• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Имам следния казус - обмисля се кухня в панелен апартамент да се премести в друга стая. За целта в подовата замазка трябва да се вкопае канализация ф50 (и ППР за чиста вода) с дължина 6 метра. Поради дебелината на замазката не може да се остави никакъв наклон за канализацията, дори и минимален. Удачно ли е такова изпълнение, предвид че няма други варианти? Какви проблеми може да се появят в бъдеще? Каналът ще се използва единствено за мивката и пералнята в кухнята. Благодаря!
Киррил - специалист
Проблем ще е оттичане на дребните отпадъци попадащи в тръбата. Ще се наслояват и с времето тя ще се запуши. Решение може да бъде поставяне на мелачка на входа и в мивката, технологичен отвор на удобно място през който ежеседмично след време да се прокарва жило за прочистване на тръбата, както и монтиране в началото (след мивката) на 3/4 изход от където да се подава вода по време на прочистването с по-голям напор. Не бих ви съветвал да го правите.
hidrazin - майстор
Проблем ще е и ако не е на първия етаж и комшията отдолу се оплаче.
Демек ако няма разрешение за промяна предназначението на помещенията.
А за него се изисква и съгласието на съседите.
:partyman:
stefanjor - специалист
пон юни 17, 2024 2:12 pmДомашен немайстор написа:
Удачно ли е такова изпълнение...
При мен беше 11 м. трасето- заварено положение, не съм го правил аз.
Имаше наклон, макар и по- малък от необходимия и мога да кажа, че не беше ОК... Въпреки, че внимавах много за мазнини в канала и за дребни боклуци от храна се налагаше през 2 г. да викам фирма за отпушване на канали. Бях си взел пружина, но беше само 10м. и не достигаше до края. Ако имах водоструйка с дълъг маркуч за канали, и го почиствах веднъж годишно сигурно щеше да е ОК.
Ако сега трябва да правя подобно нещо сигурно щях да се откажа и да търся друг вариант.
А пък съвсем без наклон... звучи абсурдно!
шоп - майстор
За без наклон или дори с обратни наклони и изпомпване си има станция за отпадни води.
Имам такава на мансардата и изпомпва водата от една мивка, тоалетна и душ на над 35 м по тръба ф32
ivanovbg - майстор
Ako e само за мивкаи пералня може и с ф32 да минеш и да и дадеш наклон. По стандарт 1см/метър.
chapara - майстор
Важно е пералнята да е след мивката, те ти помпа, те ти топла вода. Правил съм на едно място преди 7 години, още не е запушвано.
silent - майстор
Решенията на Чапара и Шопа са работещи в случаите с и без пералня.
chapara - майстор
Пропуснах да кажа че завоите трябва да са минимум и много плавни. Зачистени с финна шкурка на срезивете на тръбата и разбира се всички снадки лепени, аз го правя с полиуретанов уплътнител.
Домашен немайстор - специалист
Благодаря на всички за мненията!

Не знаех за съществуването на тези станции. Мисля все пак каналът да се направи по съветите на Чапара, а ако случайно се запуши в бъдеще, ще добавя и станция - доколкото виждам, се слага на входа, така че ще гледам да оставя място и извод за ток там.
  • 1
  • 2

Тема "Канализация с нулев наклон - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: