• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
dimitkovec - напреднал
Все още се надявам на нечий съвет. Тези дни зарявнявам хубаво двора, и трябва да се сее, че бурените не чакакат! А, преди сеитбата трябва да сложа тръбите, че да не разкопавам после, нали така. Ако остане така още седмица поляната, няма да мога да изчистя преди да засея райграс. Прекалено много дива растителност се навъди. 8-[
marton - помощник
Здравейте, за да не пускам нова тема ще опитам да възродя тази.
Имам желанието сам да си изградя поливна система за райграс. Водоизточника ще е кладенец с воден стълб през лятото 4м, водата започва от 7-я метър затова реших да взема тази помпа:
https://etools.bg/product/38341/leo-pum ... 06354.html
Тази помпа тръгва сама в момента, в който се отвори крана, т.е. като отвори някой от клапаните, което мисля, че е доста удобно.

Към нея мисля да добавя Контролер за управление и 4 клапана (насочил съм се към Hunter)
https://napoqvane.com/hunter_eco_logic_ ... 0%B0%D0%BD

Ще разделя всичко на 4 кръга: 3 - за разпръсквачи и 1 за капково (евентуално да се сложи жив плет на една от оградите)
От помпата съм предвидил тръба Ф32 до колектора с клапаните и от там да тръгва по трасетата Ф25, като разклоненията към всеки от разпръсквачите да е с Ф20.
Прикачен файл:
Напояване.PNG
Напояване.PNG (106.33 KиБ) Видяна 2382 пъти
Въпросите са ми дали всичко до тук звучи добре?
Тази помпа достатъчна ли е за всичко това?
И ако някой може да даде жокер как аджеба да свържа контролера с клапаните - в една шахта ли да е всичко, контролера отделно ли да е, траф ще трябва май?
Благодаря ви предварително!
Lutchezar - майстор
Изрично пише да не се монтира в шахта. Табло си трябва.
Ал_ - специалист
Май дойде време да почна и аз да мисля за поливна система със скрити разпръсквачи. Ще падне четене, но ще имам и доста въпроси.
Първият ще го плесна още сега. Водоизточникът е несигурен, така че, забранено или не, водопроводът ще е резервен вариант. Та - тук напояването е решено чрез система от канали, по които отбиват част от реката. Да, ама…всеки решава, че му трябва всичката вода, и не смятам, че си струва да потроша лопата в нечия тиква за едното глупаво поливане.
Благодарение на МамаМу, има ли вода в канала - помпата е оборудвана да се включва автоматично. Въпросът е как може да се направи така, че ако почвата е прекалено суха, а вода в канала няма - поливната система да се захрани от водопровода. Намирам смарт елементи, с които мога да си осъществя прищявката, но ми се струва прекалено усложнено, а няма нищо по-добро от простите неща (сигурно затова съм тоооолкова добър :-D :-D :-D )
Andri01 - майстор
Датчик за влажност, датчик за ниво и магнет вентил.
Ал_ - специалист
Датчик за ниво пуска и спира тока към помпата, според това дали има или няма достатъчно вода в канала, така че не е нужно добавянето на още един, нали?
А връзката между него и останалите елементи?
Системата ще се включва късно през нощта. Предполага се, че тогава има ли вода в канала, ще тече до сутринта. Въпреки това - за всеки кръг ли ми е нужен сензор за влага на почвата, или само един е достатъчен?
Ал_ - специалист
Остана време днес да поразгледам що за животно са тези магнет вентили. За да сработят нещата, предполагам ми е нужен т-образен фитинг, играеща ролята на, образно казано, кухненски смесител. В единия край влиза тръбата от водопровода, с нормално затворен магнет вентил. В другия, през възвратен клапан - тръбата от помпата, от третия евентуално ще потече вода :-D Вярно или не? Ако е вярно - остава да намеря електрическата логика магнет вентилът да пуска вода от водопровода само ако няма ток към помпата, и ако сензорът за влага на почвата показва ниска стойност. С това, май-май, ще се справя
ivanovbg - майстор
вт юни 18, 2024 8:59 pmАл_ написа:
Остана време днес да поразгледам що за животно са тези магнет вентили. За да сработят нещата, предполагам ми е нужен т-образен фитинг, играеща ролята на, образно казано, кухненски смесител. В единия край влиза тръбата от водопровода, с нормално затворен магнет вентил. В другия, през възвратен клапан - тръбата от помпата, от третия евентуално ще потече вода :-D Вярно или не? Ако е вярно - остава да намеря електрическата логика магнет вентилът да пуска вода от водопровода само ако няма ток към помпата, и ако сензорът за влага на почвата показва ниска стойност. С това, май-май, ще се справя
Магнетвентилите имат и дебит. Ако е малък няма да пръска добре. Можеш за проба да вземеш магнетвентил от някоя стара перална.

Възвратни клапани ще трябват два, да не почнеш да захранваш комшиите с поливна вода
hidrazin - майстор
Топлата вода (за напояване :-D ) отдавана е открита.
Основно клапаните за поливните системи са на 24V AC Има и на 9V но те са при специфични приложения.
Пък и масовите порограматори за поливни системи - дали на Rain Bird, дали на Hunter, дали китайски - все основно са на 24V AC
Използването на клапани от перални е недопустимо! Те са на мрежово напрежение... :idea:
Освен ако много точно знаеш какво и КАК правиш.
Та по принцип ВЪОБЩЕ не са желателни + цирка някое хлапе да светне като крушка на някоя пръскалка. [-X
:partyman:
P.S. За ivanovbg не е проблем. Той използва магнити и магнитна вода... :-D
ivanovbg - майстор
вт юни 18, 2024 11:22 pmhidrazin написа:
Топлата вода (за напояване :-D ) отдавана е открита.
Основно клапаните за поливните системи са на 24V AC Има и на 9V но те са при специфични приложения.
Пък и масовите порограматори за поливни системи - дали на Rain Bird, дали на Hunter, дали китайски - все основно са на 24V AC
Използването на клапани от перални е недопустимо! Те са на мрежово напрежение... :idea:
Освен ако много точно знаеш какво и КАК правиш.
Та по принцип ВЪОБЩЕ не са желателни + цирка някое хлапе да светне като крушка на някоя пръскалка. [-X
:partyman:
P.S. За ivanovbg не е проблем. Той използва магнити и магнитна вода... :-D
Еми то на тези деца трябва да се забранят и миялни и перални. Имат си и магнетвинтили и вода пък са даже и вътре в къщи. Даже платките им не са влагозащитени. Та знанията са си нужни, а който няма да не се захваща. Аз съм му казал за тест.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Изграждане на поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: