• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
filmatoplo, би ли дал аналогични съвети само че за начина на свръзка чрез развалцоване. Конкретно за тетката. Да приемем, че съм сложил трите накрайника на трите тръби и сега трябва да ги стегна към резбата на тетката. Трябва ли да намотая здраво калчища или пък е задължително да използвам силиконова лента, изобщо свързването как ще стане (с използването на някакъв преходник ли или къса мека връзка или .... иначе медната тръба ще се усуче по оста си) и т.н.
filmatoplo - майстор
Валцоване, какво е това . ЗА прес фитинги ли говориш - скъпи са 12 лева е една тетка фи-22 . Най ефтино е с мек припой.
tyrnokop - специалист
За трите картинки в началото на темата.
Ето за този уред за развалцоване говоря. Само дето съм се спрял на куча марка.
1.Нанизва се на меката тръба гайка
2. Захваща се тръбата със стягата и в отвора на тръбата се навива върха на конуса, докато се получи желаното уширение (развалцоване).
3.След това се слага отпред другата част от фитинга и с помощта на предварително промушената гайка се стяга.
Това е процедурата просто казано.
filmatoplo - майстор
Да при климатиците се исползва този метод . При спойките си има други преходи с резба и са по ефтини .
tyrnokop - специалист
При слънчевите инсталации има ли някаква технологична пречка да използвам този тип връзка?
filmatoplo - майстор
Няма проблем , 4 или 6 връзки и си готов . Само са по скъпи .
dalgia - специалист
filmatoplo написа:
Няма такова нещо , запоявай си с мек припой без проблем . Занимавам се главно със слънчеви системи все големи за по 2-3 тона вода . С малката горелка на Ротенбергер - която се завива директно с пиезо запалката - с нея запоявам до фи-35 медна тръба . Купи си паста за мек припой от тази сивата с четка която съдържа в нея съставки на припоя и почистващ материал . Пастата и припоя да имат една и съща формула изписана на етикета . Начин на работа- почистваш края на тръбата и фитинга от окис - дори и чисто новите с тъкан за почистване , намазваш края на тръбата с пастата колкото влиза , вкарваш тръбата във фитинга и обираш остатъка от флюс който остава при вкарването, нагряваш като пламъка да обхваща отвсякъде спойката - флюса се стапя и превръща в стопен припой , като блесне отвсякъде добави допълнително припой , поема колкото е необходимо и прокапва , спойката е готова 5 секунди не пипай да истине . Като спояваш фитинги - започваш от най долния изход към по горен - примерно тройник на която средна тръба е в посока на горе - първо запояваш спойките отляво и дясно и после средната .
Колко панела са за 3 тона вода
filmatoplo - майстор
Слагал съм 30 селективни на Сънсистем , 21 на Рехау и наскоро 15 на Висман . По отделно за 3000 литра вода. Нвсякъде щранговете са били мед фи-28 с помпа 32-80 Грундфос .
tyrnokop - специалист
В неделя ходих да погледна две инсталации, който се изграждат в момента. Доста ме учуди това, че в подпокривното пространство точно до изхода на колекторите където е обезвъздушителят са използвани ето такива тръбиИзображение. На следващата снимка връзката към обезвъздушителя е също с такива тръби Изображение.
Надписите на PPR тръбата са:
PP-R80-GF / 25-3
OVGW, SAI, WRAS TIN

Панелите са 2 броя BRAMAC - вградени в покрива. Размерът на всеки един е около 1.95 х 1.00м
----------
Имам три въпроса:
1. Мога ли смело да сменя меката мед с такъв тип тръби.
2. Надписите по тръбата какво означават?
3. Кранът с червената ръкохватка каква функция изпълнява?
[/img]
filmatoplo - майстор
Червеното е балас-предпазен клапан -2,5 бара малко под две атмосфери и половина налягане . Ако се повиши налягането в системата над това да избие от него течност . ППР 80 е вида полипропилен , 25по3 - фи-25 тръба с 3 мм стена . За мен това испълнение е аматьорско .Може смело да си направиш медни тръби - течноста от баланса се отвежда с шлаух към 10 литрова празна тубичка -ако някога текне да не е зян.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Мека мед за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: