• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 73
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
Ползвам метални гофрирани тръби предимно при ремонт и смяна на белите бергманови в подпокривните пространства на стари сгради. При тях обаче непрекъснато имам един и същ проблем. При рязане на тръбите, краищата стават много остри и за да не наранят изолацията на кабела съм виждал да се поставят специални пластмасови накрайници. Без тях работата е кошмар, а тези накрайници така и не мога да ги намеря.
Моля, ако някой колега знае къде се продават да сподели!
hidrazin - майстор
вт май 28, 2024 11:59 ammika написа:
По принцип гофрето тръгва от табло и свършва в кутия или е между две кутии.
Там се използват щуцери за гофрета.
За щуцери виж в etb.bg и enext.bg
:partyman:
mika - специалист
Да, щуцерите са (скъпо) решение. Но съм виждал и специални накрайници, които пазят кабелите и навярно са стотинки. Нещо подобно, но с процеп и по-пликтък канал, е показано на клипа след 9-та минута:

BLUEPUPIL - майстор
вт май 28, 2024 11:59 ammika написа:
Ползвам метални гофрирани тръби предимно при ремонт и смяна на белите бергманови в подпокривните пространства на стари сгради. При тях обаче непрекъснато имам един и същ проблем. При рязане на тръбите, краищата стават много остри и за да не наранят изолацията на кабела съм виждал да се поставят специални пластмасови накрайници. Без тях работата е кошмар, а тези накрайници така и не мога да ги намеря.
вт май 28, 2024 1:15 pmhidrazin написа:
По принцип гофрето тръгва от табло и свършва в кутия или е между две кутии.
Там се използват щуцери за гофрета.
Принципът е, че нищо, ама нищо не знаеш.
Бегай, да смениш кабелите на жената!
:cry:
Не знае елементарни ел. работи.
Думат им Anti-Short Bushings
:lol:
Марш!
Няма да пипаш жици с похотливите си ръчички!

Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (20.32 KиБ) Видяна 801 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (57.34 KиБ) Видяна 801 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (94.02 KиБ) Видяна 801 пъти
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (112.65 KиБ) Видяна 801 пъти
mika - специалист
Тези, които съм виждал са пластмасови с различни размери за различните тръби. Накрая ги намерих:
https://weidbul.com/330937-predpazna-vt ... -interflex

P.S. Тази фирма ги доставя в рамките на 15-30 дни, а времето понякога е проблем. Да купя по 100-200 броя за всички размери тръби също не е решение, че съм се заринал с какво ли не, а нямам представа кога ще ми се наложи отново да работя с метално гофре.
MamaMy - майстор
Известно време работих на един обект в чужбина. Там никъде нямаше снаждане на метални гофрета. Нямаше и разклонителни кутии. Навсякъде метални конзолни кутии и табла. Всеки ключ, контакт или лампен излаз отиваха директно в таблата. На кутиите и таблата монтирахме метални щуцери като от този каталог https://assets-global.website-files.com ... egrand.pdf
Не съм виждал никъде у нас подобно изпълнение. Това специално където работих щеше да бъде пункт за доставка на битови газови бутилки. Всичко което се изпълняваше се проверяваше от трима различни специалисти преди да се замаже. Без компромиси и прескачане.
mika - специалист
Навярно инсталацията е трябвало да бъде взривозащитена.
MamaMy - майстор
:thumbs: Точно така. Проекта беше типов на някаква английска компания. Не бях я чувал до тогава, но била много известна.
hidrazin - майстор
вт май 28, 2024 2:25 pmmika написа:
Да купя по 100-200 броя за всички размери тръби също не е решение, че съм се заринал с какво ли не, а нямам представа кога ще ми се наложи отново да работя с метално гофре.
А, така със снимка е друга работа но не съм използвал такива. То и метално гофре колко ли съм използвал...
В тая връзка се сетих че съм виждал метални гофрета с подобни накрайници но метални.
И да, не си заслужава да залагаш "на склад" че може и друго да стане - когато ти потрябват, да не може да ги намериш. :-D
Вече често срещано при мен - така съм се заринал.
А след като ги използваш толкова рядко защо не извикаш НЕВОЛЯТА ? :-D
Изхитрих се за в дадения случай и правя следното:
- Режа гофрето задължително с флекс за да е по-равно. (колкото може де)
- Оформям среза колкото може.
- Надявам парче термосвиваем шлаух около 5 санта и то така че да надстърча над края на тръбата с около 1 сантиметър.
- Нагрявам като почвам не от това дето надстърча а от другия край и най-накрая това дето надстърча.
- Оня 1 сант започва да затваря отвора.
- Още докато е горещ и мек в отвора вкарвам нещо което да обърне шлауха и да го притисне към вътрешната стена на гофрето.
Примерно болт, опашка на свредло ... каквото ти хрумне и пасва по размер.
- Изчаквам малко да изстине и вадя "поансона" ... :-D
Имаш перфектния накрайник на металното гофре. :)
Да, не е като да наденеш готов накрайник. Отнема повече време но е решение за епизодични случаи в малък обем.
Дано ти е било полезно и да ти свърши работа.
P.S. А на мен днес не ми беше ден. Все ядец. И с CHINT и със Шмайзер Електрик.
От миналата седмица правя седем табла 60х80 и 80х100. Там влиза кабел 4х185mm² но трябва да го свържа към прекъсвач 160А което няма как да стане по нормален начин.
Поръчвам 4 комплекта разширителни клеми от Шмайзер електрик - Нещо ТАКОВА
Днес монтирам последния комплект ама се оказа че точно в него липсва едната пружинна шайба дето е специфична.
Айде добре, слагам шайба и зегерка и решавам проблема.
Пак днес и пак на същото табло - готово и започвам да стягам прекъсвача 160А с динамометричния ключ.
От горната страна трите болта О.К. - стегнаха се добре и ключа си цака на предписаното усилие.
Почвам долния ред и ... първия болт ... охлаби. Превъртя а аз изтръпнах. Викам си аз нещо съм виновен.
Проверявам ключа - О.К. Правя проба на горните болтове - цъка нормално.
Добре, ще го мисля и започвам да стягам втория от долната страна и ... пак охлабване и превъртя. Третия даже не го карах до края.
Вадя колата и бягам до ITT дето са на километър. Взимам три нови със същия размер.
Стягам и ... всичко е О.К.
При внимателно разглеждане под лупа се оказа че тези три болта дето превъртяха почти нямат "месо" по резбата.
Но пак добре че превъртяха болтовете а не основата... :-D
Та такива ми ти неволи днес.
hidrazin - майстор
вт май 28, 2024 2:02 pmBLUEPUPIL написа:
2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg
Алоуууууу... Проектанта самозванец.
Изчезни с тези смешни, неадекватни и червени на...у.Й..ници.
Ако ти харесват си намери с по-голям диаметър и ги използвай за "заден" разширител. :lol:
А, и оня "кабел" на снимката на който ги слагат - тоя боклук НЯМА маркировка ЕС и никога няма да бъде допуснат за внос, и опазил ни Господ, от използване в ЕС и в частност в БГ.
Бах ти некадърния боклук.
Тоя "кабел" дето тикаш само може да НАТОВАРИ и тоя ЯКО сметките на клиента.
И при това да получи едно ... НИЩО. Или по-скоро ще получи БОКЛУК.
Бегай да пасеш люцерна. Само се движи като се напасеш за да не се подуеш и да гръмнеш... :lol:
Нещастник някакъв и то с НУЛЕВО образование.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 73

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: