Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
rapid123 - помощник
нед юни 16, 2024 9:30 amivanovbg написа:
съб юни 15, 2024 8:35 pmrapid123 написа:
съб юни 15, 2024 5:05 pmESPACE написа:
Този вид пресостати работят прекрасно и без разширителен съд.
Здравейте,
при мен, при малка консумация се получава голямо налягане в системата и не ми върши работа.
Трябва ми пресостат, който да включва при зададено определено ниско налягане и да изключва при достигане на зададено високо налягане.
Спрял съм се на този модел: https://www.onlinemashini.bg/elektronen ... gKJm_D_BwE
Ако си мислиш, че пресостата регулира налягането се лъжеш. Помпата го прави. Затова се слага хидрофорен съд. Колкото е по голям този съд, толкова по плавно ще се променя налягането и по рядко ще включва помпата. Аз съм с 80л съд и работи перфектно с механичен пресостат.

Помпата ти е прекалено мощна
Разбира се че пресостатът не регулира налягането, но когато достигне зададените параметри за изключване, спира помпата и налягането в состемата не може, да бъде по-голямо от това, на което пресостатът е изключил.
ESPACE - майстор
С новия пресостат може други неудобства да се появят. Водата ту да се засилва, ту да намалява докато ползвате ако започне да изключва по налягане.
iliya_i - майстор
нед юни 16, 2024 4:15 pmrapid123 написа:
съб юни 15, 2024 8:35 pmrapid123 написа:

Здравейте,
при мен, при малка консумация се получава голямо налягане в системата и не ми върши работа.
Трябва ми пресостат, който да включва при зададено определено ниско налягане и да изключва при достигане на зададено високо налягане.
Спрял съм се на този модел: https://www.onlinemashini.bg/elektronen ... gKJm_D_BwE
Ако си мислиш, че пресостата регулира налягането се лъжеш. Помпата го прави. Затова се слага хидрофорен съд. Колкото е по голям този съд, толкова по плавно ще се променя налягането и по рядко ще включва помпата. Аз съм с 80л съд и работи перфектно с механичен пресостат.

Разбира се че пресостатът не регулира налягането, но когато достигне зададените параметри за изключване, спира помпата и налягането в состемата не може, да бъде по-голямо от това, на което пресостатът е изключил.
Но могат да се появят цикли на непрекъснато включване и изключване на помпата. Особено при леко пуснато кранче и малък разширителен съд. Които не е известно кое първо ще повредят - помпата или пресостата.
Защо купи помпа с 3 пъти по-високо от необходимото налягане?
rapid123 - помощник
нед юни 16, 2024 8:31 pmiliya_i написа:

Но могат да се появят цикли на непрекъснато включване и изключване на помпата. Особено при леко пуснато кранче и малък разширителен съд. Които не е известно кое първо ще повредят - помпата или пресостата.
Купил съм тази помпа: https://www.home-max.bg/vintova-sondajn ... 25-90/?s=1 защото нея ми предложи консултант, след като му обясни, че дълбочината на сондата е 10-11 м. и ще захранва двуетажна къща, и че също ще се ползва за поливане на цветя в двора.
ivanovbg - майстор
Обикновено помпата първо се поврежда. Пусковите токове са доста по големи от номиналния и намотката прегрява и изгаря. Разширителен съд се слага за да се разредят тези пускания и спирания и намотките да имат време да изстинат. Да не говорим и за увеличения разход на ток. Сложих 80 литров съд и сега източването на 10-20 кила не ми активира помпата. Не съм засичал колко мога да източа за да се активира помпата. Помпата ми е 1000 вата 80 метра воден стълб в сондаж 42м и за месец ми харчи около 40 киловатчаса ток. Тоест по малко от 15лв като това се равнява на под 4 кубика вода. А ми напоява градината с капковото + водата в къщата със средно налягане 3,5бара.
iliya_i - майстор
нед юни 16, 2024 9:44 pmrapid123 написа:
Купил съм тази помпа: https://www.home-max.bg/vintova-sondajn ... 25-90/?s=1 защото нея ми предложи консултант, след като му обясни, че дълбочината на сондата е 10-11 м. и ще захранва двуетажна къща, и че също ще се ползва за поливане на цветя в двора.
Смята се така: 1 бар = 10.81 метра воден стълб.
Ако приемем, че 2.5 бара е нормално налягане на водопровода, ти имаш 1 бар в сондажа + 0.5 бара в къщата до душа на втория етаж.
Или общо около 4 бара ти е необходимото налягане.

При такова налягане тази помпа може да даде около 1.3 куб. м вода на час.
Но по инструкция не трябва да се включва по-често от 30 пъти на час.

Сондажа ти е като за центробежна помпа. На снимката се вижда, че е имало такава.
Каква беше причината да минеш на винтова помпа?
rapid123 - помощник
нед юни 16, 2024 10:09 pmiliya_i написа:
нед юни 16, 2024 9:44 pmrapid123 написа:

Ако приемем, че 2.5 бара е нормално налягане на водопровода, ти имаш 1 бар в сондажа + 0.5 бара в къщата до душа на втория етаж.

Сондажа ти е като за центробежна помпа. На снимката се вижда, че е имало такава.
Ще бъда много благодарен, за отговор на въпроса който зададох, а никой не ми отговаря: Къде е правилно, да се монтира разширителния съд, преди или след пресостата, който е електонрнен и има режим за работа по налягане, като се регулират барове на включване и барове на изключване. Колко бара трябва, да е напомпан балона в разширителния съд, на колко бара налягане на пускане и на колко бара налягане на спиране на помпата, трябва, да настроя пресостата. След доста изчетено в интернет стигнах до извода, че за моя случай налягане в балона трябва да е 1,4 бара, налягане на включване 1,6 бара, налягане на изключване 2,6 бара. В този клип https://www.youtube.com/watch?v=9FmIRZiI5A4&t=146s разширителният съд е преди пресостата (точно този модел купих), но в инструкциите на производителя пише разширителния съд, да е след пресостата.
ivanovbg - майстор
Като нищо друго не помага и като не знаеш кое как работи, като не разбираш нищо от хидравлика, ПРОЧЕТИ ИНСТРУКЦИИТЕ И ГИ СПАЗВАЙ!!! Гарантирано са написани от много по умни и знаещи хора от теб!
rapid123 - помощник
[/quote]

[/quote]

Дълги години ползвах инжекторен хидрофор, но много проблеми имах с него.
След това купих хидрофора от снимката, дават го за засмукване от 9 м. дълбочина. Този хидрофор не изключваше на фабрични настройки, при всички кранове затворени, без никакви течове. След като му намалих налягането на изключване, започна да изключва.
Купих тази пома главно защото няма нужда от обезвъздушаване. Тя е монтирана на вила, която се ползва главно лятото. Искам да използвам разширителя от хидрофора с този електронен пресостат https://www.youtube.com/watch?v=9FmIRZiI5A4&t=146s , който вече съм купил.
rapid123 - помощник
нед юни 16, 2024 10:39 pmivanovbg написа:
Като нищо друго не помага и като не знаеш кое как работи, като не разбираш нищо от хидравлика, ПРОЧЕТИ ИНСТРУКЦИИТЕ И ГИ СПАЗВАЙ!!! Гарантирано са написани от много по умни и знаещи хора от теб!
Само не мога, да разбера, как във всеки форум има поне един комплексар, който вместо да помага - пречи!!!
За това, кой колко е умен - no comment :-)

Тема "Електронен пресостат не изключва при достигане на налягане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: