Здравейте. Нова инсталация на кухнята и монтиран вентилатор (като тези за баня) на тавана, като всичко се включва от троен ключ - 2 лампи и 1 вентилатор на отделен кръг 10А. Пуснахме телевизора да работи и нещо си играх с лампите да го виключвам и телевизора угасна и се пусна сам след това. Пусна се, пак почнах да щракам по ключа и пак угасна. Изкл. всичко и започнах с мултицет да меря в контактите какво става. Когато от този троен ключ включвах лампите и вентилатора, напрежението от 230В, скачаше на 450-700-900 , когато вкл. и изкл. лампите и вентилатора. И от 3-те ключа правше проблем с напрежението в контактите. Или за момент напрежението изчезваше. Свалих ключа и откачих жиците от него и започнах да подавам фаза по всяка една и да докосвам и махам. Започнах от лампите като гледах и напрежението в мултицета, няма проблем, напрежението си варираше 230-233, но като стигнах до вентилатора, там постоянно се менеше напрежението и то нагоре. И всичко това се случваше и на други контакти на отделни кръгове, сякаш по цялата ел.инсталация на къщата става нещо, когато вкл. и изкл. този вентилатор. Не съм го свръзвал аз, а майсторите на окачения таван и не знам какво се случва над окачения таван, затова не знам какво става и бих искал съвет защо става така? И откъде може да идва подобен проблем. Говорих и с приятел електротехник дето цял живот прави инсталации и той няма идея какво става. Утре каза, че ще мине да погледне и той. Възможно ли е вентилатора да има проблем и може ли някоя слаба връзка с раз. кутия да прави този проблем? И може ли да се вярва въобще на мултицета за подобно покачване на напрежението? Реално включих една лампа обикновена в контакта преносима и не виждах проблем с нея. Нито да угасва, нито да увеличава светлината си и т.н.
нед юни 23, 2024 11:21 pmqnkov написа: И може ли да се вярва въобще на мултицета за подобно покачване на напрежението?Не! Извикай си гъзоръкия "майстор" дето ти е правил инсталацията.
А онези:
Не съм го свръзвал аз, а майсторите на окачения таванда си правят окачения таван и да не барат дето не им е работа - електричеството.