Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Ще се катериш на дървото да режеш или...?
Svetoslavoff1 - майстор
вт юни 04, 2024 8:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ще се катериш на дървото да режеш или...?
Или.
Имам двускатна стълба, 110см прибрана. от нея докъдето стигам всичко над тази височина долу.
Корона "плосък чадър" - лесно за рязане, лесно за бране, лесно за пръскане.
Ал_ - специалист
Взимаш бири в пвц по твой вкус - разфасовка литър, литър и половина и два. Мяташ се на стълбата и с бутилката в ръка мяташ като за наздраве наляво и надясно за 10 минути. Така ще си определиш най-удачното за теб тегло. Слизаш, отваряш си бира и почваш да оглеждаш за машини с избраното тегло. Оттам и параметрите, скорост на въртене, вибрации, време за зареждане, капацитет на батерия, защитни системи, размер на клоните (10 см шина предполагам, ще ти е достатъчна). Отваряш втората бутилка. Уточняваш за себе си компромисите, които си склонен да направиш. Отваряш си третата бира и си поръчваш тази, която най-ти допада, забравяйки за компромисите
:prost:
Делян - специалист
Със сабления наистина трудно се борави с една ръка, особено качен на клон. Моя е електрически Райдер и си тежи, уморява ръката, пък и си загрява. Но пък тежестта е предимство, че в неудобна поза може почти да не натискаш, реже от собствената си тежест. Комшията ми даде неговия акумулаторен, макита, но от най-китайския квартал в китай. Уж бяха заредени батериите, но едва издържаха половин час работа за нормални по дебелина клони.
Svetoslavoff1 - майстор
Ал_, с усмивка започва денят ми като прочетох поста ти, благодаря!
Свежо, лесно и практично! Жалко, че любимите ми бири ги няма в литър и нагоре опаковки, но за експеримента ще се прежаля и с масовка(шегичка, не съм чак такъв сноб).
Делян, благодаря за полезната за мен информация в поста ти!
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Да се включа и аз на хорото :-D , понеже минах по този път. Кратката версия е в полза на малкия верижен, както бях описал в другата тема.
Дългата версия:
Преди 6-7 години си взех големия саблен трион на Парксайд. С батерия 4Ah. Доста кастрене е видял за тези години. Като всяка зима кастря и два ореха, които са над едни гаражи и гледам да не стават по високи от 10-на метра. Режат се 4-5см клони, но някой път има и по 7-8см. Като му хванеш цаката на рязане, е по-лесно и една идея не толкова уморително. Уточнявам че, рязането е само с една ръка, защото с другата се държа за дървото. Опирам ограничителя плътно до клона и през цялото време го държа притиснат напред докато реже. Така хем ми "законтря" клона да не се клати от ножа, хем цялата тежест на машината е там. И аз само придържам отзад. И специално при орехите, където режа от по-ниско по 3-4 метрови израстъци по върха. За да не се засилват и да правят поразии върху гражите отдолу, не ги режа до край. Изчаквам да се отчупи от тежестта си и да висне на не отрязаната част. Така клона се обръща с тънкото надолу. После дорязвам и той пада леко и без засилка върху тези си тънки клони. Голямо значение има ножа. С тъп и неправилно подбран нож си е мъчение.
Но след 1-2-3 часа рязане, машината си натежава. И на една пИрмоция у Лидл, си взех от малките саблени. Рязах точно 10 минути и щях да го изхвърля. Понеже е по лек, не може да натисне клоните хубаво като другия. Въпреки въпросния водач, който са сложили, машината подскача доста и иска яко да се натиска. Или да държиш клона с другата ръка. Което си е проблем, щото вече я използваш за да се държиш за дървото да не паднеш :finga:

И накрая взех малкия верижен. Схемата на рязане остана същата като с големия саблен, само дето се вдигна производителността, като се скъси времето за един ряз.
Svetoslavoff1 - майстор
Ценно мнение от препатил!
Благодаря, Краси!
nikolson - майстор
Малкият BOSCH KEO е акумулаторен, саблен, 1 кило с батерията. Не знам колко държи, обаче.
Svetoslavoff1 - майстор
ср юни 05, 2024 2:00 pmnikolson написа:
Малкият BOSCH KEO е акумулаторен, саблен, 1 кило с батерията. Не знам колко държи, обаче.
О, явно и ти си "кОпал' в тая нива. Кео-то с вградената батерия на 10,8 е симпатично, откъм ергономика е изпипано, добре ляга в ръката и е наистина леко(но пък мнението на Краси за лекия саблен!?). По-хвалят в тубата новата версия с 20в батерия.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Да, става дума за 20V-вите. Тези от снимките по-долу.

Прикачен файл

Саблен трион.jpg
Саблен трион.jpg (15.15 KиБ) Видяна 1189 пъти

Тема "Акумулаторен верижен или саблен трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: