• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
А другия какво?!
Ето, да сваля плавника и да чете!
https://utroruse.com/article/749676/
Първият да съпостави фактите с онази графика, за прирастът на населението ни и да си отговори какво електричество е имало преди 1944г.
Светнала първата крушка при Царя, осветена София, после Варна, Русе...
До 36та електрифицирани 83 града от 98 и само 245села от 5000. Електрифицирани с по една крушка на къща.
Все пак, "такова е било времето", а електрифицирането на страната ни изпреварва страните от Европата.
чет юни 20, 2024 8:44 amAvas_co написа:
Още си чакам
Ще чакаш докато покажеш, че си разбрал нещо от графиката!
чет юни 20, 2024 8:40 amAndri01 написа:
"...После ни осветли какво ТОЧНО електричество е имало у нас преди 1944-та..."

„През 1883 година в двореца „Евксиноград” край град Варна заработва първата дизелова електроцентрала. Поставено е началото на електрическото осветление - символът на ерата на електрификация в България” (подч. И.А.).

Това е за фатмака и она дето му подгъзва. Повече подробности - да си търсят в Google..
:lol: :lol:
Нямаше особена нужда от повече подробности, предвид предоставените съвсем благородно от твоя страна.
Айде сега много внимателно да прочетеш статията, ред по ред, буква по буква и чак до там до където си си го набутал сам.
чет юни 20, 2024 10:40 amAndri01 написа:
https://morskivestnik.com/mor_kolekcii/ ... ektro.html
Не е лошо да си гордо варненчи, ма не си показал фАкт за раждане.
Веднага поствам моят варненски фАкт.

пп. И се засяга, че го обиждали!!!
ппп. Не дремуцай!
Сега ще четещ, щом не си чел когато е трябвало, а си надигал бърдучката!
Киррил - специалист
Не разбирам за какво спорите.
Просто избройте колко ВЕЦ-а , ТЕЦ-а и АЕЦ-а са построени след 1990-та година и преди 1944-та година и ще се разбере дали демокрацията е довела до повишаване на благосъстоянието ни. Това е честно и справедливо. Относно ФЕЦ-Овете видяхме до къде ни докара произвежданият от тях ток. Българските причиняват 50% от дисбаланса в целият ЕС и се чудят какво да ни правят.
Та спорете с факти.

П.с.
Годишното производство на електроенергия през 1913 година е 20 GWh или 2,2 kWh на глава от населението (70 пъти по-малко отколкото в Съединените щати). Инсталираните мощности към 1918 година са 16 MW в 10 парни, 5 водни и 4 дизелови електроцентрали.
Годишното производство през 1939 година е 266 MWh или 42 kWh/жител. Към 1944 година дължината на преносната мрежа е около 650 km (74% на 60 kW, а останалите на 35 kV).
През 1982 г. в страната има в изправност 234 електроцентрали с общ капацитет 9499 МВт и общо годишно производство 40 135 000 МВтч (152 пъти повече отколкото през 1939 г.. От тези, 140 са ТЕЦ-ове (с общ капацитет 5844 МВт и годишно производство 26 660 000 МВтч), 87 – ВЕЦ-ове (1895 МВт – 3 049 000 МВтч) и един АЕЦ – Козлодуй (1700 МВт – 18 746 000 МВтч). Общото производство се равнява на 4.5 МВтч на глава от населението. От общата произведена електроенергия, 2 711 000 МВтч се изнасят общо през 1982 г. за Турция, Югославия и Гърция. Общо около 59 милиона МВтч.
Към 2010 година действат 591 електроцентрали – 1 АЕЦ, 47 ТЕЦ, 211 ВЕЦ, 237 вятърни и 95 фотоволтаични централи – като производството на електроенергия е 46,3 млн. MWh
Т.е намаление с 9 милиона по-малко от колкото в края на соца.
gogo7777 - майстор
Кире, ти колко ТЕЦ-а, ВЕЦ-а, АЕЦ-а и язовири искаш да се направят. Всяко село с язовир и централа ли?
Никой не отрича построеното през соца. Поне да беше потдържано. Аз лично съм бил на ремонти и монтиране на чисто нови генератори във ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ след 1990г

Козлодуй, Кърджали, Студен Кладенец, Пещера, Цанков камък, Жребчево, Тича, Чаира, Орфей, Сестримо, Пасарел.....баси със сигурност съм пропуснал някой. Да ти ги изброявам ли и ТЕЦ-вете.
:drinkers:
lyubohar - майстор
Някъде около преди промените малък камерен оркестър бяхме на турне във Франция.
Близо до Бордо.Наблизо имаше АЕЦ на Жиронди.Решиха да ни се похвалят и ни заведоха да я видим.
От далече разбира се.
https://earth.google.com/web/@45.260342 ... IgAToDCgEw

Не помня вече колко мегавата им бяха централите,но като им казахме,че нашите са по 1000 мегавата им увиснаха ченетата.
Тогава във всяко едно отношение ни имаха уважението.
Сега за съжаление не е така.
Киррил - специалист
чет юни 20, 2024 12:55 pmgogo7777 написа:
Кире, ти колко ТЕЦ-а, ВЕЦ-а, АЕЦ-а и язовири искаш да се направят. Всяко село с язовир и централа ли?
......
Мненията ни напълно съвпадат, но сега във всяко село активно се строят много ФЕЦ-ове. У наше село има поне 12 броя които зная...
Може би се различават в това, че имаме около 40 милиона МВтч електроенергия от ТЕЦ-ове, които искаме да заменим с ФЕЦ-ове и вятърни електроцентрали, без да имаме балансиращи мощности. Говори се и за строеж на безброй водни вятърни по черноморието.... Та за това ми е чудно онези в министерствата които определят енергийната ни политика дали ще си направят сега харакири и дали ще ги изгонят и ще им вземат професорските титли, или ще ги потупат по рамото и ще им дадат тлъсти премии взети от парите на работещите.
Какво мислиш :?
hidrazin - майстор
чет юни 20, 2024 12:55 pmgogo7777 написа:
Никой не отрича построеното през соца.
Аааа... не е така. Я питай оная гарга с часовниците Хаяско.
Според него само преди 44-та сме строили и сме цъфтяли и връзвали.
После идва мрачен период на застой от 45 години и от него още не моем да се оправим... :lol:
:partyman:
gogo7777 - майстор
Кво да го питам.....и той не отрича, но го дразнят изцепки, които вкарват в словоизлиянията си демокрацията. Тя била виновна за всичко....на ви сега една демокрация и т.н.

Такива идиоти и мен ме вбесяват :partyman:
gogo7777 - майстор
чет юни 20, 2024 2:14 pmКиррил написа:
......
Какво мислиш :?
Мисля, че ни трябва голяма сопа. Дали в наши ръце или други вече няма абсолютно никакво значение.
:drinkers:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33

Тема "България няма нужда от ВЕИ-та" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: