• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
plamen6703 - майстор
Гост написа:
Djack написа:
Недей слага вино бе човек, слагай ракията! Достатъчно си го плакнал, стига му толкова! :partyman:
Ще я слагам. Макар, че ми мирише на пушек и е ясно, че първата ракия ще се осмърди и после к'во ще я правя? То е ясно, де- в казана и на преварка, когато варя нова ракия. Аз ракия не преварявам, щото с преварката се губи аромата на плода, от който е направена.
Не ти ли дойде байгън от толкова професионални мнения за това буренце :)
Първата ракия, ако е омирисана е добре да я насочиш към канала... това ти ще го решиш... другата дано е добра и е по вкуса ти.
Аз също не преварявам ракия... държа да запазя аромата на ракията. Но каквото както казват братушките вкус и цвет товарища нет. Наздраве :partyman:
Гост - специалист
Байгън ми дойде от лиричните отклонения, а дадените съвети- все противоречиви...Но- това е нормално за един форум-всеки си има собствено мнение.
Как ще изхвърлям ракия в канала? Ракия е това, не зелева чорба!
И,да-изяснил съм си вече какво да правя, благодаря на писалите в темата.
Djack - специалист
preslav написа:
Тошко написа:
Гост написа:
Бях насочен към него, ако толкова искате да пишете за казани, колони и варене на ракия- пишете там.
Мислех, че вече си наясно с това какво да правиш с бурето, но явно не си чел там.
С водка, спирт и т.н.т не се плакне буре, а се изтощава. За последно пиша в темата, само да поясня на Djack, че това с метанола и разделянето на фракции в бидона е една много голяма заблуда.
Не бързай да си ходиш - полезен си в този форум! Не, че Djack ще те чуе, ама има други, които повече четат и по-малко раздават акъли.
Това не можах да го разбера?
А разделяне има винаги, когато нямаме 100% хомогенен флуид! Не случайно първите дни имаме остра миризма, която в последствие изчезва!
Поздрави!
nautilus33 - майстор
Да разбутам малко тази стара тема :)
Имам едно старо буре около 40л, в което от около 13-15 години не е държано нищо. Последно е имало вино в него. Не знам от какво дърво е, но предполагам дъб. Напълних го с маркуча и протече яко от доста места. след два дена наливане с вода, мисля че разду и вече не тече от никъде. Въпросът е сега с какво и как да го почистя отвътре, тъй като с ръка не може да се бръкне. Отворът отгоре, където е набит един чеп, е около 4/5см. Ще държа вино в него.
Andri01 - майстор
Раздънване, почистване на дъгите и събиране на ново. Но това да е от майстор, а и той ще ти каже дали става нещо от него.
Баръма - напреднал
Може да си направиш стол, масичка, саксия ... но за буре за ракия или вино не става.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср юни 12, 2024 10:09 amnautilus33 написа:
Да разбутам малко тази стара тема :)
Имам едно старо буре около 40л, в което от около 13-15 години не е държано нищо. Последно е имало вино в него. Не знам от какво дърво е, но предполагам дъб. Напълних го с маркуча и протече яко от доста места. след два дена наливане с вода, мисля че разду и вече не тече от никъде. Въпросът е сега с какво и как да го почистя отвътре, тъй като с ръка не може да се бръкне. Отворът отгоре, където е набит един чеп, е около 4/5см. Ще държа вино в него.
ср юни 12, 2024 12:03 pmБаръма написа:
Може да си направиш стол, масичка, саксия ... но за буре за ракия или вино не става.
И вземи прочети темата, само 10 странички е
Можеше да спестиш водата, суша е
nautilus33 - майстор
Прочетох я. Доколкото ми стана ясно, причината е в винената киселина, която се е пропила в дървото и ще развали виното. Прав ли съм?
miroki - майстор
чет юни 13, 2024 10:24 amnautilus33 написа:
Прочетох я. Доколкото ми стана ясно, причината е в винената киселина, която се е пропила в дървото и ще развали виното. Прав ли съм?
Не.
Тя се събира всяка година.
Бактериите които се събират са проблема. И после, че мухлясва. Мирис на мухъл не можеш да махнеш . Поне 3 години виното ще е с такъв мухлясал вкус. Докато се поизчисти.
Може да рискуваш и да пробваш, с мозайка го друсай цял ден и ще разбереш дали става. Аз големите със синджир ги чистя, но не допускам да оставя празни. После със сода за бъчви с вряла вода и после киснене с калиев перманганат. После две седмици пълнене с вода и източване на другия ден. Ако можеш да подсигуриш вряла вода го напълни цялото и да стои докато се поохлади водата, поне 2 часа. Да почнат да топлят дъгите отвън.
Но като дръпнеш чертата ако изхабиш 2-3 години виното 3 *200 са 600 лв. По-добре за 200 да си вземеш ново.
nautilus33 - майстор
Разбирам. Иначе не съм чак толкова голям пияч и 200лв за ново ми се виждат доста. Просто исках да го видя как ще стане в това. Иначе си го държим в пластмасов бидон. Може тези дни да опитам метода, който описа, пък ще видим :)

Иначе доколкото прочетох, виното от бидона, след като мине бурната ферментация, изчаквам още около седмица и го прехвърлям в бурето, без джибрите. Само виното.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: