Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
brum - майстор
Много зависи от мравките. На нас са ни в къщата - в долните профили на дограмата при прозорците дето са до земята и вътре под ламината. Има и фуга по подовите замазки и ходят надолу също. Със всичко пробвах - гелове, пудра - полза има, мрат, но на следващото лято отначало. Същите са, защото ги хващам как март като се постопли почват да пъплят навън. А туй им е далеч от размножителният сезон.

Та упорита гад са. Ако са навън сипвай пудра по мравуняка и се надявай да не са се разселили. По това време на годината излизат крилатите, а те се врат на всякъде и пробват да подкарат нова колония.
silent - майстор
Същата работа в стените в контактите под ламината.
Svetoslavoff1 - майстор
Подкрепям за сладък разтвор с борна к-на. По едно време бяха налазили кухнята на селското къще и така се спасих. Сега инцидентно, ако видя да се навъртата отвън пак слагам на пътя им капачки с разтвор.
Киррил - специалист
В шише със спрей правиш разтвор на Актара. Пръскаш около прозореца от вънка и вътре. Много добре обръщаш внимание на цялата дограма - около гумите. Може да опръскаш и стената под прозореца и по ъглите на стаята. Това реши проблема с мравките на 100%.
brum - майстор
Като изсъхне тая работа как действа?

Иначе първата година ме беше шубе да ползвам отрови вътре. Децата бяха на по 3 години. Вдигах ламината покрай част от прозорците (тези дето са успоредно на него) и с прахосмукачка събирах яйцата и мравите.

Втората година вдигах ламината и насипвах пудрата дето е на топченца. Ама тая гад като се затопли от слънцето се разтича и работи около седмица. Сега 3тата година сипвам директно по фугата между ламината и прозореца и слагам гафер отгоре, ама нещата пак вървят на загубена битка.

Две кутии от големите пудра съм изсипал. Половин шише Добол, две спринцовки Адвион гел, почти цяла спринцовка Bayer Max Force Quantum. Последното дава най-видими резултати - трупове да ринеш с лопата направо. Обаче нямат край. Мрат, мрат и нови на тяхно място. И са едни и същи, а не други колонии. Има сигурно 5 вида мравки по двора, но вътре са само едни по-дребни.

Та съвсем съм ОК да пробвам с Актара. Отвън хич и не ме притеснява. За отвътре е по-тегаво, но да кажем, че ще вдигна ламината и ще пръсна под подложката покрай прозорците.
MamaMy - майстор
Тази пудра за която ви пиша не ги мори. Няма трупове, но няма мравки. Съседа ми даде шишето още миналата година. То цялото е 50гр, а в това имаше останало половин пръст на дъното. Аз есента се заплеснах и нищо не направих. Сега още ранна пролет, като видях първите мравки и се сетих. Наръсих между прозорците и на другия ден няма никой. За моя изненада липсват и калинки, божикрави и миризливките. От вън е пълно. Други години между прозорците е цяла менажерия, а сега нищо. Ще го потърся това пудре да си го закупя. Явно работи.
silent - майстор
Аз поръчах днес онлайн две опаковки (Опигард това дето спомена) от някаква агро аптека в Добрич -Агрощит, 4,40струва.. В понеделник ще го взема ще ръся и ще кажа дали има резултат при мен. Може и кучетата да опуша даже. :-D
kr1100 - майстор
пет юни 07, 2024 9:05 pmsilent написа:
Имам един голям мравуняк на ъгъла улицата. Сигурно 30-40 см висок и около 50-60. см в диаметър. В къщи имам мравки. Мината година много листни въшки. Тази учудващо няма . Как да го унищожа мравуняка с пдръчни средства. Не мога да го запаля че е на оградата на комшията.
Прочети горния ми пост. Мравките мъкнат сладкото при царицата да я хранят и я тровят с борната.
1 кг борна киселина беше 3,5 лв през 2018 г / още имам от него. /
Пускам ис инжектора на доматите 1 чаена л. в топла вода да се разствори и после в кофа 10 л вода , За 20-25 мин кофата е празна.
silent - майстор
Това ще го пробвам за мравуняка. На първо време ще ръся в къщи.
brum - майстор
съб юни 08, 2024 5:47 pmkr1100 написа:
Мравките мъкнат сладкото при царицата да я хранят и я тровят с борната.
1 кг борна киселина беше 3,5 лв през 2018 г / още имам от него. /
Така де, ама я виж тези у нас. Едната спринцовка с отрова дето даде най-добър резултат е почти 50лв. И още са живи. Пудрите, Адвион-а, Добол-а и тая скъпата история все са примамки. Тая година ги почнах от април месец с примамки :) .

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: