• 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hidrazin - майстор
Споко, все пак трябва да има и клиенти като теб...
На мен ми е през ... знаеш къде. Аз лично съм се нагледал.
Изнасям от темата за да не троша въодушевлението.
Реалността идва на по-късен етап.
Успех! Отново...
:partyman:
kivanov - специалист
съб май 18, 2024 11:58 pmhidrazin написа:
Споко, все пак трябва да има и клиенти като теб...
На мен ми е през ... знаеш къде. Аз лично съм се нагледал.
Изнасям от темата за да не троша въодушевлението.
Реалността идва на по-късен етап.
Успех! Отново...
Не се изнасяй. Всяко мнение е полезно. Аз стигнах до извода, че ми е все тая какво е след като баща ми купи климатик Ариели (или нещо такова) за един ваканционен имот и това нещо работи вече не знам си коя година.

За/Против рекуперацията?
radius - майстор
Тя и чалгата има голям пазарен дял, но не бих си я причинил !
Против рекуперацията, защо - дълга тема. Общо взето е като да си купиш електричка - гъзар си , ама сметката не излиза, а и смисъла го няма.
nelina_london - специалист
Замислих се на думите на radius ,че сметката с рекуператор не излиза .Прав е .
Калкулирах нашите данни .За 3години уредът отчита ,че е спестил 4400 Kwh за отопление .За един отоплителен сезон ги слагам 1400 Kwh .Разделям ги на COP на климатика и получавам спестени 450 kWh ,т.е по-малко от 100 лв .През това време рекуператорът харчи по 3.50 лв на месец ,или 25 лв за зимния сезон .Излиза ,че е спестил 70 лв ,при цена на уред и инсталация от 6000лв ,изглежда че ще се изплати за 100г .За 3г. съм купила 2 резервни филтъра за 60 лв .Мия ги на всеки 2 седмици и виждам поне още 3г .живот в тях Това са бакалските сметки и според тях смисълът е нулев.
Реалността е малко по-различна
Първо тези 70 лв при мен са едни 50% от отоплението ,което е 144лв.за този сезон. Така че ,ако при някой отоплението е в пъти по,би трябвало и спестената енергия от рекуператора да е с друга цифра .
Второ ,ако си отварям прозорците ,ще умра от смрад .Около нас е супер пушилка -съсед на въглища ,останалите на пелети ,винаги мирише на пушек отвън ,у нас -не ,особено с евтините небрандирани филтри .Плътни ,с карбон ,спират пушека чудесно .

Трето ,направих опит една сутрин и отворих вратата на хола за 5 мин да проветря .Еми ,всичко изтина .Подът бе студен цял ден и на мен ми бе студено няколко часа ,въпреки че температурата в стаята не падна дори и 1° .При подово сигурно няма да се усети номерът с изстиването на пода ,но аз съм на климатик и с Т на пода 24° .
Така че ,по простите сметки може и да няма икономическа обоснованост ,но откъм комфорт му гласувам максималните точки .Нещо като подовото отопление - няма да се изплати ,но всеки си слага .
MamaMy - майстор
И подовото и рекуператора се слагат за комфорт. При тях не се сравнява цената с нищо. При климатика гоните икономия, но и там сравнявате неправилно. Ако сте в пещера с открит огън май цената ще е друга. Въобще в съвременния живот 90% от нововъведенията са или излишни или въобще ненужни ако гледаме ползата. Всичко е за комфорта и от глезотия. :)
radius - майстор
Ааа къде намесихте подовото, кое му е скъпото, в случай че тепърва се гради къщата.
Иначе, Нелина, напълно разбирам позицията ти, при положение че е пушиляк около теб.
kivanov - специалист
Аз по-скоро финансовата страна не я коментирам. Мен ме интересуват минуси откъм експлоатация, поддръжка и такива неща. При мен основната движеща сила е да си спестя пушилките и обиколката в къщата да проветрявам.
съб май 18, 2024 11:41 pmhidrazin написа:
съб май 18, 2024 11:36 pmkivanov написа:
Като изключим това какво им е?
Нищо им няма. С изключение на факта че LG никога не са правили читав климатик ...
Освен липсата на стил, неподходящо проявен прагматизъм ли виждаш?
Особено щом ще има и термопомпа!

На такъв проект не бих монтирал нищо различно от "табела" в бранша.

Ако все още решението търпи преосмисляне, препоръчвам въпросът да се отнесе към и в https://forum.setcombg.com/.
Там има съответните специалисти, които могат да се произнесат.
nelina_london - специалист
Първо, аз намесих подовото ,защото ме съмнява цената да е като на система с радиатори .
В случая , системата за рекуператора ми е струвала 1000лв,с шумозаглушители и спироканални тръби ,каширана вата за изолация , но и аз да подчертая , при ново строителство .Е, уредът е 5 хил.лв ,но то и ако калкулираме цената на всяко ястие във фурна като сметнеш и цената и на тока и на фурната .... :-D Цената на уредите ,били за домакински цели или такива за отопление не се избива .Всичко е за комфорт ,от мързел и т.н.
Един вид ,може да си купиш уред и за 2 и 3 и за 5 хил.лв ,инсталацията все си е 1000 лв ,освен ако не купиш от онези скъпи брандирани разтегателни тръби ,за които смело се тръби че са антибактериални .Ако са оребрени вътре ,какъв прах ще се събира ,не искам и са мисля ...

МамаМу,не всеки гони икономия с климатик .На мен ми трябва стабилно охлаждане лятото .И трябваше да се избира пред ТП с конвектори и канални климатици .

K Ivanov, не съм инспектирала тръбите ,но не виждам логика да се развъждат красоти в тези с подаващ въздух. С изсмукващия от баните и кухня е възможно като намесим влагата ,но редно или не ,там не ми пука какво има .
За въпросните 3 г. само мия филтри и фасадна решетка .
kivanov - специалист
нед май 19, 2024 2:13 pmnelina_london написа:
K Ivanov, не съм инспектирала тръбите ,но не виждам логика да се развъждат красоти в тези с подаващ въздух. С изсмукващия от баните и кухня е възможно като намесим влагата ,но редно или не ,там не ми пука какво има .
За въпросните 3 г. само мия филтри и фасадна решетка .
С какви тръби е вашата вентилация?
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: