• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Мечтата на всяка домакиня
Master_Kenobi - V.I.P.
Fortune написа:
...прозореца е 70 с касата, а разстоянието, което съм оставила е пред прозореца е 40. Като се прибера ще измеря, по принцип прозорец 55 май не е много малък май, светъл отвор като махнем профила и касата колко ли ще остане, но все ще трябва да намаля и от шкафа срещу него.
Пак нещо не се разбираме. :(
Не казах да стесняваш целия прозорец. Казах, че при прозорец със ширина на касата 70 см. и при разстояние от шкафа до прозореца 55 см., крилото ще се отваря на около 60 градуса ъгъл (вариант 1.) и ще МОЖЕ да се размине със шкафа, ако избереш вариант 2. Няма да се блъска в него.

Иначе при 70 см. каса, крилото е широко - около 63 см. При отваряемите прозорци светлия отвор е равен на размера на касата минус около 22-23 см. В твоя случай - 70-22=48 см. (Същото важи и във височина.)

Може да има малки разлики в зависимост от профила, но по принцип това са числата.
Master_Kenobi - V.I.P.
Тези картинки дето ги правиш те подвеждат. Поставила си оста на въртене на крилото (пантата) на повърхността на стената, а я може и да е на 10-тина см. навън. Освен това е и на 3-4 см. от края на касата.
Повярвай на сметките ми горе. Ще стане така.

Отварянето на прозорец навън също е доста брутално изпълнение. Мисля че ако не веднага, то скоро ще протече. Ами пантите, те остават навън. Бандитите тва чакат. :-D Иначе едва ли ще е проблем да ти поставят дръжката за отваряне от другата страна... не знам.
Fortune - специалист
Master_Kenobi написа:
Тези картинки дето ги правиш те подвеждат. Поставила си оста на въртене на крилото (пантата) на повърхността на стената, а я може и да е на 10-тина см. навън. Освен това е и на 3-4 см. от края на касата.
Повярвай на сметките ми горе. Ще стане така.

Отварянето на прозорец навън също е доста брутално изпълнение. Мисля че ако не веднага, то скоро ще протече. Ами пантите, те остават навън. Бандитите тва чакат. :-D Иначе едва ли ще е проблем да ти поставят дръжката за отваряне от другата страна... не знам.
Прав си Мастър, :idea: в момента прозорчето се отваря навън, дървено е с единично стъкло и е максимално доближено до вътрешната част от стената (перваза остава от външната страна).
Това не го отчетох, че мога да оставя перваза от вътре и по този начин наистина ще стане - ще мога да преместя прозореца навън с 30 сантиметра, което автоматично ще намали разстоянието необходимо за отваряне на прозореца.

Мнооооого Thanks.
Fortune - специалист
[quote="Master_Kenobi"][/quote]

И нека Силата бъде с мен!
Master_Kenobi - V.I.P.
:)
По правило, прозореца трябва да е в средата на дебелината на зида. Може да го изместиш малко навън, но не го изравнявай с външната повърхност. Нека има малко перваз. И ако няма достатъчно стряха (или балкон) над прозореца, направи някаква стрехичка 20-30 см широка над прозореца.
Fortune - специалист
Master_Kenobi написа:
:)
По правило, прозореца трябва да е в средата на дебелината на зида. Може да го изместиш малко навън, но не го изравнявай с външната повърхност. Нека има малко перваз. И ако няма достатъчно стряха (или балкон) над прозореца, направи някаква стрехичка 20-30 см широка над прозореца.
ОК, самата къща си има стряха, но и мен ме притеснява как ще се получи ако го направя прозореца плътно към външната част от стената. Сега остава да си намеря и фирма във Варна, че кухнето ще е готово след около месец и дотогава трябва да съм поставила прозореца.
Според теб добра идея ли е да оставя една част от прозореца неотваряема? Вътрешния преваз ми се иска да го направя като продължение на плота, а това означава много точно поставяне за да може да се отваря нормално.
Започвам да чета за дограмите :).
Останалата дограма в къщи е Рехау и засега никакви проблеми, но някъде се споменаваше, че Саламандър и Кьмерлинг били по-добри, или Тисен, Шуко или ще видим там. Изобщо за такова прозорче дали си заслужава да търся марката?
Master_Kenobi - V.I.P.
Fortune написа:
...но и мен ме притеснява как ще се получи ако го направя прозореца плътно към външната част от стената.
....
Според теб добра идея ли е да оставя една част от прозореца неотваряема?
....
Вътрешния преваз ми се иска да го направя като продължение на плота, а това означава много точно поставяне за да може да се отваря нормално.
Не равнявай прозореца по външната стена. Не е добре. Остави отвън перваз 6-8 см. минимум. Щом "борбата" е за всеки сантиметър... Нали каза, че стената ти е дебела 30 см. Тогава отвътре ще остане 30-8 (перваз) - 7(профил) = 15 см. перваз.

Както вече ти писах, при каса 70 см., крилото е около 63 см. Премери на място дали ще се разминава със шкафа. Оста на завъртане я мери на около 5 см. от челото на стената. Отчети и това, което ще се разкърти при махането на стария прозорец.

Не! Изобщо не е добра идея, да не кажа, че трудно някой ще се навие да я прави. При 70 см. ширина и отваряема + неотваряема част, ширината на двата стъклопакета ще е ОБЩО около 30 см.! :shock:
По-добре е да намалиш ширината на целия прозорец (касата), респ. ширината на крилото, с 5-6 или колкото трябва сантиметра, отколкото на две части.
Не знам защо с лека ръка отхвърли варианта прозореца да е с дясно отваряне - 2 вариант.JPG. Няма да имаш съмнения дали крилото ще се размине със шкафа и ще се отваря достатъчно за проветрение на това малко помещение. Пък и е по-удобно и по-естествено това отваряне, според мен.

Равняването на работните плотове с перваза е по-скоро проблем на мебелистите. Но на дограмаджиите кажи: Ето тук ще ми е плота и искам да е наравно с перваза.

А за профилите мнения много. Аз лично съм фен на Шуко, но май наистина не си заслужава голямо търсене. Ако имаш вече друга дограма, направи я от същия профил.

П.П. Ти така и не каза готови ли са вече шкафовете и ако - да, колко е точното разстояние от оня шкаф до СТЕНАТА.
Fortune - специалист
Master_Kenobi$ написа:
Не равнявай прозореца по външната стена. Не е добре. Остави отвън перваз 6-8 см. минимум. Щом "борбата" е за всеки сантиметър... Нали каза, че стената ти е дебела 30 см. Тогава отвътре ще остане 30-8 (перваз) - 7(профил) = 15 см. перваз.

Както вече ти писах, при каса 70 см., крилото е около 63 см. Премери на място дали ще се разминава със шкафа. Оста на завъртане я мери на около 5 см. от челото на стената. Отчети и това, което ще се разкърти при махането на стария прозорец.

Не! Изобщо не е добра идея, да не кажа, че трудно някой ще се навие да я прави. При 70 см. ширина и отваряема + неотваряема част, ширината на двата стъклопакета ще е ОБЩО около 30 см.! :shock:
По-добре е да намалиш ширината на целия прозорец (касата), респ. ширината на крилото, с 5-6 или колкото трябва сантиметра, отколкото на две части.
Не знам защо с лека ръка отхвърли варианта прозореца да е с дясно отваряне - 2 вариант.JPG. Няма да имаш съмнения дали крилото ще се размине със шкафа и ще се отваря достатъчно за проветрение на това малко помещение. Пък и е по-удобно и по-естествено това отваряне, според мен.

П.П. Ти така и не каза готови ли са вече шкафовете и ако - да, колко е точното разстояние от оня шкаф до СТЕНАТА.
Явно съм пропуснала да напиша, но последно остава 2 вариант с дясно отваряне. А неотваряемата част имах предвид по хоризонтала в долната част, за да избегна отварянето на крилото ниско по плота.

Колкото до шкафовете ше дадем поръчката за разкрой в четвъртък. Малко не ми се получи както си рисувах картинките, но както и да е. Та при дължина на стената перпендикулярна на прозореца 200, шкафчетата ще са 165 и остава 35 см пространство преди прозореца. Самият прозорец е разположен на 10 см от края на стената. Смятам че ще се получи.
Master_Kenobi - V.I.P.
Fortune написа:
... но последно остава 2 вариант с дясно отваряне. А неотваряемата част имах предвид по хоризонтала в долната част, за да избегна отварянето на крилото ниско по плота.
Може, но пак не бих го направил така. Ще виждаш повече рамки отколкото стъкло. И ще е едно раздробено... Представи си го само!
По-скоро бих надзидал отдолу и да стане по-къс прозореца вертикално. Колко височина ти трябва от плота до отвореното крило? 30-32 см. са достатъчни. (Бутилка вино няма да пречи.) Като отчетеш каса+пяна, общо 8-9 см., остава надзиждане точно с един Итонг 20 см.
Но тогава губиш идеята плота да равни с перваза. Не знам всъщност защо ти беше тя?! :? Естетика ли е целта? Може, но губиш малко от функционалността.
От друга страна, не забравяй, че крилото като опре в шкафа, зад него ще остане достатъчно място върху плота, където да слагаш високи предмети. Въпрос на навик е да го правиш.
Fortune написа:
Самият прозорец е разположен на 10 см от края на стената. Смятам че ще се получи.
При това положение и аз смятам, че ще се получи!
Успех! :)
Jeorjina - помощник
Дълго се лутах из нета и като не намерих това ,което търсих се спрях тук.Видях ,че имаш много идеи и много си обиколила.Може ли сега на свой ред да помогнеш и на мен в избора ми на ПДЧ за коридора(порт-манто).Плочките са червени-Бордо,А вратите наподобяват Зебрено светло - R3026 на Димбос.Мислех си за друг нюанс на зебрано,но ще стане много тъмно в коридора.Може ли някой да ми покаже зебрано-пясъчно-но не само на плочка ,а в по-големи размери?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Кухня Зебрано" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: