Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Търся прост начин за плавно регулиране оборотите на 3-фазен електромотор.
hygro - майстор
Зависи каква мощност ще задвижваш и какво е приложението ти...
  • Стандартният начин е с честотен регулатор.
  • Центробежен регулатор.
  • Пропускане на постоянен ток през една от намотките. Регулира в тесни граници.
  • Механичен електромагнитен съединител с регулируемо плъзгане.
  • Регулируем електромагнитен безконтактен съединител.
  • Вариатор.
С изключение на първия начин, всички останали имат по-големи или по-малки ограничения на мощността.
Милен - майстор
Няма прост начин всичките са скъпи и сложни.

Просто се регулират оборотите на колекторни и постояннотокови двигатели.
pavelari - майстор
човека все пак пита за прост :idea: начин - не за евтин. И определено един модерен честотен регулатор за няколко стотин /или хиляди ако мотора е мощен/ лева дава възможност за регулиране на оборотите с бутони а даже и с потенциометър :cool: - скъпо е, но не и сложно..
Милен - майстор
Съгласен съм. Това е съвремено и просто решение от гледната точка на потребителя който го купува като готово изделие. При цена приблизително равна на тази на регулирания двигател.

Но имам съмнение че пита за просто самоделно устройство тип направи си сам. :? И тогава отговора е нема такова.
Ако двигателят е с навит ротор регулирането на оборотите става чрез контактори и съпротивления които се свързват към четките на ротора.По този начин се постига и плавен старт до развиване на пълните обороти. :!:
знам за честотния преоразувател, но мислех за нещо по-просто.Явно няма. благодаря все пак.
илко илиев - специалист
ами зависи за какво ше го ползва и как.може и с ремъчни шайби.голяма малка и като ги направиточни ще може да си ги регулира като иска

Тема "регулиране оборотите на 3-фазен асинхронен двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: