 kWh. За софето 165,52. Къде е по-висока цената :?
А nelina_london по твоята ф-ра:

Изображение

170,13 лв за 1000 kWh. А защо от EVN :? те да не са ТЕЦ?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: