• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
Тва последното дето си го драскал - направо го прескочих.
Ма ИЗОБЩО не те мисля, просто се забавлявам.
"Оправяй се" сам... :lol:
Абе шматарок, що ме питаш?
Нали аз съм с китайско образование и никога не съм виждал ни панел, ни инвертор и въобще не знам как работят.
Аре у лево!
:partyman:
ivanovbg - майстор
Да дам някакъв отчет от микроинверторите. Захраних единия от два панела по 310вата в паралел. При перпендикулярно слънце на обяд инвертора даде 580вата мощност. В момента при ъгъл от 30⁰ на слънцето спрямо панела дава малко над 200 вата. И двата инвертора работят с няколко вата разлика. Поддържат почти постоянно напрежение на панела в границата от 32 до 32,5в. Пробвах панелите да са включени през диоди към инвертора и разлика в мощността не видях, само дето им се вдигна напрежението с половин волт. На панелите пише, че точката на мппт е 32,7в. Следователно мисля, че инвертора е с мппт. Утре ще тествам с двата в паралел. Не връщат нищо към мрежата, следователно и това им работи въпреки обратната схема.
gogo7777 - майстор
Утре ще е интересното. :partyman:
hidrazin - майстор
Вече е късно но обещавам утре да купя пуканки!

Изображение

Вече имам няколко "отървали се" от местното ЕРП.
Сега на път към мизерията е поредният елемент... Оня, с магнитите. :-D
:partyman:
ivanovbg - майстор
Да дам отчет за днешния ден:
В паралел тези инвертори не могат да работят, превключват се взаимно и ако нямат пълно натоварване връщат. Върнах се на моята идея да са последователно и всичко си дойде на мястото. Май не казах, че схемата на китаеца е вярна. Токовия трансформатор се монтира СЛЕД връзката с мрежата посока товар. Токовия трансворматор мери товара и произвежда това което черпи товара. При достигане на лимита от панелите останалото се допълва от мрежата.

Когато са последователно работят каскадно. При товар под 600вата работи само последния дето е най близо до товара. Като го надскочи заработва и втория като допълва. Над 1200 вата товар останалото се допълва от мрежата.

Тествах различни повреди. Примерно отпадане на панел, щот панелите са 4х310вата, на среден товар от около 800вата. Като изключа или засенча някой от панелите на най близкия до товара инвертор моментално втория качва мощността и компенсира. При засенчване или откачане на някой от панелите на другия нищо не се променя, но ако откача и двата той спира и допълва с ток от мрежата. Ако изключа първия или втория остава с един без проблем и като го включа всичко се възстановява автоматично. Тоест работи както аз искам - поставяш и забравяш. Тествах и вариант за контрол за повреди. Навих десетина навивки от 0,75 кв кабел като бобинка и пъхнах една ридампула вътре като я сложих последователно на единия панел. При 1а ток от панела ридампулата се задейства и не е проблем да пали светодиод и по този начин с едно табло да ми индицира когато панела работи. Тествах и с три панела но след обяд когато слънцето е под голям ъгъл. Става, но ме е страх на обяд фа не превиша максималния входен ток на контролера.

Очарован съм от китайците. Инверторчетата работят безупречно и не греят. При максимална мощност температурата на обяд при днешния пек беше 53⁰. Нямат вентилатори което намаля риск от прегряване при повреда на вентилатора.

После тествах оффгрид. Закачих юпиеса - 800 ватово китайче и след него инверторите. При малки мощности всичко работи безупречно, но при включване на нагревател над 800вата юпиеса включва защитата преди да се задействат инверторите и всичко приключва. Монтирах една схемичка за плавен старт и този проблем се реши ако има достатъчно слънце. До 1,5квт включвам директно и защитата не задейства. При 2000 вата системата се гаси след около 15сек. 2,5квт се гаси за секунда колкото е плавния старт. За да се пусне отначало трябва да се изключи и включи ръчно от юпиеса.

Тествах и на помпата на сондата. Като е от мрежата няма проблем, но от юпеса не издържа на пусковия ток, но тогава я няма и платката за плавния старт. Всички тестове ги правих със стар Раховец. Не можах да пробвам с хладилник, но цялата установка беше на двора и ставаше сложно да вкарам тока в къщи. Ей ся се сетих, че можеше с удължител, но... Вече развалих и прибрах всичко.

След като всичко тествах тая седмица се захващам с монтажа на панелите. В този ред на мисли да питам: Гледам, че има панели монтирани като къщички изток запад. Може ли по този начин въпреки намаления добив по обяд да постигна по равномерно разпределение на добива през деня? По пътя на логиката - да, но не съм сигурен. И какъв да е оптималния ъгъл на къщичката?
gogo7777 - майстор
Бабината и рид ампулата може да ги включиш във веригата за обратна връзка и да пускаш или спираш панели. Ще ти трябва оптронче. Ама какъв е смисълът :? Инверторите бичат едно и също....
ivanovbg - майстор
Нищо не искам да спирам. Това е за контрол, ако свети значи произвежда ток и работи. Ако не свети, а има слънце и товар значи съответния панел или инвертор не работи.
gogo7777 - майстор
Тогава за мониторинг
:)
gogo7777 - майстор
Той, панела произвежда, ти какво искаш от него?
ivanovbg - майстор
Да де, мониторинг. Но ако се повреди нещо да мога да го видя и да взема мерки.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Ограничител за инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: