• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
panalov - специалист
Идеята ми е такава. Върху стоманобетонна плоча да се положат дървени кадрони с размер 30,40,50/50 мм през 50см ,като се анкерират за плочата и съответно се нилелират .Между кадроните се поставя топлоизолация чиято дебелина съответства на дебелината на кадроните или е по-добре да се изпълнят с перлит.
След това върху тях се слага OSB 11мм ,като снаждането става задължително на кадроните.Като последно се полага естествен паркет чрез лепене на паркетините директно върху OSB-то.
Според мен това е по сух под от който и да е било ,без да засягам никого.
leonardo_vd - модератор
Добра идея. И ниокой не засягаш, нали за това е тоя раздел. За нови решения и идеи. :wink: :wink:
Spokoiniq - майстор
Извинявам се за намесата, може ли леко да поразработим идеята?Плочата е стоманобетон, но последна под покрив, съответно двойно по-тънка(покрива е скатен с керемиди и т.н., с тавански скосени помещения).Анкериране на гредичките през някакви обиращи ударния шум подложки, топлоизолация да, но с наблягане на звукоизолацията-каменна вата с висока плътност например.Натам ако някой има още идеи нека сподели.Въпросната настилка ще я правя напролет.
panalov - специалист
Колко е тънка плочата ,едва ли е по-тънка от 10см.На акерния болт са му достатъчни и 5-6 см от бетона слагаш ги през 80-90см ако наклона е голям. В твоя случай редиш гредичките през разстояние колкото е широка топлоизолацията за да не я изрязваш,ив никакъв случай каквато да и вата ,защото това е покрив и не даи си боже да проникне от някъде вода ,като се напои ватата вечна влага .До сега на всички покриви които съм правил съм слагал EPS може и от най- евтиния.Другото нещо е, че дебелината на изолацията трябва да отговаря на дебелината гредите.И ако искаш да се презастраховаш преди вичките тези операции ,върху бетона можеш да нанесеш хидроизолация.
Ако те интересува нещо по конкретно питай.
Spokoiniq - майстор
10 см е, проблема е в звукоизолацията, отгоре ще правя стая за музика и домашно кино, за теч няма начин, покривът ще се повдига и прави наново по учебник.Половината помещение не е над моя апартамент, а от опит разбрах че най-обикновени стъпки отгоре се чуват силно, камо ли някой трясък от филм.Аз съм готов да направя нивелационни крачета на винт в самите греди с цел минимално съприкосновение с пода, така цялата скара ще"увисне" като инсталационен под.Мислил съм изцяло вариант за ОСБ с планки и нивелационни крачета, регулиращи се отгоре,заради възможното измятане на гредичките,обаче не знам доколко е по-сполучливо.Парите не са фактор, разбира се в рамките на разумното.
panalov - специалист
Мисля ,че за да правиш шумуизолация, то трябва да я направиш от вътре за да има ефект.Единия вариянт е гиспкартон на конструкция и
вата като съм чувал ,че на UW и CW профилите се слага някаква
шумопотискаща ланта.
Питай и гугъл
Spokoiniq - майстор
За стените е ясно, там си е отделен проект , кутия в кутия е схемата за звукоизолацията, само вариантите на пода още ги мисля.
ribnikolaevi - майстор
Идеята е добра. остава въпроса за деформатимността на ОСБ-то. Но може да се сметне. Даже сега на прима виста ми идва една идея. Два слоя ОСБ, хванати с винтове един за друг. Между двата слоя - някаква мека тънка подложка. Може и тия за ламината, може и една 5 мм, видях я в Бриколаж преди време. Има ли специалисти по шумоизолация, да се изкажат ще работи ли тази система?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И :) Реално няма нужда да хващате скарата за плочата.
Плоча, звукоизолация, скара с топлоизолация, OSBр паркет
ribnikolaevi - майстор
n_a написа:
И :) Реално няма нужда да хващате скарата за плочата.
Плоча, звукоизолация, скара с топлоизолация, OSBр паркет
Интересно мнение. По време на монтажа дали няма опасност да мръдне скарата? Освен това как ще се регулира нивото на скарата /ако се приеме че пода е изключително неравен и крив/?
Представям си между долния ръб на скарата и плочата да има разстояние. В точките на прикрепване с болтове и дюбели да има гумени подложки от твърда гума - болтът е опънат, а тези подложки са натиснати.
  • 1
  • 2

Тема "Естествен паркет върху OSB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: