Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
SongBird - специалист
Здравейте,

Ще ми се налага да монтирам една фонова система. Не е прекалено тежка, но все пак е малко по-отговорно от нещата, които досега съм монтирал, затова икам искам да задам един въпрос.

По принцип винаги имам проблем, че - когато пробивам и в тухла и в бетон - свредлото ми има навика да тръгва встрани. По този повод мисля, че ще е добре да започна с по-малък размер, 4-ка и да го разширя после с 8-ца.

Вече знам, че в тухла не се използва удар, но не съм сигурен дали няма да направя някоя беля ако се се опитам с двуразово пробиване. Има ли проблеми когато разширявам в тухла с по-голямо свредло? Не искам да направя всичко на сол, че после тепърва да ходя да пазяря химически анкер.

8 дупки са, не искам да пестя време, искам да стане максимално точно и минимална опасност да оплескам нещо.

Как мислите, на един етап, или два етапа?
MamaMy - майстор
Почти задължително на два етапа. Ако уточниш и тухлите какви са съвсем точно ще ти отговорят.
SongBird - специалист
пон юни 24, 2024 4:18 pmMamaMy написа:
Почти задължително на два етапа. Ако уточниш и тухлите какви са съвсем точно ще ти отговорят.
Благодаря. Относно типа тухла, уви не знам, и не съм сигурен как мога да разбера... Сградата е стара и вероятно става дума за обикновени единички и/или обикновени четворки. Стари четворки ми е най-притеснителната перспектива.
MamaMy - майстор
Единичките са песен. Дупчиш с тънка бургия без удар и след това навиваш директно дълъг винт без дюбел. Хваща супер здраво. Кухите тухли от типа на четворките са притеснителни. Има подходящи дюбели, но самите стенички са тънки и не носят много. Там бих се застраховал с химически анкери. Вярно скъпо, но сигурно. Сигурно ако запълниш кухините с разтвор цимент и пясък с помощта на шприц и с най-обикновен дюбел ще стане здраво, но трябва да чакаш доста време да стегне.
За тухла четворка- Пистолетна пяна за топлоизолации.
- пробива се.
- пълни се с пяна докато избие.
- поставя се дюбелъТ; има за четворки.
- чака се; кой както му е удобно, като през това време се наглежда дюбела- палави са, но не прекалено. 20 минути са достатъчни, другото е за спорта.
- Монтира се скъпата вещ.

Аз пробивам на един път. Не пречи и три да са.
torbalan - Дървен философ
Монтирал съм дюбели в четворки с обикновена пяна. Разликата е, че докато стегне - трябва да го натискаш да не изскочи. Стегне ли веднъж - няма драми. Десетина години не е мръднало, а имам две момчета, дето обитават тази стая. :)

И аз пробивам на веднъж.

п.п.
Не мога да си заложа главата, но мисля че ползвах някакви обикновени дюбели, а не от специалните за четворки.
gecata1059 - специалист
Не е точно по питането но може да е полезно. Моя опит е , че със свредло за метал се пробива по лесно, особенно някоя по препечена тухла.

Тема "Въпрос относно пробиване в тухла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: