• 1
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
Монтаж, топло и звукоизолации.
8180 - майстор
Matchless написа:
Скоро и към квантова физика може да се премине като гледам:)Въздухът си има коефициент на насищане с влага или допустима граница,след която при досег с по-студен обект влагата се оросява или кондензира по обекта.
Не разбрах напълно иронията, а също:
1. "Въздухът си има коефициент на насищане с влага" - що е туй като общо и коефициент, в частност? И защо въздух, а не азот, например или просто водна пара?
2. "след която при досег с по-студен обект влагата..." - защо е необходим "по-студен обект". Мъглата какво е и какви обекти ползва?
За останалото съм почти съгласен.

Тани, Кеноби,
Ползвам случая да предложа, в съставеното от Тани "съдържание" да се вмъкне нещо от сорта "Влагата в жилището", а пароизолацията евентуално като подточка. Не съм забравил, но не остава време да поработя по въпроса, а ми възникна и едно притеснение (неясност) за влагата и повърхностите, което ще споделя в др. тема.
Matchless - специалист
Въздухът а не азота защото има и други съставни части изразени чрез проценти като влагата.Пък мъглата невиждам какво общо има в случея освен ако не става въпрос за влага в пещерата на Осама.
ronik - специалист
Matchless написа:
...Пък мъглата невиждам какво общо има в случея ...
Мъглата е конденз във въздуха.
8180 - майстор
Matchless,
Заформя се на пръв поглед "терминологичен" спор и... поздравления - вероятно 80% от форумците са на твоето мнение. Ако това не водеше често до грешни изводи - няма проблем, но не е така.
Истината е, че ВЪЗДУХЪТ НЯМА отношение в случая - нито има споменатия коефициент, нито се насища, нито поема влага. Той може САМО да я пренася - "влагоносител".
Влагата си живее собствен живот във вякакви газове, дори и във вакуум (Високата атмосфера и Космоса). Има и гадното свойство да преминава през разни прегради БЕЗ помощта на въздуха (чрез дифузия). Е, те това последното често не се разбира, поради което се обаждам.
И не се насища въдухът (вярно, че често това е средата, която наблюдаваме) - просто водните пари достигат своята пределна концентрация и престават да съществуват във формата на газ - стават вода - малки видими капчици, които наричаме мъгла. Повярвай (и го споменах), ако въздушната смес промени по някаква причина своето съдържание (азот, кислород и пр.) на парата НЕ Й пука.
Това, че концентрацията се мери в g/m3, далеч не означава, че този m3 e въздух - просто най-често е така.
Наблягам на това, не за да се правя "умен", а за да натъкна, че в интересуващите ни случаи:
1. Влагата живее собствен живот - често вреден за обитателите и конструкцията.
2. В неизменна единица обем (въздух), с неизменно количество влага (като концентрация), могат да бъдат измерени различни стойности на Относителна влажност, при промяна на температурата. Демек, с нагряване и охлаждане на този обем, нищо по отношение на влагата НЕ СЕ променя. НЕ СЕ променят и условията за конденз. Дори има теория (която не ми е докрай ясна), че с повишаване на температурата се увеличава възможността за преминаване на водните молекули през преградите - да навлизат в конструкцията (Термично "задвижвана" дифузия).
3. Въздухът и неговото движение са отделени проблеми, който трябва да се мислят в темите "влага" (кухини, фуги, отвори, вентилация и пр.). Повечето от тези са сравнително популярни, защото през тях "духа" и се усеща температурно.
Matchless - специалист
8180 Не е изключено и отално да греша,надявам се да не е така не за друго ами случайно да не подведа някой.Но ми се струва ,че с теб говорим за едно и също нещо казано по различен начин.Съгласен съм с теб ,че въздуха е преносител на влага,може и така да се каже,но при малки стойности въздухът я задържа без да я предаде на друго тяло,докато влагата в него не се повиши до ниво при което неможе да я носи повече и я предана на друго тяло.Обикновенно по студено от него при досег влагата се преохлажда и преминава в течно състояние под формата на роса.Съгласен съм с теб и ,че не само във въздуха става предвижване на влага,но пиша за този начин именно защото подозирам ,че в случея става дума за появяване на конденз в апартамента именно по този начин.Възможно е и таванът му да просмуква влага отгоре чрез дифузия.Или с други думи малки количества вода да минават през порите на бетона и микропукнатини.Термично задвижваната дифузия е ,че поради повишената температура материалът се разширява ,а с него и порите му също,т.е. стават по големи и съответно преминава повече влага.Не споря,нито се опитвам да си наложа мнението,само го представям(мнението ми).Но и за друго си прав:много ама много взехме да се отклоняваме от темата:)Не съм искал да засегна никой,ако е станало се извинявам.
8180 - майстор
Привет,
Не се разбираме напълно, но не е фатално.
А тя темата се "разклони" ок. 10-ти януари и тези дискусии бяха преместени другаде с идеята да подискутираме и "запишем" изяснените неща в удобен за потребителите вид. Каня се и аз да "пиша", но нещо не ми се получава "кратко и ясно", а имам и неща за изясняване. Намини в "саниране" да коментираме кой каквото знае.
deianr - специалист
Отдавна не съм се появявал, та да дам отчет. Спалнята вече се отоплява с климатик и денонощно се поддържат 20-21°. Мухълът обаче пак плъзна. Горният край на тапетите в цялата стая около тавана имат зеленикав оттенък. Шантавото е, че на тавана около ръба няма мухъл, а на тапета - в изобилие. Не влага, ами сух зелен мухъл. Иначе почерня само в частта от тавана, която е най-външна - над прозорците.
А за банята не ми се говори... Както е на вар, целия таван и стените над плочките (те не са до горе) станаха черни! Въпреки вентилатора...
Шибани панелки! :evil:
8180 - майстор
Здрасти deianr,
Доста се изписа в тази тема, мисля полезни неща.
Кофти ситуация споделяш.
Спомням си, взе си влагомер, основните проблеми май бяха от тавана.
Припомни ни какво е състоянието, какво се мери като средно състояние.
Маса народ живее в панелки - нещо не се връзва при теб.
Беше писал 55% влажн. при 20оС - тази влага кондензира при ок.9-10оС. Не ми се вярва толкова да е таванът ти и съм в "шах".
За "зелените гъби" предполагам само Хигро може да каже от нашата компания.
deianr - специалист
55-60% влажност (60 е сутрин след спане в стаята). 20-21° постоянни. Стените са на тапети, като горните 40-50 см от тапета са позеленяли по продължение на всички стени без външната, която е с фибран и латекс отгоре + външна EPS. Би следвало таванът (неизолиран) да е по-студен отколкото горния край на стените, но по тавана в стаята няма нищо :lol: Той е на вар. Почернял е само над трегера, където е баш външно и най-студено. А иначе позеленелите тапети са на стена към друг вход на блока (фуга), стена към съседен апартамент, стена към баня и коридор.
Туш.
greentree - специалист
От апартаментите които съм работил,проблемът е основно от фугите и откритите панели,както спомена към съседите от другия вход,където земетръсната фуга е недостъпна за всички ни във вътрешноста.Сещам се за 2 неща които могат да се направят :
1.Събирате пари целия вход и затваряте земетръсната фуга между двата входа отпред и отзад с " W " образна ламарна като се монтира от двете страни с пирондюбел 6/60.С поцинкована идва наи-достъпно,но при снаждането на двуметровите профили да се затворят фугите със полиуретаново лепило.Остава фугата на покрива,която е важно да се хидроизолира,за да няма съмнения за течове и влага или течение.
2.Третиране на фугите с дренаж със свредло Ф 10 и мощно с пяна над и около проблемните места,след това запечатване с полиуретаново лепило.
Дано проблемът не е от друго естество,но това е изпробван метод.
 • 1
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Тема "Решение на проблем с мухъл в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: